Anlık Bildirim

Milli Turbojet Motor'la uçan füzeler 2021'de envanterdeki yerini almış olacak

Milli Turbojet Motor'un son aşaması olan kalifikasyon testlerinin en geç bu yılın aralık ortasında başlayıp bir ay içinde tamamlanmış olması ve 2021 yılında füzelere güç vermesi planlanıyor.

Milli Turbojet Motor'la uçan füzeler 2021'de envanterdeki yerini almış olacak Tam Boyutta Gör

Kale Grubu Başkan Yardımcısı ve Teknik Bölüm Başkanı Osman Okyay, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı olan SOM füzesinde kullanılmak üzere geliştirilen Milli Turbojet Motor hakkında açıklamalarda bulundu.

Milli Turbojet motoru ve motorun birçok alt sistemini tamamen yerli imkanlarla geliştirdiklerine değinen Okyay, bunun yanında en az motor kadar önemli olan milli irtifa test düzeneğini de Türkiye'de ilk ve tek olarak tasarlayıp geliştirdiklerinin altını çizdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla teslimat öncesi son testlerden birini gerçekleştirdiklerini belirten Okyay, "Motorumuz çok şükür gayet güzel çalıştı. Elektrik kontrol ünitesinin vermiş olduğu bütün komutları birebir yerine getirdi. Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank'la beraber yaptığımız test sorunsuz olarak tamamlandı ve ardından motorumuzu kapattık. Gerçekten bu alanda kendimizi artık rahat hissedebiliyoruz. Bu ve bunun gibi başka motorları da geliştirebilecek seviyeye geldiğimizi hissediyoruz açıkçası." şeklinde konuştu.

Şu anda fabrika kabul testlerini gerçekleştirdiklerini belirten Okyay, arkasından motor kalifikasyon testleriyle beraber teslim sürecinin tamamlanmış olacağını dile getirdi. Okyay, "Son aşama olan kalifikasyon testlerinin en geç aralık ortasında başlayıp bir ay içinde tamamlanmış olmasını planlıyoruz. Böylece geliştirme projesi tamamlanacak ve motorumuz artık seri üretime hazır hale gelmiş olacak." dedi.

Milli Turbojet Motor'la uçan füzeler 2021'de envanterdeki yerini almış olacak Tam Boyutta Gör

Motorun itkisinin 3.200 newton seviyesinde olduğunu hatırlatan Okyay, bunun da 900 beygirlik bir güce karşılık geldiğini söyledi. Motorun jet motoru olması nedeniyle oldukça küçük boyutta tasarlandığını belirterek birden fazla uçan cisme, uçan platforma itici güç sağlayacağını kaydetti.

Okyay, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milli Turbojet Motoru ilk olarak SOM füzesinde kullanılacak. Geliştirdiğimiz motor SOM füzesi için geliştirildi ama sadece SOM füzesinde kullanılmayacak. Birden fazla uçan sistemimizin motoru görevini üstlenecek bu motor. Bundan sonra yapılması gereken şöyle bir işlem var, bu motorun alınıp roket içine, füze içine yerleştirilmesi. Roketle motorun entegre edilmesi gerekiyor.

Bu işlem paralelinde zaten bizim de seri üretime hazırlık fazımız tamamlanmış olacak. Dolayısıyla takvimler birbirine çok uyuyor. Daha sonrasında da füzeyle uçuşlu testler yapılacak. Yani ürettiğimiz motorla uçan füzeler 2021 başlarında test edilmeye başlanacak. Bunların hepsinin en fazla 7-9 ay içerisinde tamamlanabileceğini öngörüyorum. 2021 içinde Milli Turbojet Motor'la uçan füzelerimiz inşallah envanterdeki yerlerini almış olacaklar."

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4890 kez okundu.
21 kişi, toplam 21 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
milli turbojet motor, som füzesi ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim