Anlık Bildirim
Sıradaki Video

2si1 "Ov Yeah dedirten" Teknoloji ve Oyun Programı

2si1'in bu bölümünde Amerika'nın sıcak çöllerinden gelen Deniz'i tanıyor ve yine Oyun ve Teknoloji dünyasını toza dumana katıyoruz.
2si1'in bu bölümünde Amerika'nın sıcak çöllerinden gelen Deniz'i tanıyor ve yine Oyun ve Teknoloji dünyasını toza dumana katıyoruz.

Nvidia GTX 950 duyuruldu

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/Asus-Strix-GTX950-inceleme-videosu-ve-sorucevap.htm


Nvidia GeForce GTX 990M yıl sonunda geliyor

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/Nvidia-GeForce-GTX-990M-yil-sonunda-geliyor.htm

N16E-GXX kod adlı kart GTX 980 gibi Maxwell GM204 mimarisi üzerinde şekilleniyor.


Nvidia GeForce GTX 990M yerine göre 100W-185W ısıl tasarım gücü değerleri arasında değişebilecek. Dizüstü üreticisi soğutma çözümüne göre bir ısıl tasarım gücü seçimi yapabilecek.


Nvidia GeForce GTX 990M kartının diğer bir özelliği ise MXM olarak gelmeyecek olması yani kart dizüstü bilgisayarın anakartına lehimli olarak satılacak. GeForce GTX 990M modelinin performansı söylenenlere göre SLI modunda iki adet GTX 980M grafik kartına yakın olacak.


Böyle bir SLI sistemde ki adet GTX 980M grafik kartı, 3DMark 13 Firestrike testlerine göre masaüstü GeForce GTX 980'den yüzde 25 daha iyi skorlar elde edebiliyordu. Bu bakımdan GeForce GTX 990M kartı kağıt üzerinde GeForce GTX 980'den daha iyi performans sunacak gibi görünüyor.


Elbette bu gelişme fiyata da yansıyor ki kartın fiyatının GTX 980M modelinin yaklaşık iki kartı olacak. Ancak Nvidia tarafında henüz resmi bir açıklama ve detaylar olmadığı için kartın neler sunacağı net olarak bilinmiyor.  


Kaspersky hakkında inanılmaz iddia

https://www.donanimhaber.com/anti-virus/haberleri/Kaspersky-hakkinda-inanilmaz-iddia.htm

Birçok rakip firmanın kendi anti-virüs yazılımlarını geliştirmek yerine kendisinin geliştirdiği sistemi çaldığını düşünen Eugene Kaspersky'nin bu yüzden sahte yazılımlar geliştirmeye karar verdiği ve bu yazılımları geliştirmeleri için Kaspersky Lab içerisinde gizli bir departman kurdurduğu iddia ediliyor.

Kaspersky çalışanları tarafından geliştirilen bu sahte kötü amaçlı yazılımların yine çalışanlar tarafından isimsiz olarak VirusTotal'a bildirildiği ve rakip anti-virüs firmalarının da buradan yola çıkarak bu yazılımları kötü amaçlı olarak işaretlediği belirtiliyor. Kaspersky tarafından üretilen bu sahte yazılımları işaretleyen rakip firmaların, bu kandırma sonrası kullanıcılarının herhangi bir şekilde virüslü olmayan önemli dosyalarını virüslü olarak tanımlayarak karantina altına aldıkları söyleniyor. Reuters'e göre bu kandırmacının hedefindeki asıl firmalar Microsoft, AVG ve Avast'tan oluşuyor.


2010 yılında da benzer bir iddia gündeme gelmiş ve Kaspersky'nin herhangi bir şekilde virüslü olmayan 20 dosyayı kötü amaçlı yazılım olarak VirusTotal'a bildirdiği ortaya çıkmıştı. O dönemde bunun bir deney olduğunu savunan Kaspersky, bu sayede kopyacı anti-virüs firmalarının ortaya çıkarıldığını söylemiş ve Kaspersky tarafından kötü amaçlı olarak tanımlanan dosyaları birçok firmanın kontrol etmeden kötü amaçlı olarak kabul ettiğini açıklamıştı.



Microsoft korsan yazılımı takip etmeyi planlıyor

https://www.donanimhaber.com/isletim-sistemleri/haberleri/Microsoft-korsan-yazilimi-takip-etmeyi-planliyor.htm

Firmanın, Hizmetler kullanıcı lisans sözleşmesinde yapılan bazı güncellemeler ile bilgisayarlarda çalışan korsan yazılımı denetlemeyi ve gerekirse bunları engellemeyi amaçladığı ortaya çıktı.


Başlangıçta Microsoft'un Windows 10 üzerinde çalışan tüm korsan içeriği tespit edebileceği sanılmış ve gelişme büyük yankı uyandırmıştı. Ancak bu sözleşmenin sadece Xbox Live ve Windows mağazasını kapsadığı, Windows 10 işletim sistemini kapsayan sözleşmede ise böyle bir güncellemenin olmadığı anlaşıldı.


Microsoft şimdilik bu iki platformda yazılım korsanlığını tespit etmeyi amaçlıyor. Ancak bu sistem nasıl işleyecek belli değil zira sözleşmede onaylanmamış donanım çevrebirimlerinin de engellenmesi yer alıyor. Bu bakımdan Microsoft'un ilerleyen günlerde daha detaylı açıklama yapması bekleniyor.

Sanal gerçeklik Maria Sharapova'yla tenis maçı yapmanıza imkan veriyor
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Sanal-gerceklik-Maria-Sharapovayla-tenis-maci-yapmaniza-imkan-veriyor.htm

Sanal gerçeklik bu kez ise Maria Sharapova'yla tenis maçı yapmanıza imkan verecek. Şimdilik sadece ABD'de uygulanacak bu yeni uygulama için Grand Slam turnuva alanında 3 VR istasyonu kurulmuş durumda. HTC Vive sanal gerçeklik gözlüğününün kullanılacağı bu alanlara sadece turnuva biletlerini satın alacak izleyiciler girebilecekler.

Alana girecek şanslı kişiler ünlü Rus tenisçi Maria Sharapova'nın 160 km/saate ulaşan servislerini karşılamaya çalışacak. California VR stüdyolarında 9 saatte hazırlanan bu demo ilerleyen günlerde teknolojinin bize neler sağlayabileceği hakkında da ipucu veriyor. Konserleri en önden takip etmek, futbol maçlarını sahanın içerisinden izlemek veya basketbol maçlarını yedek klübesinde oturarak takip etmek sanal gerçeklik ile birlikte hayal olmaktan çıkmış durumda.

Avusturalya'da dünyanın ilk "Sanal gerçeklik oyun merkezi" açıldı

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Avusturalyada-dunyanin-ilk-Sanal-gerceklik-oyun-merkezi-acildi.htm

400 metre karelik bir alana sahip bu merkezde oyun oynarken gerçekten hareket etmeniz gerekiyor. Alanda bulunan 129 PlayStation Eye kamerası hareketlerinizi izlerken sırt çantanızda Alienware Alpha PC ve gözünüzde Oculus Rift DK2 sanal gerçeklik gözlüğü yer alıyor. Bu ekipmanlarla alanda gezdiğiniz sırada içinde bulunduğunuz sanal dünyada da gezerek zombilerle çatışmaya girebiliyorsunuz. Elinizdeki silah da oyun içindeki silahınızla senkronize hareket ettiği için sanal dünyanın içerisine adapte olmak kolaylaşıyor. Şimdilik bir göreve 6 kişilik ekipler birlikte girebiliyor. Zero Latency

Oyun merkezi şimdilik dünyanın ilk VR eğlence merkezi ünvanına sahip. Ancak benzer şekilde bazı projelerin geliştirildiğini ve yeni alanların kurulduğunu biliyoruz. Belkide ilerleyen dönemlerde bugünkü internet kafeler gibi çeşitli alanlarda VR eğlence merkezlerini görebileceğiz.


Nasa, bir sonraki Mars uçuşunda adınızı kızıl gezegene taşımak istiyor
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Nasa-bir-sonraki-Mars-ucusunda-adinizi-kizil-gezegene-tasimak-istiyor.htm

2016 yılında InSight isimli yeni robotunu kızıl gezegenin yüzeyine konduracak kurum bu robot ile birlikte Mars'ın merkezine doğru kazı yaparak veri toplamaya çalışacak. Ayrıca yeni robot üzerinde yer alan sismograf sayesinde gezegenindeki depremleri de ölçebilecek.

Nasa ise InSight robotu ile birlikte topladığı isimleri de bir mikroçip içerisine yüklenerek Mars'a gönderecek. Adının Mars'a gitmesini isteyen kişiler aşağıda yer alan bağlantıda yer alan "New Flyers" altındaki formu doldurarak kayıt yapabilirler. Kayıtın ardından adınız için sanal bir biniş kartı da basılıyor. Haberin hazırlandığı tarih itibariyle dünyadan yaklaşık 90 bin kişi adını marsa göndermek için kayıt yaptırırken ülkemizden kayıt yaptıranların sayısı 440 civarında.


Çin kendi GPS sistemi için çalışmaları hızlandırıyor

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Cin-kendi-GPS-sistemi-icin-calismalari-hizlandiriyor.htm

Çin de her zaman olduğu gibi yabancı teknolojilere karşı alternatif geliştirmeye devam ediyor. Özellikle ABD kaynaklı bir çok yazılımı ve servisi yasaklayan Çin hükumeti bir süredir kendi konumlandırma sistemi için çalışma yapıyordu. Alibaba ve Çin ordusuna ait Norinco şirketleri proje için toplamda 310 milyon dolar harcamış durumda.

Beidou(Kuzey Yıldızı) adı verilen yeni sistem için geçtiğimiz aylarda iki uydu daha fırlatılmış ve toplam uydu sayısı 19'a yükseltilmişti. Bu kez ise sistemin 2 yıl sonra Çin civarında akıllı telefon ve taşıma sistemlerinde yaygın olarak kullanılabileceği belirtildi.  Asya-Pasifik bölgesi dışında global kullanım için ise 2020 yılı hedefleniyor.


Almanyanın yeni projesi 2030 yılında sesten daha hızlı ulaşım sunacak
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Almanyanin-yeni-projesi-2030-yilinda-sesten-daha-hizli-ulasim-sunacak.htm

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) eski bir planını yeniden canlandırarak sesten daha hızlı ulaşım için kolları sıvıyor. En erken testlerin 2030 yılında yapması beklenen SpaceLiner lakaplı uçak aslında roket destekli bir uzay aracı. Bu da 50 kişi kapasiteye sahip olacak uçağın Avrupa'dan Avusturalya'ya 90 dakikada gidebileceği anlamına geliyor. Günümüzde ülkemizden Avusturalya'ya ortalama 20 saatte uçulduğunu düşünürsek SpaceLiner bu konuda çok önemli bir ilerleme sunabilir.

Almanya'nın projesi de daha önce benzer konuda ortaya atılan projeler ile benzerlik gösteriyor. Uçağın önce roket yardımıyla havalanması öngörülürken belirli bir irtifa ve hıza ulaşıldığında roket parçası gövdeden ayrılacak ve uçuşa bu şekilde devam edilecek. Roket motorlarının da daha sonra yeniden kullanılabilir şekilde geri kazanılması da projenin hedefleri içerisinde.


33 Milyar Dolar bütçe


Stephen Hawking'in konuşmasına yardımcı olan yazılımın kaynak kodları yayımlandı
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Stephen-Hawkingin-konusmasina-yardimci-olan-yazilimin-kaynak-kodlari-yayimlandi.htm


ACAT adındaki bu yazılım artık herkesin erişebilmesi ve ekstra geliştirmeler yapabilmesi için açık kaynak kodlu hale getirildi. Bu sayede hem benzer hastalığa sahip olanlar hem de farklı hastalıklar nedeniyle konuşma yetisini kaybeden kişiler için önemli bir adım atılmış oldu.

Yazılımın kontrol edilebilmesi için yüzü izleyen bir kamera kullanılıyor. Kamerada yakalanan göz hareketleri ve ufak mimikler kontrol için yeterli veriyi sağlıyor. Bu özel teknolojinin ilerleyen dönemlerde farklı hastalara da uygun hale getirilebilecek olması sevindirici bir gelişme.


Beyin kontrollü dış iskelet büyük potansiyel vaat ediyor
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Beyin-kontrollu-dis-iskelet-buyuk-potansiyel-vaat-ediyor.htm

Kore Üniversitesi ile Berlin Teknik Üniversitesi'nin geliştirdikleri son teknoloji dış iskelet modeli, teknik altyapısıyla büyük potansiyel vaat ediyor.

Elektroensefalografi ya da EEG adı verilen (Beyin dalga aktivitesinin elektriksel yöntemle izlenmesi sistemi) giyilebilir sensör birimiyle beyin dalgalarını okuyan ve bunları kablosuz olarak merkezi işlem ünitesine gönderen dış iskelet, komut başlatma işlemini ise iskeleti giyen kişinin beş adet LED birimine bakmasıyla gerçekleştiriyor. Bu LED'lerin her biri farklı frekanslarda (Örneğin sola dönme 11 Hz, ileri gitme 9 Hz, sağa dönme 15 Hz, ayağa kalkma 13 Hz, oturma 17Hz) yanıp sönüyor ve böylece beyne 3 saniye gecikmeli de olsa yürüme ya da sağa dönme gibi komutlar verilebiliyor. Bu komutlar da işlenerek iskeletin hareket etmesini sağlıyor.

Kontrol etmesinin oldukça basit olduğu ve gönüllülerin sadece bir kaç dakika içerisinde kullanmaya başlayabildiği iskelet modeli, özellikle ileri derece fiziksel sorunu bulunan kişilere hitap ediyor. Faydalı donanımın tek olumsuz yanı ise epilepsi hastaları için uygun olmaması. Yanıp sönen LED ışıkların epilepsi hastalarında nöbete neden olabileceği belirtiliyor.


Intel, Thunderbolt 3 teknolojisinin potansiyelini IDF 2015'te sergiledi
https://www.donanimhaber.com/usb-bellek_tasinabilir-disk/haberleri/intel-Thunderbolt-3-teknolojisinin-potansiyelini-iDF-2015te-sergiledi.htm

Haziran ayı başında Thunderbolt 3 teknolojisini tanıtan Intel, devam eden IDF 2015 fuarında yeni teknolojinin kullanılabileceği konseptleri de ziyaretçilere sergiledi. Üst seviye kablo çözümleri ile 40Gbps veri aktarım hızlarına olanak tanıyan Thunderbolt 3 ayrıca Mini DisplayPort bağlantısı yerine USB Type-C bağlantısını kullanıyor.


Thunderbolt ile ilgili en önemli yenilik olarak bağlantı arabiriminin değişmesi olarak görülüyor. Henüz yaygınlaşmaya başlayan USB Type-C ile birlikte Thunderbolt da kendisine biraz daha geniş kullanım alanı bulabilecek.


Kullanıcılar standart bir USB-C kablosu üzerinden Thunderbolt 3 cihazları arasında 20Gbps veri aktarım hızına kavuşabilecek. Ancak aktif bakır USB-C kablosuz olursa bu hız 40Gbps'e kadar çıkabilecek. USB-C ve USB 3.1 standardı teorik olarak 10Gbps hızlarına çıkabiliyordu. Bu USB 3.1 için de önemli bir aşama olacak.


Razer'dan "Intel RealSense" teknolojisine sahip kamera birimi
https://www.donanimhaber.com/diger-urunler/haberleri/Razerdan-intel-RealSense-teknolojisine-sahip-kamera-birimi.htm

Intel geliştiriciler konferansı kapsamında tanıtılan kamera, yukarıda yer alan görselden de görebileceğiniz üzere Microsoft'un Kinect birimine oldukça benziyor. Üzerinde yer alan iki adet kamera ve üç boyutlu işleme algoritmasıyla çalışma gösteren ürün, örneğin sık sık canlı yayın yapan oyuncuları yeşil ekran kullanmadan fondan ayırabiliyor ya da el ile kafa hareketlerini algılayabildiği için sanal dünya ile oldukça farklı bir entegrasyon kurabiliyor.

Masaüstü sistemler yanında sanal gerçeklik başlıkları (Özellik detaylarına burada yer verdiğimiz Razer'ın OSVR modülü) için de faydalı bir seçenek oluşturan donanım, sanal gerçeklik başlıklarının kontrolcü ihtiyacını ortadan kaldırabiliyor ve 2016'nın ilk çeyreğinde raflardaki yerini almaya hazırlanıyor.


Robotik masa lambası sıra dışı görünümüyle dikkat çekiyor

https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/Robotik-masa-lambasi-sira-disi-gorunumuyle-dikkat-cekiyor.htm

Ancak Japon üretici ANODOS artık bu lambaların değişmesi gerektiğine inanıyor. Şirketin geliştirdiği yeni masa lambası ise aynı zamanda bir robot sayılabilir.

LED panele sahip lambayı sıra dışı yapan şey 6 kameraya, ekstra sensörlere ve hareket edebilen bir gövdeye sahip olması. Kameralar sayesinde çevreyi izleyebilen lamba uygun ışığı verebiliyorken sensörler ve hareketli gövde ise pozisyonunu ayarlamasına yardımcı oluyor.

Bilim kurgu filmlerinden fırlamış gibi görünen ancak bir o kadar da sevimli duran bu lambanın hangi bölgelerde satışa çıkacağı ve fiyatı henüz açıklanmadı. Üreticinin yayınladığı videoya aşağıdan ulaşabilirsiniz. Siz böyle bir masa lambasına sahip olmak ister miydiniz?

İnsansı robot ATLAS için yeni bir video yayınlandı
https://www.donanimhaber.com/diger-bilim-ve-teknoloji/haberleri/insansi-robot-ATLAS-icin-yeni-bir-video-yayinlandi.htm

Yandan gelen darbelere dayanarak dengesini çok iyi bir şekilde koruyabiliyor olmasıyla dikkatleri üzerine çeken ATLAS, belirli yüksekliklere rahatlıkla tırmanabiliyor ve atlayarak iniş yapabiliyor. 1.88 metre boyunda ve 150 kg ağrılığında geliştirilen ATLAS, yayınlanan yeni videosuyla ise ilk defa aktif arazi şartlarında görünüyor. Halen güç için kablo bağlantısına ihtiyaç duyan robot, buna rağmen arazide etkili bir şekilde yoluna devam edebiliyor ve hatta koşarak yol alabiliyor.


Asus, monitörlerinde düşük mavi ışık teknolojisi için TÜV sertifikası aldı

https://www.donanimhaber.com/asus/NewsDetail.aspx?id=77705

Son dönemde monitör markaları mavi ışığın yayılımını azaltarak gözleri daha az yoran teknolojiler üzerinde çalışıyor. TÜV Rheinland da düşük mavi ışık konusunda üreticilere sertifika veriyor.


TÜV'den sertifika alan son firma Asus oldu. Asus, Eye Care adındaki teknoloji ile monitörlerde mavi ışık yayımını yüzde 70'e kadar azaltan 4 adet filtre ayarı kullanıyor. Bu filtreler ekrandaki işlemlere göre belirleniyor.


İlk seviyede web gezintisi gibi işlemler için mavi ışık yayımı yüze 20 azaltılıyor. İkinci seviyede fotoğraf ve video görüntüleme gibi işlemler için ışık yayımı yüzde 30 azaltılıyor. Üçüncü ve dördüncü seviyelerde ise loş ortamlarda içerik okuma ve görüntüleme için ışık yayımı yüzde 50-70 arasında azaltılıyor. Bu modlara monitörün kendi menüsü altından ulaşılabiliyor.


Asus'un sertifika aldığı monitörler; oyunculara yönelik PG ve MG serileri, ev eğlencesi için Designo serisi, günlük kullanım için Essential serisi şeklinde sıralanıyor. Asus, Eye Care teknolojisinin diğer üreticilerden daha fazla mavi ışık yayımını engellediğini belirtiyor.  


Sony, sıradaki büyük PS4 güncellemesi için test kullanıcıları arıyor
https://www.donanimhaber.com/oyun-konsollari/haberleri/Sony-siradaki-buyuk-PS4-guncellemesi-icin-test-kullanicilari-ariyor.htm

Sony, Playstation 4'e getireceği yeni büyük güncellemeyi test edecek kullanıcıları arıyor. Eylül ayında çıkacak yeni güncelleme için kapalı beta süreci başlatılırken konsol sahipleri buraya tıklayarak başvuru yapabilirler. Katılımcı sayısının sınırlı olacağını da hatırlatalım.

Henüz güncellemenin ne gibi yenilikler getireceği açıklanmadı fakat beta sürecine katılanlar sorun yaşamaları halinde v2.57'ye geri dönüş yapabilecekler. Beta sürümün yayınlanmasıyla birlikte geliştirmeler de gün yüzüne çıkacaktır. Playstation 4 kullanıcıları da başvurularını yaparak yeni sürümü erkenden test etme şansına erişebilirler.

Son dönemlerde bir çok şirket yazılımda büyük değişiklikler yapmadan önce beta sürecini daha da ön plana çıkarmaya başladı. Son olarak Microsoft hem Windows 10, hem de Xbox ailesine vereceği güncellemede benzer bir sistemle bir çok beta kullanıcısından geri dönüşler toplamıştı.


Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim