Anlık Bildirim

NASA, Hindistan'ın Ay'a çakılan uzay aracını görüntüledi

Hindistan geçtiğimiz Eylül ayında Ay'a bir uzay aracı indirmeyi denemiş ancak başarısız olmuştu. Uzay aracının düşüş bölgesi şimdi uzaydan görüntülendi.

NASA, Hindistan'ın Ay'a çakılan uzay aracını görüntüledi Tam Boyutta Gör

NASA'nın Ay yörüngesinde görev yapan araştırma uydusu Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), Ay'ın yüzeyine çakılan Vikram isimli uzay aracının düştüğü bölgeyi görüntüledi. Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) tarafından geliştirilen Vikram geçtiğimiz Eylül ayında Ay'a iniş yapmayı denemiş ancak başarısız olmuştu.

Vikram uzay aracı Ay'ın güney kutbundan yaklaşık 600 kilometre uzaklıkta bir bölgede tespit edilmiş. LRO ekibi tarafından yayınlanan fotoğraflarda çarpmanın etkisiyle Ay yüzeyinde bazı değişimlerin olduğu görülüyor. Yukarıdaki fotoğrafta yeşil noktalar uzay aracının enkazına ait parçaları, mavi noktalar ise toprak bozunumunu gösteriyor. 

Bu fotoğrafta da uzay aracının çakıldığı bölge daha net görülüyor.

NASA, Hindistan'ın Ay'a çakılan uzay aracını görüntüledi Tam Boyutta Gör

Vikram iniş aracı, Hindistan'ın 150 milyon dolarlık maliyetle hazırladığı Chandrayaan-2 misyonunun bir parçasıydı. Temmuz ayında uzaya gönderilen Chandrayaan-2, yaklaşık bir ayın ardından 20 Ağustos'ta Ay'ın yörüngesine yerleşti. Bundan kısa bir süre sonra ise Vikram, ana uzay aracından ayrılarak yüzeye doğru hareket etmeye başladı. Vikram'ın iniş denemesi başarısızlıkla sonuçlandı ancak buna rağmen Hindistan'ın şu anda Ay yörüngesinde sorunsuz bir şekilde görev yapan bir uzay sondası bulunuyor. Yani Chandrayaan 2 görevini tamamıyla bir başarısızlık olarak değerlendirmek yanlış olur.

Hindistan bu iniş denemesinde başarıya ulaşabilseydi Ay'a iniş yapabilen dördüncü ülke olarak tarihe geçecekti. Daha önce yalnızca ABD, Çin ve Sovyetler Birliği yalnız uydumuza uzay araçları indirmeyi başarmıştı.

Bir daha deneyecekler

Hindistan önümüzdeki yıl Ay'a yeni bir görev daha düzenlemeyi planlıyor. Chandrayaan-3 ismi verilen bu misyon bir iniş aracı ve bir gözlem aracından oluşacak. Uzay aracının Kasım 2020'de fırlatılması hedefleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim