Anlık Bildirim

Yapay zekâ, Picasso’nun 118 yıllık gizli eserini ortaya çıkardı

Dünya tarihinin en ünlü ressamlarından olan Pablo Picasso’nun 118 yıl boyunca gizli kalmış bir eseri, bilim insanları tarafından “yapay zekâ” kullanılarak ortaya çıkarıldı.

Pablo Picasso Tam Boyutta Gör

Dünya tarihinin en ünlü ressamlarından biri olan Pablo Picasso, hayatı boyunca 50.000’den fazla eser ortaya çıkarmıştı. Şimdi de 48 yıl önce ölen ressamın 'gizli' bir eseri, yapay zekâ kullanılarak gün yüzüne çıkarıldı. 

CNN’in haberine göre Picasso’nun yeni eseri, ünlü ressamın “The Blind Man’s Meal” isimli resminin yüzeyinin altında çıktı. Kendini kayıp sanat eserlerinin bulmaya adamış olan bir şirket olan Oxia Plus’ta bulunan araştırmacılar “The Lonesome Crouching Nude” isimli yeni esere yapay zekâ kullanarak ulaşmayı başardı. 

Yapay zekâ, Picasso’nun 118 yıllık gizli eserini ortaya çıkardı Tam Boyutta Gör

Bu yeni eser, 118 yıl önce ünlü ressam tarafından çizildi. Ancak daha sonra Picasso bu resmin üstüne The Blind Man’s Meal resmini yaptı. Araştırmacılara göre bu tarz uygulamalar o zamanlarda  tuvallerden tasarruf edilmek için kullanılıyordu ve çok yaygındı. 

Yapay zekâ Picasso'nun fırça darbelerini taklit etti

Bilim insanlarının tabloyu ortaya çıkarmak için uyguladığı süreçte ilk önce portrenin ana hatlarını bulmak için röntgen görüntüleme (XRF) yöntemi kullanıldı ve resmin kaba taslağı çıkarıldı. Bunun ardından da yapay zekâ teknolojisi, Picasso’nun o dönemlerde çizdiği resimlere dayanarak ünlü ressamın fırça darbelerini taklit etti ve eserin kalan bölümlerini tamamladı. Son olarak da 3D baskı sayesinde resme boyama dokusu verildi ve gerçek bir yağlı boya tablosuna benzemesi sağlandı.

Bu işlemlerin sonucunda da Picasso’nun ünlü “Mavi dönem” eserlerinden "çıplak" bir portre ortaya çıktı ve ünlü ressamın 118 yıl önce çizdiği resim gün yüzüne çıkmış oldu. Araştırmacılardan Ty Murphy de bu durumu “Picasso’nun zihninin bir keşfi” olarak nitelendirdi. 

Bu yeni keşif ne kadar inanılmaz olsa da bazı etik soruları gündeme getirdi. Birçok insan, teknolojinin ölü sanatçıların amaçladıkları şeylere yakın bir kopya oluşturduğunu; ancak asla tam olarak orijinali ile birebir aynı olmayacağının altını çizdi ve “kayıp sanatın” geriye getirilip getirilmemesinin doğru olup olmadığını tartıştı. 

Murphy ise CNN’e yaptığı açıklamalarda kayıp sanatın geri getirilmesinin doğru olduğunu düşündüğünü söyledi: “Tarih bize insanların her zaman diğer sanatçıların eserlerini taklit ettiğini ve edeceğini gösterdi. Bu yüzden kayıp eserlerin ortaya çıkarılması sanatçıların zihnini keşfetmenin bir yoludur.”

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim