Anlık Bildirim

Snapdragon X Plus tanıtıldı: İşlemci neler sunuyor?

Qualcomm, Snapdragon X Elite'in daha az çekirdek sayısına sahip kırpılmış versiyonu Snapdragon X Plus'ı tanıttı. İşlemcinin özellikleri ve performans değerleri neler? 
Snapdragon X Plus tanıtıldı: İşlemci neler sunuyor? Tam Boyutta Gör
Geçtiğimiz Ekim ayında Qualcomm, Windows bilgisayarlara yönelik işlemcisi Snapdragon X Elite'i tanıtmıştı. Güçlü performansıyla merak uyandıran işlemci yakında dizüstü bilgisayarlarda yerini alacak. Şirket şimdi de daha az çekirdek sayısına sahip kırpılmış versiyon olan Snapdragon X Plus'ı tanıttı.

Üst seviyede Snapdragon X Elite üç modele sahip. Bütün versiyonlarda 12 çekirdek, 42 MB önbellek ve 45 TOPS performans sağlayan bir NPU (nöral işlem ünitesi) bulunuyor. Modelleri birbirinden ayıran şey ise CPU ve GPU saat hızları.

Snapdragon X Plus tanıtıldı: İşlemci neler sunuyor? Tam Boyutta Gör

Snapdragon X Plus özellikleri

Snapdragon X Plus'ta ise çekirdek sayısı 10'a düşürülmüş. 3.4 GHz'de çalışan işlemci, 3.8 TFLOPs gücünde Adreno GPU'ya ve X Elite ile benzer güce sahip (45 TOPS) NPU'ya sahip. Dolayısıyla en üst seviye X Elite işlemcisini hariç tutarsak, performans anlamında çok kesintiye gidilmemiş.

- Qualcomm Snapdragon X Elite Qualcomm Snapdragon X Plus
CPU Qualcomm Oryon, 12 çekirdek, 3.8 GHz, 42MB ön bellek, 4.3 GHz'e kadar boost hızı Qualcomm Oryon, 10 çekirdek, 3.8 GHz, 42MB ön bellek, boost yok
GPU Qualcomm Adreno, 4.6 TFLOPS Qualcomm Adreno, 3.8 TFLOPS
NPU Qualcomm Hexagon, 45 TOPS Qualcomm Hexagon, 45 TOPS
Üretim süreci TSMC 4nm TSMC 4nm
Bellek 64GB'a kadar LPDDR5X-8448 64GB'a kadar LPDDR5X-8448
Kamera Qualcomm Spectra ISP, 64MP'e kadar tek kamera, 2x 36MP çift kamera, 4K HDR video kaydı Qualcomm Spectra ISP, 64MP'e kadar tek kamera, 2x 36MP çift kamera, 4K HDR video kaydı
Modem Snapdragon X65 5G Snapdragon X65 5G
Wi-Fi ve Bluetooth Qualcomm FastConnect 7800; Wi-Fi 6, 6E, 7, Bluetooth 5.4 Qualcomm FastConnect 7800; Wi-Fi 6, 6E, 7, Bluetooth 5.4

X Plus'ın en üst seviye X Elite ile performans kıyaslamalarına baktığımızda, X Elite'in Geekbench testinde tek ve çok çekirdekte %18Cinebench tek çekirdekte %17 ve çok çekirdekte ise %38 daha yüksek performans gösterdiğini görüyoruz. Daha yüksek saat hızı ve ekstra iki çekirdeği göz önüne aldığımızda farklar normal gözüküyor.

GPU performansında 4.6 TFLOPs GPU'ya sahip en üst seviye X Elite, 3DMark Wild Life Extreme testinde 42 fps elde ederek 37 fps kare hızını yakalayan X Plus'ın önünde geçmeyi başarıyor.

Snapdragon X Plus tanıtıldı: İşlemci neler sunuyor? Tam Boyutta Gör

Snapdragon X Plus tanıtıldı: İşlemci neler sunuyor? Tam Boyutta Gör
Qualcomm, Snapdragon X işlemcilerini Apple'ın M3'ü ile kıyaslayarak önde olduğunu belirtiyor. Firmanın paylaşımına göre X Elite, Geekbench testinde çok çekirdekte M3'ten %28 daha hızlı. Küçük kardeşi X Plus ise %10 daha hızlı. Tabi kıyaslanan M3'ün 8 çekirdekli olduğunu belirtmemiz gerek. Qualcomm, 12 çekirdekli M3 Pro ve 14/16 çekirdekli M3 Max'i kıyaslamaya dahil etmemiş.

Snapdragon X Plus tanıtıldı: İşlemci neler sunuyor? Tam Boyutta Gör

Snapdragon X Elite ve Plus işlemcili laptoplar ne zaman gelecek?

Qualcomm, Snapdragon X Elite ve Plus yongalarının 2024 ortalarında dizüstü bilgisayarlarda yer almaya başlayacağını söylüyor. Dolayısıyla yakında ARM tabanlı Windows dizüstü bilgisayar piyasasında büyük hareketlilik olacağını söyleyebiliriz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim