Anlık Bildirim

Türkiye'nin ilk uzay radyasyonu test altyapısı kuruldu

Türkiye’nin ilk Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı'nın kurulumu tamamlandı. Türkiye, kendi geliştirdiği uydu ve uzay bileşenlerinin radyasyon testini Türkiye'de yapabilecek.

Türkiye'nin ilk uzay radyasyonu test altyapısı kuruldu Tam Boyutta Gör

Türkiye’nin ilk Parçacık Radyasyonu Test Altyapısı kuruldu. Bu sayede uzaya gönderilecek bileşenlerin uzayda karşılaşacağı parçacık radyasyonu etkilerine karşı test edilmesi sağlanacak. Daha önce bu testler yurt dışında yapılıyordu. Uzay çalışmalarında dışa bağımlılığın azaltılması amaçlanıyor.

Bu test sistemi sayesinde Türkiye kendi geliştirdiği uyduları, yurt dışına göndermeden Türk topraklarında test edebilecek. Türkiye Uzay Ajansı’nın tam anlamıyla faaliyete geçmesiyle birlikte geliştireceği ürünlerin radyasyon testleri de burada yapılabilecek.

Uzay ortamının radyasyon etkileri, uyduların görev ömürlerinin kısalmasına ya da uyduların tamamen görev dışı kalmasına sebep oluyor. ODTÜ-Saçılmalı Demet Hattı ile proton hızlandırıcısından çıkan proton demetinin hem akısı hem de genişliği, farklı kullanıcıların gereksinimlerine uygun şekilde ayarlanabiliyor ve uzay ortamına uygun testler yapılabiliyor. Bu test altyapısıyla Türkiye'nin milli ve yerli imkanlarla geliştirdiği güneş hücreleri, lityum iyon pil ve çok katmanlı yalıtım battaniyesi gibi İMECE uydusuyla uzaya gönderilecek ekipman ve malzemelerin Avrupa Uzay Ajansı (ESA) standartlarına göre testleri gerçekleştirilecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim