Anlık Bildirim

SpaceX, NASA’dan bir kontrat daha kaptı!

NASA'nın Ay'a yeniden insan indirme görevi olan Artemis projesinin en önemli ayaklarından Gateway( Geçit) istasyonuna ait modüllerin fırlatılması için SpaceX ile anlaşıldı.

SpaceX, NASA’dan bir kontrat daha kaptı! Tam Boyutta Gör
Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX’in Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA) ile olan işbirliği artarak devam ediyor. NASA’nın uzun vadedeki en önemli görevlerinden biri olacak ve ilk etapta uydumuz Ay’a yeniden insan götürme projesi olan Artemis’in önemli bir ayağı olan Gateway (Geçit) istasyonu için SpaceX seçildi.

Şirket, yaklaşık 332 milyon dolar değerindeki anlaşma kapsamında istasyonun iki önemli modülünü uzaya taşıyacak. SpaceX’in geliştirdiği Falcon Heavy roketleriyle uzaya gönderilecek modüller, güç ve itki unsuru ile yaşam ve lojistik tesisi olacak.

Sırasıyla 375 milyon ve 187 milyon dolar değerinde olan modüller, Geçit istasyonu Ay yörüngesine yerleştiğinde astronotların uydumuzun yüzeyini iniş ve geri dönüşlerinde bir merkez görevi görecek.  İlk modül, istasyonun yörüngedeki haeketini kontrol ederken, ikinci unsur ise astronotların görev öncesi ve sonrası kalacakları bir alan olarak tasarlanacak. Geçit görevi için muhtemel fırlatma tarihi ise en erken 2024 yılının Mayıs olarak görünüyor.

SpaceX, NASA’dan bir kontrat daha kaptı! Tam Boyutta Gör

ABD’nin oldukça önem verdiği proje zaman zaman bütçe sıkıntıları ile gündeme gelse de NASA, Artemis için çalışmalarına ara vermeden devam ediyor. Geçtiğimiz yıl proje kapsamında Ay’a iniş aracı geliştirecek şirketleri açıklayan kurum,  Artemis Mutabakatı adını verdiği metinde bir takım prensipleri kaleme almıştı. Bunlar arasında uydumuzda inşa edilecek üsler etrafında kurulacak “güvenli bölgeler” gibi hassas konular bulunuyordu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim