Anlık Bildirim
Sıradaki Video

2si1 "9,5G" Teknoloji ve Oyun Programı

2si1'in bu bölümünde 4,5G ihalesinden giriyor, ARK'ın DX12 güncellemesinden çıkıyor yeni nesil oyuncu dizüstü bilgisayarlarına göz atıyoruz.
2si1'in bu bölümünde 4,5G ihalesinden giriyor, ARK'ın DX12 güncellemesinden çıkıyor yeni nesil oyuncu dizüstü bilgisayarlarına göz atıyoruz.

TELKODER ülkemizdeki altyapının 4.5G için yeterli olmadığını iddia etti
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/TELKODER-ulkemizdeki-altyapinin-45G-icin-yeterli-olmadigini-iddia-etti.htm

Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak ülkemizdeki alt yapının 4.5G teknolojisi için yeterli olmadığını iddia etti.

Arıak'a göre 4.5G teknolojisi için gelişmiş bir fiber altyapı şart ve ülkemizdeki fiber altyapı ise henüz bu teknolojiyi karşılayacak nitelikte değil. Ülkemizde hali hazırda 65 bin baz istasyonu bulunduğunu söyleyen Arıak, 4.5G ile birlikte bu sayının çok daha fazla artacağını ve baz istasyonlarına gelen verini fiber kablolarla santrallere taşınması gerektiğini belirtti.

2015 yılının ilk çeyreği itibariyle ülkemizdeki altyapı toplam 250 bin kilometre seviyesinde. TELKODER yönetim kurulu başkanına göre ise bu sayının 5-6 kat arttırılması gerekiyor. BTK'nın 2011 yılında aldığı karar, Türk Telekomun fiber yatırım yapması halinde 5 yıl boyunca tüm düzenlemelerden muaf tutulmasını içeriyordu. Bu kararın rekabeti engellediğini savunan Arıkan "Geçiş hakkı" ve "Tesis paylaşımı" gibi konularla ülkemizdeki altyapının daha verimli kullanılabileceğini söyledi.


3G'ye geçiş yapılan dönemi hatırlayacak olursak bu tarz teknolojilerin tam olarak yaygınlaşması ve sorunsuz kullanılması bir miktar zaman alabiliyor. Bugün ülkemizdeki 3G altyapısına ve kullanımına bakacak olursak yatırımların sağlıklı yapıldığını söyleyebiliriz. 4.5G teknolojisinin de verimli kullanılabilmesi için gerekli yatırımlar geçiş sürecinde yapılabilir.


İETT, ülkemizin ilk güneş enerjili toplu taşıma otobüsünü geliştirdi

https://www.donanimhaber.com/alternatif-enerji/haberleri/iETT-ulkemizin-ilk-gunes-enerjili-toplu-tasima-otobusunu-gelistirdi.htm

İETT bu amaçla Türkiye'nin ilk güneş panelli şehir içi toplu taşıma aracını ürettiğini duyurdu. Geçtiğimiz yıl üzerinde çim bahçesi olan BOTOBÜS'ü geliştiren İETT, güneş panelleri ile enerji tasarruflu ve çevreye duyarlı toplu taşıma yapmayı amaçlıyor.


Tavanının 15 adet güneş paneli ile kaplandığı otobüste önemli oranda akü tasarrufu sağlanıyor. Araç içi led ekranlar, İstanbulkartları okuttuğumuz validatör cihazları, anons sistemi, wifi ve şarj hizmeti, aydınlatma ve kameraların güneş enerjisi ile çalışıyor.

Windows 10 bir ayda 75 milyon cihaza ulaşmayı başardı

https://www.donanimhaber.com/isletim-sistemleri/haberleri/Windows-10-bir-ayda-75-milyon-cihaza-ulasmayi-basardi.htm

29 Temmuz'da yayınlanmasının ardından ilk 24 saat içerisinde 14 milyon cihaza kurulan yeni işletim sistemi, aradan geçen bir aylık süre boyunca da hızla yayılmaya devam etti.

Microsoft bünyesinde Windows'un geliştirilmesinden sorumlu olan Windows and Devices Group'un başkan yardımcısı olan Yusuf Mehdi'nin açıklamasına göre, Windows 10 yayınlanmasından sadece dört hafta sonra 75 milyon cihaza ulaşmış durumda.


Windows 10'un bugüne kadar 90 binden fazla farklı PC ve tablet modeline yüklendiğini ifade etti. 2018’de 1 Milyar cihaz hedefleniyor.



Torrent trackerları Windows 10 kullanıcılarını engellemeye başladı

https://www.donanimhaber.com/diger/haberleri/Torrent-trackerlari-Windows-10-kullanicilarini-engellemeye-basladi.htm

TorrentFreak'da yer alan habere göre özel trackerlardan iTS bu gizlilik politikaların nedeniyle kullanıcılarına Windows 10 kullanmayı yasakladı. Servis Cortana, Skype ve Xbox gibi uygulamaların geniş kapsamlı erişim taleplerini sakıncalı gördüğünü belirtiyor. Ayrıca iddialar arasında Microsoft'un aldığı izinler ve uygulamaları sayesinde yerel diskleri tarayarak korsan yazılımları görebileceği ve MarkMonitor isimli şirkete bildireceği de yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde de yazılım devinin korsan oyunları engelleyebileceği gündemi oldukça meşgul etmişti. Anlaşılan o ki bu durum son kullanıcılardan sonra torrent trackerlarını da korkutmaya başlamış durumda. iTS engellemenin yalnızca şimdilik olduğunu söylese de ilerleyen günlerde diğer özel torrent servislerinin de benzer adımlar atması bekleniyor.



Amerikan polisi elektroşok ve gaz bombası taşıyan dronları kullanmaya başlıyor

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Amerikan-polisi-elektrosok-ve-gaz-bombasi-tasiyan-dronlari-kullanmaya-basliyor.htm


ABD droneları özelleştirerek farklı alanlarda kullanan ilk ülkelerden birisi. Bir süre önce ise bu insansız araçların silahlandırılması ve polislerin hizmetine sunulması gündeme gelmişti. Bu konu büyük tartışmalara yol açarken Kuzey Dakota eyaleti uygulamayı başlatacağını duyurdu.

Dronelar şimdilik elektroşok ve gaz bombası gibi ekipmanları taşıyacaklar. Ancak bu izinler bile ilerleyen dönemlerde tabanca taşıyacak dronelar için bir zemin hazırlandığı kuşkusunu doğuruyor. Silahlanmanın oldukça yaygın olduğu ülkede polisler de bir takım özel yetkilere sahip. Çoğu zaman çıkan çatışmalarda taraflardan birisi hayatını kaybedebiliyor. Bu açıdan baktığımız zaman insansız hava araçlarının silahlandırılması hem şüpheliyi caydırabilir hem de can kayıplarını azaltabilir.

Madalyonun diğer tarafından bakacak olursak bu yıl içerisinde toplam 776 Amerikalı polis tarafından öldürülmüş durumda. Bu tarz durumlarda eğer şüpheli kişi polisin canına kastediyorsa polis haklı bulunabiliyor, ancak bazı ölümlerde polisin haksız olduğunu düşünen gruplar büyük tepkiler gösteriyor.


Sürücüsüz tır otoyol yapımına yardımcı olacak

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Surucusuz-tir-otoyol-yapimina-yardimci-olacak.htm


ATMA adındaki araç üç farklı şekilde sürücüsüz yola çıkabiliyor. Bu yöntemlerden ilki GPS sistemi, bu sistem sayesinde gideceği konum GPS sistemi üzerinden seçilen araç sonrasında herhangi bir müdahale gerektirmeden yola koyularak varış noktasına ulaşabiliyor. İkinci yöntemle ise aracı bir kontrolcü yardımıyla uzaktan kontrol etmek mümkün hale getirilmiş. Diğer otonom sürüş yöntem ise tırın başka bir aracı takip etmesini esas alıyor. Bu durumda otonom tır seçilen aracın peşine takılarak farklı bir müdahaleye gerek kalmadan varış noktasına kadar eşlik ediyor.

Önünde ve arkasında bariyerler bulunan tır bu sayede herhangi bir kazada hem kendini hem de diğer aracı koruyabiliyor. Otoyol yapımında yardımcı olarak kullanılacak ATMA'ların 2015 yılı içerisinde hizmete başlayacak.


Logitech’den 2 yeni kulaklık

https://www.donanimhaber.com/logitech/NewsDetail.aspx?id=78088


Kısa süre önce marka yüzünde önemli değişikliklere giden Logitech, G serisi oyuncu donanımları arasına yeni geliştirdiği G933 Artemis Spectrum Wireless ve G633 Artemis Spectrum kulaklıklarını eklediğini duyurdu.

Kıvrımlı tasarımları ve RGB (16.8 milyon renk desteği) aydınlatmalarıyla dikkatleri üzerine çeken oyuncu kulaklıkları G933 Artemis Spectrum Wireless ve G633 Artemis Spectrum, ortak olarak kafa üstü formunda karşımıza çıkıyorlar. Birbirlerinden bağlantı türleriyle ayrılan ürünlerden G933 Artemis Spectrum Wireless 2.4 GHz kablosuz bağlantı teknolojisiyle (İsteğe bağlı 3.5mm ya microUSB) gelirken, G633 Artemis Spectrum ise bağlantı noktasında sadece 3.5mm ya microUSB portlarını kullanabiliyor.

Tercih edilen 40mm boyutundaki Pro-G ses sürücüleriyle üst seviye ses kalitesi vaat eden kulaklıklar, Dolby Surround Sound teknolojisiyle 7.1 çevresel ses verebiliyor ve katlanabilir şekilde hazırlanan mikrofon birimleriyle oyun için konuşma sürecinde kullanıcılarına yardımcı olabiliyorlar. Gürültü engelleme özelliğine sahip olan mikrofon, LED göstergesiyle açık ya da kapalı olduğu hakkında da bilgi verebiliyor. En fazla iki cihazdan alınan sesleri birleştiren bir adet analog girişe ve çok kanalı ses karıştırma desteğine sahip olan kulaklıklar, bu sayede telefon görüşmesi sırasında oyun durdurma ihtiyacı gerektirmiyor.

Biraz daha teknik detaylara indiğimiz zaman 20 Hz-20KHz frekans tepki aralığı, 32 ohm empedans ve 107 dB hassasiyet gibi detaylar taşıyan Logitech G933 Artemis Spectrum Wireless ve G633 Artemis Spectrum, Masaüstü sistemler ve mobil cihazlar yanında yeni nesil oyun konsolları PS4 ve Xbox One desteklerine de sahipler. Aydınlatması kapalı 12 saat, aydınlatma açıkken 8 saat kullanım ömrü sunan kablosuz Logitech G933 Artemis Spectrum, iç mekanda 15 metre, dış mekanda ise 20 metre mesafe içerisinde aktif olarak kullanılabiliyor.

Logitech Gaming yazılımıyla isteğe bağlı özelleştirmelere imkan tanıyan oyuncu kulaklıkları, yine bu yazılım sayesinde üzerlerinde yer alan butonları programlayabiliyorlar. Gelişmiş özellikleriyle dikkat çeken kulaklık modelerinden kablolu versiyon 150$ fiyat etiketiyle Eylül ayında, kablosuz versiyon ise 200$ fiyat etiketiyle Ekim ayında raflardaki yerini alıyor. Ürünlerin resmi Türkiye sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.


Alienware 18 şimdi daha güçlü ve sınırlı sayıda

https://www.donanimhaber.com/notebook/haberleri/Alienware-18-simdi-daha-guclu-ve-sinirli-sayida.htm

Alienware 18, hız aşırtılmış 3.7GHz saat hızında çalışan Intel Core i7-4710MQ tabanlı 3 model ve 4.4GHz saat hızında çalışan Intel Core i7-4940MX tabanlı 1 model olmak üzere toplam 4 modele sahip olacak.


18.4 inçlik Full HD çözünürlükte TrueLife Display ekrana sahip olan Alienware 18, SLI ile bağlanmış çift grafik kartı kombinasyonları ile oyunseverleri sevindirecek. Alt seviyede çift 6GB GDDR5 bellekli Nvidia GeForce GTX 970M ekran kartı kombinasyonu, üst seviyede ise çift 8GB GDDR5 bellekli Nvidia GeForce GTX 980M grafik kartı kombinasyonu bulunacak.


Seride ayrıca 16GB-32GB arasında değişen çift kanal DDR3L RAM seçenekleri, 1TB'a kadar HDD veya 1TB'a kadar HDD+512GB'a kadar mSATA SSD depolama seçenekleri, çift katmanlı slot DVD yazıcı, çift bant WiFi, Bluetooth 4.0, 8 hücreli Li-Ion batarya şeklinde özellikler yer alıyor.


Dolu dolu özellikler ile serinin ağırlığı 5.5kg, kalınlığı ise 57mm'ye çıkıyor. Fiyatı da dolu olan serinin başlangıç fiyatı 2499$ iken tepe modelde bu rakam 4649$ seviyesine çıkıyor.  


Fantastic Contraption sanal gerçeklik dünyasında sınırsız özgürlük sunacak

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Fantastic-Contraption-sanal-gerceklik-dunyasinda-sinirsiz-ozgurluk-sunacak.htm


12 milyon kullanıcıya ulaşan Fantastic Contraption isimli oyun sanal gerçeklik ortamına uyarlandı. Oyundaki can alıcı nokta ise Minecraft benzeri tamamen açık dünya oynanışına sahip olması. HTC ve Valve'ın ortak geliştirdiği Vive sanal gerçeklik gözlüğünün kullanan oyunu oynamak için ellerinizi temsil edecek iki kontrolcü daha kullanmanız gerekiyor. Bu sayede çevredeki objelerle etkileşime geçerek tıpkı gerçek dünyada olduğu gibi yeni nesneler yaratma, fırlatma veya kırma gibi eylemleri de gerçekleştirebiliyorsunuz.

Günümüzde benzer oyunların ne kadar büyük ilgi gördüğünü göz önüne alırsak sanal gerçeklik cihazlarının yaygınlaşmasıyla da benzer bir tabloya şahit olabiliriz. Bu sayede insanlar tamamen kendi hayal güçleriyle şekillendirebileceği bir dünyanın içerisine adım atmış olacaklar. İki stüdyonun ortaklaşa geliştirdiği oyunun teaser videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.


Youtube Gaming servisi açılıyor
https://www.donanimhaber.com/web-siteleri/haberleri/Youtube-Gaming-servisi-aciliyor.htm


Uzun süredir merakla beklenen servis bu akşamdan itibaren İngiltere ve ABD için hizmet vermeye başlayacak. Türkiye saatiyle 20.00'da açılacak hizmetin ilk etapta 25 binden fazla oyun sayfasında 60 FPS ile canlı yayın imkanı sunacak. Canlı yayınların dışında çeşitli video içerikleri de oyun severleri bekliyor olacak. Bunun örneğin Youtube Gaming sayfasında bir kullanıcı "call" anahtar kelimesini arattığında "call me maybe"  şarkısı yerine ilk sıralarda "call of duty" gibi oyun içeriklerine yer verilecek.



Linux 24 yılı geride bıraktı
https://www.donanimhaber.com/isletim-sistemleri/haberleri/Linux-24-yili-geride-birakti.htm

25 Ağustos 1991 yılında Linus Torvalds, Minix iletişim platformu üzerinden yeni bir işletim sistemi geliştirdiğini resmen duyurmuştu. Sadece hobi amaçlı geliştirdiği Linux için Torvalds geniş bir donanım desteği sunacak imkanlara da sahip değildi.


Linux'un hep küçük bir hobi çalışması olarak kalacağını düşünen Torvalds, projeyi diğer geliştiricilere açmasının ardından ekosistem hızlı bir şekilde gelişmeye başladı. Ubuntu gibi popüler dağıtımlar ortaya çıktı ve Linux platformu milyonlara ulaştı.


Sadece masaüstü tarafında değil Android platformu, otomotiv sektörü, uzay endüstrisi gibi pek çok alanda Linux izlerine rastlamak mümkün. Ancak masaüstü tarafında Linux halen yüzde 1-2 civarında kullanıcı oranına sahip.  



Analistlere göre PC satışları düşmeye devam edecek
https://www.donanimhaber.com/hazir-pc/haberleri/Analistlere-gore-PC-satislari-dusmeye-devam-edecek.htm

Pazar araştırma şirketi IDC tarafından yayınlanan yeni rapora göre 2015 yılında yüzde 8.7 oranında düşüş yaşayacak olan PC satışları, 2016 yılında da düşüşünü sürdürecek. PC satışlarının 2017 yılına kadar yükselişe geçmeyeceğini öngören IDC'ye göre satışlarda görülen bu düşüşün başlıca nedeni, başta Çin olmak üzere tüm dünyada yaşanan ekonomik sıkıntılar. PC satışlarını yavaşlatan bir diğer önemli faktör de, PC satıcılarının stoklarının büyük bölümünü eski donanımlara sahip PC'lerin oluşturması.

PC üretici ve satıcılarının büyük umutlar bağladığı Windows 10'un da beklentilerin tam tersine bir etki yarattığı ve PC satışlarının yavaşlamasına neden olduğu söyleniyor. Birçok kullanıcıya ücretsiz güncelleme olarak sunulan Windows 10'un çıkışıyla birlikte kullanıcıların yeni PC alma planlarını erteledikleri belirtiliyor.


Ünlü İngiliz mucit Sir James Dyson tarafından kurulan James Dyson Vakfı, tasarım ve mühendislik alanlarında yenilikçi projelere imza atan üniversite öğrencilerine destek olmaya devam ediyor. Dünya genelinde tasarım veya mühendislik bölümlerinde okuyan üniversite öğrencileri tarafından geliştirilen projeleri değerlendiren vakıf, James Dyson Ödülü'ne layık görülen öğrencilere maddi destek sağlıyor.

3D yazıcıyla üretilen biyonik el James Dyson Ödülü aldı
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/3D-yaziciyla-uretilen-biyonik-el-James-Dyson-Odulu-aldi.htm

Dünyanın farklı köşelerinden 18 ülkedeki öğrencilerin projelerini değerlendiren vakıf, bu yıl Birleşik Krallık'taki ödüllerden birini Joel Gibbard'a verdi. Birleşik Krallık'taki Plymouth Üniversitesi'nden yeni mezun olan Gibbard'a ödülü getiren proje, 3D yazıcıyla ürettiği biyonik el oldu.

Open Bionics adını taşıyan bu proje, biyonik protez üretimini çok daha ucuz ve hızlı hale getirmeyi amaçlıyor. 3D yazıcıyla üretilen protezlerin sağlayacağı kolaylıklar hakkında konuşan Gibbard, proteze ihtiyacı olan birini taramadan geçirdikten sadece 40 saat sonra uygun bir biyonik protez üretilebileceğini ve bu işlemin sadece 3 bin dolar tutacağını belirtti. Mevcut biyonik protezlerin üretiminin haftalarca sürdüğü ve fiyatlarının 30 ile 90 bin dolar arasında değiştiği göz önüne alındığında, Gibbard'ın projesi devrim niteliğinde olacak gibi görünüyor.


Sony'nin prototip drone modeli için ilk video geldi
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Sonynin-prototip-drone-modeli-icin-ilk-video-geldi.htm

Sony Mobile'ın kamera, algılama, iletişim ağı ile ZMP'nin otonom sürüşü ile robot teknolojileri konusundaki deneyimi bir araya getiren ve şimdilik "VTOL" olarak adlandırılan drone modeli, yayınlanan videoda da görebileceğiniz üzere aktif olarak görev yapabilecek seviyeye gelmiş durumda. Bünyesinde 10 kg yakın yük taşıyabilen ve saatte 170 km maksimum hıza ulaşabilen araç, dikey iniş / kalkış yapabiliyor olmasıyla dikkatleri üzerine çekerek gökyüzünden görüntüleme, arama kurtarma ve inceleme uygulamalarında yer alabilecek etkili bir çözüm ortaya koyuyor.


Bu yeni yöntemin sadece ucuza karbon fiber elde etmekten çok daha fazlasını sunabileceğini vurgulayan Dr. Licht, bu yeni yöntem sayesinde havada bulunan karbon dioksitin kullanışlı hale getirilebileceğini ifade etti. Geliştirdikleri teknolojinin yenilenebilir enerjiyle çalıştığına dikkat çeken Dr. Licht, bu işlem sonucunda atmosferdeki karbon dioksit miktarının azaltılabileceğini belirtti. Bu da demek oluyor ki George Washington Üniversitesi'nde geliştirilen bu yeni teknoloji, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin önüne geçme yolunda son derece önemli bir araç olabilir. Araştırmacıların hesaplamalarına göre, Sahra Çölü'nün yüzde 10'u büyüklüğündeki bir alanda bu teknolojinin 10 yıl boyunca uygulanması atmosferdeki karbon seviyesini endüstri öncesi seviyeye kadar indirebilir.

Güneş enerjisiyle çalışan bu yeni teknolojide, eritilmiş sıcak tuzla doldurulmuş bir tankın içerisinden elektrik akımı geçiriliyor ve bu işlem sonrasında ortaya çıkan sıvının atmosferdeki karbonu emmesi sonucu oksijen, lityum oksit ve karbon fibere dönüşen karbon oluşmaya başlıyor. Üstelik bu işlem sonucu elde edilen lityum oksit kullanılarak bu süreç için gerekli enerji elde edilebiliyor.


Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim