Anlık Bildirim
Sıradaki Video

Arctis 3 yenilendi, peki performansı? "Steelseries Arctis 3 incelemesi"

Bu videoda Steelseries'in yenilediği kulaklığı Arctis 3 2019'un tasarımını ele alıyor, malzeme kalitesini sınıyor, sürücü detaylarına inip oyunlardaki çevresel ses performansını sınıyoruz.
Arctis serisi 3,5,7 ve Pro serisi şeklinde segmentlere ayrılmış, Arctis 3’ün Bluetooth’lu olanı var, Arctis Pro’nun 2.4GHz bandını kullanan kablosuz versiyonu var gibi gibi. En nihayetinde elimizdeki Arctis 3 ve bu ailenin en küçük kardeşi. Hali hazırda bir sürü incelemesi var zaten diyeceksiniz ama bu Arctis 3’ün 2019 versiyonu. Eski sürümle arada ne farklar var, eskisi elimde olmadığı birebir karşılaştırmam mümkün değil ama biz bizdekini incelemeye başlayalım.

Gayet renkli, şık ve bir kulaklık hakkında merak ettiğiniz çoğu detaya yer verilen bir kutusu var. İçinden kulaklığın kendisi, PS’de, Xbox’da, Nintendo Switch’te, telefonda kullanabilmenizi sağlayacak kısa kablo ve PC’de kullanacağınız çifte 3.5mm uzatma kablosu çıkıyor.

İnce, hafif ve silikonlu yapıda kablolar bunlar, itmiyor, çekiştirmiyorlar kulaklığı, sağa sola da takılmıyorlar. Çıkarılabilir yapıda olduklarından kablonun başına bir şey gelince kulaklığı atmak durumunda kalmıyorsunuz, değiştirin gitsin.
Arctis 3’ün tamamı plastik malzemeden. Haznelerin üstü biraz daha mat, geri kalan kısımlar biraz daha parlak. Genel hissiyat olarak, esnetirken çatırtı çuturtu çıkarmadığı, eklem noktalarında da bir gevşeklik, hareket payı olmadığından sağlam hissettiriyor.

Kafa bandını korkmadan esnetebiliyorsunuz, olur mu olmaz mı derdi yok. Tuhaf, rahatsız edici sesler çıkarmıyor. Yastık yerine askılı sistem var, kafanıza esnek bir kumaş temas ediyor. Cırt cırtlı, ilk ayar biraz vaktinizi alabilir ama bir defa yapacağınız bir şey, bir avantajı ayarı kaçmıyor, konforlu noktayı yakaladıktan sonra daha uğraşmıyorsunuz.

Plastik eklem noktalarından içeriye doğru yönleniyorlar, mola verdiniz diyelim, boynunuza alınca boğmuyorlar sizi ama dışarı bakabilselerdi bence daha iyi olurdu. Kulağı daha iyi sarmaları için tam olarak içeri dışarı değil, biraz daha çaprazlama hareket ediyorlar, böylesi daha başarılı.

Sağ haznede bir detay yok, ne varsa sol haznede. Mikrofon, 3.5mm jack, USB çıkışı, ses ayarı ve mikrofon susturma butonu. Daha çok sağ elini kullanan biri olarak sağda olabilirlerdi diye düşünüyorum, tercih meselesi. Mikrofonu istediğiniz zaman çıkarıyorsunuz, isabetli yönlendirilebiliyor, olduğu yerde de sabit kalabiliyor. Ses ayarı gayet hassas, öyle birkaç tur attırmaya gerek yok, ince ayara da geliyor, bir hamlede tamamen susturabiliyorsunuz da. Maliyet düşünülerek kontrollerin hepsi bir tarafa alınmış gibi görünüyor, mesela susturma anahtarı sağda daha el altında olabilirdi.

Yastıklar mikrofiber malzemeden, yumuşak yastıklar, gayet yumuşaklar. İçleri biraz daha elips şeklinde ve benim gibi biraz büyük kulaklı dostlar, merak etmeyin kulağımın üst kısmı değiyor değmiyor gibi bir şey, konfor tarafında detaylandıracağım bu kısmı zaten.

İçlerinde 40mm, 20Hz-22KHz frekans aralığına ve 98db hassasiyete sahip sürücüler var, 32ohm’luk bir kulaklık, beslemesi 16ohm’luk kulaklıklara göre teorik olarak da, pratikte de daha kolay, Samsung Galaxy S9+ ile dinledim, masaüstü sistemimle aynı ses yüksekliğine ulaşabildim. Çoğu oyuncu kulaklığında olduğu gibi arkaları kapalı. Mikrofon da 100hz-10KHz frekans aralığına sahip, gürültü engellemeli.

Öncelikle tabiri caizse milli e-spor oyunumuz CS:GO’da test ettim. Yön hissiyatı gayet canlı bir şekilde hissedilebiliyor, koridorda, görmediğiniz noktadan yaklaşan birisini olduğunu anlayabiliyorsunuz veyahut bir çatışma varsa ne yönde, kulaklık size söylüyor diyebilirim. Silah sesleri, fena değiller ama pompalı tüfeklerde, keskin nişancı silahlarındaki o tok tınının biraz daha güçlü olmasını isterdim.

Yeni Arctis 3 ile beraber Steelseries’in sanal 7.1 desteği kalktı zira Windows’un çevresel ses motoruyla çatışıp kulaklığın halihazırdaki ses deneyimine zarar verdiği belirtilmiş. Sanal çevresel ses motorlarını da genel olarak beğenmiyorum arkadaşlar, olan performansı bozduklarını düşünüyorum, kendi başlarına gayet iyiler, Arctis 3 de iyi.

Heroes of the Storm’da, takım oyunu gerektiren oyunlarda sesten çok iletişim önemli, şimdi örnek kaydımızı dinleyelim. Ses temiz sayılır, arkadaki dip sesi tamamen atmıyor. Gürültü engelleme deyince, agresif bir engelleme beklemiştim, robotik bir ses beklemiştim ama öyle değil, doğal bir ses, karşıdakini rahatsız etmeyecek bir ses bence. Tuş sesleri, klik sesleri karşıya gidiyor ama Discord kullandığınızda zaten sadece sizin sesinize tepki vereceğinden, pratikte gayet kullanışlı.

Konfor anlamında mikrofiber yastıklar rahatlar, ortalama bir baskı kuvvetleri var. Kafa bandı ve yastıkların ağırlık dağılımı dengeli tutulmuş lakin bandın ayarını iyi yapmanız gerek, gergin kalırsa yorar. Yastıklar da hava aldığı için suni deriye göre çok daha az terletiyor. Ses izolasyonu suni deri gibi değil, içeri aldığı, dışarı verdiği ses suni deriye kıyasla daha fazla tabii, yeterli izolasyonu sağlıyor sadece. Gülü seven dikenine katlanır diyelim, suni deri de daha fazla terliyor sonuçta, ikisinin de artıları eksileri var.

Olayın müzik tarafını ele alalım. Maksimum sesi orta seviyeden biraz daha iyi, hani sesi sonuna kadar açınca kulak çınlatan bir kulaklık değil, genelde %70 civarlarında kullanıyorum. Seste bir yırtılma, distorsiyon yok. Tizler pek berrak değiler, midlerden yeterince ayrışabildiklerini söyleyemem, boğuk değiller, oyun için kurtarır ama müzik için yeterince ayrışamıyorlar. Vokal sesler iş görür, bir oyun senaryosunda  arkadaşlarınızın sesleri net yani. Tok seslerin doygunluğu konusunda, Rap ve Trap türü parçalarda basslar varlar ama bass seven biri olarak keyif verecek kadar vurgulu ve derin bulmadım, biraz daha derinlik aradım. Dinamik aralığı genel olarak bir oyuncu kulaklığından biraz daha iyi, sahnesi pek geniş değil, ekolayzır ayarına pek tepki verdiği söylenemez. Özetle, müzik dinlerken bir oyuncu kulaklığından biraz daha fazlası olduğunu gösteriyor, bir müziksever değilseniz müzik de dinlenir ama sizi müziğe kaptıracak kadar etkileyici değil.
Steelseries Arctis 3. Öncelikle tasarım olarak abartısız ve oturaklı bir görünümü var, beyazı, mavisi, kırmızısı, diğer renklere de mutlaka göz atın, mesela beyazı bana çok çekici geldi. Tüm platformlarda çalışabildiği vurgusu yapılıyor ama jack’lı kulaklıklar böyle zaten, telefonda da verim aldım, telefonda kablo biraz kısa geldi gerçi ama konsolda kullanınca, burada kısa kablo avantajlı. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 400TL civarında, Dolar-TL dalgalı, güncel fiyatına mutlaka kendiniz bakın. Merak edenler için, Arctis 5 ile aradaki en büyük farkı RGB aydınlatmasının olmaması diyebiliriz, Arctis 5’teki DTS belirleyici bir katkıya sahip değil bence ama USB’den bağlandığı için Steelseries Engine 3 arayüzünde çeşitli ayarlar yapılabiliyor, Arctis 3’ün elimizdeki 2019 versiyonu artık Steelseries Engine 3 üzerinden kontrol edilemiyor, bu tercihinizi yönlendirebilecek bir detay.
Arctis 3, Fiyat/Performans açısından hayalleri süsleyen bir kulaklık değil, fiyatından fazlasını da sunuyor diyemem. Özetle, ses kalitesi olarak bir oyuncu kulaklığından biraz daha fazlası, benzer ses performansı daha uygun fiyatlı rakiplerinde bulunabilir ama malzeme kalitesi iyi, fiyatını belirleyen, oluşturan şeylerin başında malzeme kalitesi geliyor. PC’de, konsolda, arkadaşlarınızla oyun oynarken temiz sesli mikrofonuyla, oyun odaklı bir kullanımda işinizi görecektir diye düşünüyorum, bir karşılaştırma listesi oluştururken listenizde bulunabilir.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim