Anlık Bildirim
Sıradaki Video

2si1 "Sanal gerçekliğin dibi" Teknoloji ve Oyun Programı

2si1'in bu bölümünde yeni çıkan oyunları değerlendiriyor, sanal gerçeklik alemine dalıyor sonra gerçek hayata dönerek güç canavarı ekran kartlarını ekranlarınıza getiriyoruz.
2si1'in bu bölümünde yeni çıkan oyunları değerlendiriyor, sanal gerçeklik alemine dalıyor sonra gerçek hayata dönerek güç canavarı ekran kartlarını ekranlarınıza getiriyoruz.

Apple lansmanı

https://www.donanimhaber.com/iphone/haberleri/Apple-iPhone-6s-ve-iPhone-6s-Plus-Lansmani-Canli-Yayin-Tekrari.htm


Yeni iPhonelar, Apple TV, iPad Pro


Ekran çözünürlüğü 2732x2048


Sony Project Morpheus deneyimi "Matrix'e 5 kala"

https://www.donanimhaber.com/diger-ev-elektronigi/haberleri/Sony-Project-Morpheus-inceleme-Matrixe-5-kala.htm

Deneyim ile ilgili notlar:

Kask oldukça hafif, kafanızdayken herhangi bir rahatsızlık yaratmıyor. Sıkı oturuyor ve sallanmıyor. Takması, çıkartması ve göz ayarı kolay yapılıyor.

Kablosunun uzunluğu yeterli genelde sorun yaratmıyor ve elinize dolanmıyor.

Ayağa kalkıp gezinme deneyimi sınırlı olacak. Odanın için gezindiğimiz oyunları en azından çıkışıyla birlikte görmeyeceğiz.

Sanal dünyadayken Move kontrolcülerini unutuyorsunuz. Çok enteresan ama şarjörleri elime tutuyor hissini yaşadım. Silahı tutmak, kaldırmak ve hedef almak kesinikle her şey gerçekmiş gibi hissediyorsunuz.

Oyun içinde ellerinizi görmek eşsiz bir deneyim olmuş. Move kontrolcülerinin tetik tuşları da kesinlikle bu iş için bire bir.

Oyun grafikleri bu teknolojide 2. planda kalacak zira size sunduğu deneyim o kadar eşsiz ki grafikleri önemsemiyorsunuz.

Görüntü netliği ve tepki hızı çok iyi olsa da kimi zaman ufak baş dönmeleri yaşadım.


AMD R9 Nano tanıtıldı

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/AMD-R9-NANO-inceleme-videosu-Dar-alanda-buyuk-guc.htm

56 doku ünitesine 4096 steam işlem biriminin eşlik ettiği GPU, 4096bit bellek veri yolu ile 4GB HBM belleklere bağlanıyor. 1000MHz’e kadar hızını çıkartabilen GPU, sahip olduğu teknik özelliklerle boyutlarının çok ötesinde performans vaat ediyor. DX12 yanında Vulkan ve Mantle teknolojileri de desteklenenler arasında.


R9 290X’e göre %40 daha kısa olan R9 NANO, yine R9 290X ile karşılaştırıldığında %30’a kadar daha yüksek performansı %30 daha az enerji sarfiyatı ile verebiliyor. Bu da onu oturma odanızda yer alabilecek mini boyutlu bir bilgisayar için en iyi seçenek haline getiriyor.

AMD Bölünüyor

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/AMD-bolunuyor.htm

Daha önce de dile getirildiği üzere kaynakların verimli kullanımı adına grafik teknolojileri bölümü ayrı bir iştirak haline geliyor. Radeon Technologies Group adındaki bu yeni yan şirket grafik teknolojileri konusunda çalışmalar yapacak ve kar elde etme konusunda çaba sarfedecek. Şirket ayrıca sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi yeni alanlarda liderlik kovalayacak.


Radeon Technologies Group yönetimini Raja Koduri devralacak ve AMD'nin tüm grafik teknolojileri çalışmalarını yakından takip edecek. Koduri yeni şirket ile sektörde büyük ses getireceklerine inanıyor. Nvidia'nın yüzde 82 ile lider olduğu bağımsız PC grafik kartı segmentinde Koduri kaybettikleri payı geri kazanma niyetinde.


Raja Koduri görsel bilişim tecrübesi alanında 20 yılı aşkın bir tecrübeye sahip ve HBM bellek, LiquidVR sanal gerçeklik teknolojisi gibi pek çok projeye katkı sağladı. 2009-2013 yılları arasında Apple'ın grafik mimarisi yönetimini üzerine alan Koduri sonrasında tekrar yuvaya dönmüştü.


Google'ın logosu yenilendi

https://www.donanimhaber.com/web-siteleri/haberleri/Googlein-logosu-yenilendi.htm

Google, 1998 yılında arama motoru olarak teknolojiye hizmet etmeye başladı. Sonrasında ise bir çok hizmetle birlikte dev bir şirkete dönüştü. Teknoloji devinin onlarca servisi bugün bilgisayarlar dışında telefon,saat, televizyon ve araba gibi hayatımızın tüm noktalarında karşımıza çıkıyor. Google ise bu durumu göz önüne alarak logosunu her alana hitap edecek şekilde güncelledi.

Değişim için ufak bir doodle'da hazırlayan şirket logonun yıllara dağılan gelişimini gözler önüne seriyor. Ayrıca değişimle beraber ufak "g" harfi de tarihe karışmış durumda. Artık şirketin ufak logosu renkli ve büyük bir G harfi.


Google Türkiye resmi blogunda yayınlanan "Google'ın Yeni Görünümü" yazısına ulaşmak için tıklayın.


Chrome 45 ile daha fazla enerji tasarrufu sunulacak
https://www.donanimhaber.com/tarayicilar/haberleri/Chrome-45-ile-daha-fazla-enerji-tasarrufu-sunulacak.htm


Chrome sürümünde bilindiği gibi tarayıcının açılmasıyla isteğe bağlı olarak önceki oturumda açık olan sekmelerin tekrar yüklenmesi özelliği bulunuyor. Chrome 45 ile birlikte önceki sekmeler görüntülenme sıklığına göre yüklenecek.


Chrome kullanıcının hangi sekmeyi daha sık kullandığını anlayacak ve yeni açılışta en çok görüntülenen sekmeler en hızlı yüklenecek. Diğer sekmeler ise biraz daha yavaş yüklenecek. Eğer sistem kaynaklarında düşük seviye gözlemlenirse bu kez otomatik sekme yükleme işi tamamen durdurulacak ve manuele alınacak.


Diğer bir gelişme ise Chrome'nin bellek yönetimi ile ilgili. Chrome bir web sayfasının ne kadar yoğun çalıştığını tespit ederek eğer az yoğunluk varsa ve az bellek miktarı kullanıyorsa buraya biraz daha az yoğunlaşıyor. Elindeki sistem kaynaklarının kalanı ile de arka planda kullanılmayan belleği agresif olarak temizleme işlemine başlıyor. Bu sayede ortalama bir web sitesinde yüzde 10 daha az bellek kullanımı sağlanabiliyor. Gmail gibi yoğun sayfalarda ise bu rakam yüzde 25'e kadar çıkıyor.


Ayrıca Gmail sayfası bekleme konumuna alınırsa bu kez Chrome onun için kullandığı belleği yüzde 25 oranında boşaltabiliyor. Bunun Chrome 43 sürümüne göre önemli bir gelişme olduğu belirtiliyor.


PowerColor Devil 13 Dual Core R9 390 16GB duyuruldu

https://www.donanimhaber.com/ekran-karti/haberleri/PowerColor-Devil-13-Dual-Core-R9-390-16GB-duyuruldu.htm

PowerColor Devil 13 Dual Core R9 390 16GB şeklinde uzun bir isimlendirmesi olan çözüm iki adet Radeon R9 390 grafik kartını biraraya getiriyor. İkili kombinasyon sayesinde kullanıcılar 16GB GDDR5 bellek ve 512-bit X2 bellek arayüzü imkanına kavuşacak. Kart 3 slotluk yer kaplıyor.


Yeni çözümün çekirdek hızı 1000MHz seviyesinde iken bellek frekansı da 1350MHz (5.4Gbps) seviyesinde. Bu güçlü çözümü soğutmak için alüminyum yüzgeçler çok geniş bir alan oluşturuyor ve üzerinde de çift pervaneli 3 adet fan yer alıyor. Isı dağıtıcı 10 adet ısı borusu ve 2 adet büyük kalıp döküm panel ile bağlanıyor. Çözüm bu sayede en iyi dengeyi sağlamaya çalışıyor.


4 adet 8 pinli PCI-E bağlantısından gerekli enerjisini sağlayan çözüm stabilite ve güvenilirlik adına 15 fazlı güç dağıtıcı, PowerIRstage, süper kapasitörler ve Ferrite çekirdek bobinden oluşan Platinum Power seti barındırıyor.


DL DVI-D/ DL DVI-D/ HDMI/ DisplayPort çıkışları 4K çözünürlüğe kadar imkan tanırken, çözüm 304.8mm x 136.2mm x 59mm boyutlarında ve 1000W güç kaynağı gerektiriyor. Serinin hayranları için Devil 13 kırmızı LED logoya yer verilmiş.


PowerColor Devil 13 Dual Core R9 390 16GB grafik çözümü 17 Eylül itibariyle satışa sunulacak ve 700 Avro fiyat etiketine sahip olacak. Kutu içerisinde Razer Ouroboros oyuncu faresi de hediye olarak geliyor.  


Gelecekte sadece oyuncu bilgisayarlarını çalıştırmak için 50 enerji santrali gerekecek
https://www.donanimhaber.com/notebook/haberleri/Gelecekte-sadece-oyuncu-bilgisayarlarini-calistirmak-icin-50-enerji-santrali-gerekecek.htm

Bir oyuncu bilgisayarı bir yıl içerisinde normal bir PC'den 6 kat daha fazla, oyun konsolundan ise 10 kat daha fazla enerji harcıyor.


Şu anda global PC pazarında oyuncu bilgisayarı segmenti yüzde 2.5 civarında bir paya sahip. Ancak enerji tüketimi konusunda yüzde 20 civarında bir paya sahip. Aradaki bu büyük fark aşırı enerji tüketimine ve küresel ısınmaya neden olabilecek potansiyele sahip.


Berkeley Lab araştırmacısı Evan Mills yaptığı araştırmada 2012 yılında dünya çapındaki oyuncu bilgisayarlarının toplamda 75 terawatt/saat enerji tükettiğini tespit etmiş. 2020 yılına geldiğimizde ise bu rakam 150 terawatt/saat olacak. Bu enerjiyi karşılamak için ise 50 adet 500MW gücünde enerji santralinin çalıştırılması gerekecek.


Mills araştırması boyunca 5 farklı oyuncu bilgisayarı toplamış ve bunları çeşitli deneylere tabi tutmuş. Sonucunda ise oyuncu bilgisayarlarının ayarlarında ve bazı bileşenlerinde değişiklikler yaparak performansta kayıp yaşamadan yüzde 50 civarında enerji tasarrufu sağlanabileceğini görmüş. Üreticilerin bazı noktalara dikkat ederek şu anda bunu başarabilmeleri mümkün. Mills elindeki bilgileri paylaşmak üzere bir site kurmuş durumda.


Asus ROG GX700 oyuncu dizüstü bilgisayarı detaylanıyor

https://www.donanimhaber.com/asus/NewsDetail.aspx?id=78377


Nvidia GTX 990M grafik kartı kullanılıyor. Nvidia'nın bir lansman ile resmiyet kazandırması beklenen yeni grafik kartı anlaşılan pazara çıkmak için daha fazla bekleyememiş.


Maxwell GM204 mimarisini temel alan ve 2048 CUDA çekirdeği barındıran Nvidia GTX 990M modeli 1190MHz baz çekirdek frekansına sahip. 64 ROP ve 128 TMU birimlerine sahip olan kart 8GB GDDR5 bellek barındırıyor. 256-bit bellek yolu ve 2500MHz bellek frekansı ile kart benchmark testlerinde GTX 980'den daha iyi bir performans ortaya koyuyor.


İşlemci tarafında ise Skylake tabanlı Intel Core i7-6820HK yer alıyor. 4 çekirdekli ve 2.7GHz saat hızında çalışan işlemci 3.6GHz saat hızına kadar hız aşırtılabiliyor. Beraberindeki HD 530 grafik birimi ise 1GHz seviyesine kadar çıkabiliyor. Cihazda 64GB RAM bellek mevcut.


17 inçlik 4K ekrana sahip olan GX700 bununla birlikte arkasına eklenen soğutma kutusu ile sadece grafik birimini soğutuyor ve işlemciye karışmıyor. Bu bakımdan cihazın oyunlarda en iyi performansı sunacağı düşünülüyor. Oyunseverler için ilginç bir alternatif olması beklenen GX 700 aynı zamanda pahalı da olacak. Cihazın 4000$ fiyat etiketi ile pazara sürülmesi bekleniyor.


IFA 2015: Philips'den AmbiLux TV projeksiyon teknolojisine sahip televizyon
https://www.donanimhaber.com/televizyonlar/haberleri/iFA-2015-Philipsden-AmbiLux-TV-projeksiyon-teknolojisine-sahip-televizyon.htm


65-inç boyutta 4K çözünürlük sunan ve standart görüntüleri UHD seviyesine çıkartabilen televizyon, Android işletim sistemiyle çalışma gösteriyor ve esas farkını AmbiLux TV projeksiyon teknolojisi ile koyuyor. Standart Ambilight teknolojisinden farklı olarak LED yerine kısa mesafeli 9 adet pico projektör kullanan televizyon, bu sayede sadece ışık efektlerini değil tüm görüntüyü odaya yayabiliyor ve tahmin edebileceğiniz üzere 360 derecelik oldukça etkili bir deneyim sunabiliyor. AmbiLux TV, müzik moduyla çalan müziğin ritmini mkişiselleştirilebilir renkler ile yansıtırken, renk yanında hareket hissiyatını da duvarlar üzerinde kendisine yer buluyor.

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim