Anlık Bildirim
Sıradaki Video

İşletim sistemli modem! "Keenetic Extra DSL incelemesi"

Bu videoda Keenetic Extra DSL'i inceliyoruz. Tasarımı ve yapısını ele alıyor, içini açıp bileşenlerine yakından bakıyor, kurulumunu adım adım gösterip farklı senaryolarda hızını test ediyoruz.
Ben Keenetic markasına aşina değildim açıkçası. 2010 yılında kurulmuş şirketin hakkında kısmında “Premium internet erişimi ve çözümleri sunmak amacıyla kuruldu” şeklinde bir ifade geçiyor, hedef ve ürünlerinin konumunu hemen hemen anlatıyor bu cümle. Test masamızdaki ürün bir modem, Keenetic Extra DSL olarak geçiyor, model kodu KN-2111.

Türkiye piyasasına yeni giren ürünlerin kutularının, içeriklerinin İngilizce kaldığına çoğu kez şahit oldum ama Keenetic Extra DSL’nın kutusu, yazılımı, mobil yazılımı hemen hemen her şeyi Türkçeye çevirmiş, lokalizasyonu yapmış, ilk puanı buradan verdim. Kutudan cihazın kendisi, adaptörü, splitter, kısa bir RJ-45 kablosu ve hat kabloları çıkıyor. Bu arada ürün 3 yıl garantili.

Beyaz gri bir tasarıma sahip, küçük bir cihaz. Koyduğunuz yerde sırıtacak bir tarzda değil, antenleri biraz yapılı, çıkarılamayan antenler, bunları istediğiniz gibi yönlendirebiliyorsunuz. Altında duvara sabitleyebilmeniz için gerekli yuvalar ve bilgilendirme etiketi var.

4 tane RJ-45 portu, bunlar Gigabit değil 100Mbit destekli portlar, yönetilebilir portlar. Kullanım senaryosuna tercihi değiştirebilir bir konu, bilginiz olsun. Sağında USB 2.0 portu var. Buraya bir yazıcı takabilirsiniz, ağdakiler kullanır veya
USB bellek, taşınabilir disk takarsınız, mesela ben 2.5 inç 1TB diskimi taktım, FTP üzerinden, bir medya sunucusu gibi kullanırsınız cihazı, 12MB/saniye civarı teorik bir aktarım hızana sahip, kullanacağınız depolama birimine göre pratik hızı değişir. 3G/4G dongle bağlayabilirsiniz, hücresel veri üzerinden bağlantı yedeği oluşturabilirsiniz, altyapı interneti kesildiğinde hücresel veri üzerinden kendi devam ediyor. Torrent de destekli cihaz, Torrent deyince akla hep illegal içerikler geliyor ama bu aslında paylaşımlı bir dosya indirme sistemi, bunu iyiye veya kötüye kullanmak sizin elinizde, destekli cihazın bir mesuliyeti yok, detaylarını göstereceğim.
İçini açtığımızda MediaTek EN7513T adlı bir yongayla karşılaşıyoruz, çalışma frekansı ve 128MB belleği segmenti için normal düzeyde. Yonga sonuçta cihazın kalbi, stabilitesini büyük ölçüde belirliyor, hatta stabilite arıyorsanız yola önce yonga araştırmasıyla çıkmak lazım.

802.11ac standardında bir modem Keenetic Extra DSL. VDSL2 ve ADSL2+ destekli, evinizde 50Mbit/100Mbit bir fiber internetiniz vardır mesela, uygun. 2.4GHz bandında 300, 5GHz bandında 867Mbit’e kadar teorik desteği mevcut. Antenler 4x5dBi kurulumunda, yönlendirilebilir antenler, amfili antenler. Amacı menzili genişletmek. MU-MIMO destekli, özetle cihaz başına bir sinyal hattı sağlıyor, bu da teorik olarak daha stabil bir bağlantı ortamı oluşturuyor.

Kuruluma geçelim. İsterseniz masaüstünden isterseniz Keenetic mobil uygulamasından yapabilirsiniz, Android’de de iOS’ta da var uygulaması. Dil seçiyorsunuz, Türkçe var ve şimdiden söyleyeyim, çevrilmemiş yer kalmamış, çeviri kalitesini de beğendim. Kendi parolanızı oluşturuyorsunuz, internete bağlantı şeklini seçiyorsunuz, internet tamam ama IPTV de isterseniz seçin burada, MAC ve IP ayarları, ardından bağlantı türü, burası bu kadar. Cihaz bir modem ama isterseniz bir Wi-Fi adaptörü, bir sinyal tekrarlayıcı veya Access point, erişim noktası olarak da kullanılabiliyor.

Anasayfada temel bilgiler var, ağ trafiği görüntülenebiliyor. İnternet ana sekmesin altında kablolu, 3G/4G modem, DSL bağlantısı gibi alt sekmeler var, burada herhalde en çok WISP işinize yarayabilir. Kablosuz ağda cihaz listesi ve o anki bağlantı hızlarını görebiliyorsunuz, istenen bir misafir varsa misafir ağı da kurabilirsiniz ama istenmeyeni varsa buradan engellenebiliyor. Modüler Wi-Fi sistemi şu oluyor, Mesh Wi-Fi olarak bildiğimiz şeyin Keenetic’in farklı modem ve router’larıyla oluşturulabilen hali diyebiliriz, alt model veya üst model fark etmez, Mesh kurulum yapabiliyorsunuz.

Keenetic’in üzerinde durduğu önemli bir husus da şu, cihazları WPA3 şifreleme protokolünü destekliyor, 2018’de geliştirme süreci tamamlanmış, 128-bit bir şifreleme demek bu. WPA2 2004’den beri hayatımızda ve KRACK saldırıları adlı bir sitede WPA2 protokolüne, bu protokolü kullanan Wi-Fi ağlarına sızmanın yolları gösteriliyor. WPA3 için henüz böyle bir açık gösterilmiş değil, dolayısıyla WPA3 destekli bir cihazla güvenli tarafta olmakta fayda var, Keenetic de ülkemizde WPA3 destekli ilk cihazları sunmuş oldu.

IntelliQoS kullandığınız uygulamaya, yazılıma göre, mesela oyuna göre data paketlerini önceliğe alabiliyor, teorik olarak ping sürelerini düşürmeyi amaçlıyor. Ağ kurallarında, SafeDNS, AdGuard DNS var, ülkemizde ihtiyaç oluyor açıkçası. Güvenlik duvarı var, Port yönlendirme var, Routing var. Sistem ayarlarında KeeneticOS işletim sisteminin sürümünü görüyorsunuz, isterseniz güncellemelerini otomatik yapabiliyor, bulut tabanlı bir sistem var orada.

Cihazın rakiplerine göre en önemli özelliği modüler yazılım, yazılımsal olarak istediğiniz özelliği ekleyip çıkarabiliyorsunuz, rakiplerine göre fark oluşturan bir özellik. IP-IP Tünelleme, NetFlow Monitörü, PPTP VPN Sunucusu gibi ekstralar; Trafik Şekillendirme, Medya Sunucusu, İndirme İstasyonu gibi daha çok kullanabileceğiniz uygulamalar teker teker, ihtiyaca göre kurulabiliyor, cihaz sadece istediğiniz şeylerin yükünü taşıyor yani.

Gerçek dünya testlerine geçelim. Keenetic Extra DSL ’yae bir NAS bağladım ve masaüstü sisteminden video dosyaları aktardım. Portlar gereği 2.4GHz de olsa 5GHz de olsa 100mbit yani 10-11MB/saniye sularında seyretti. Intel AC-9560’lı bir dizüstüyle, cihazla aynı odada, 2.4GHz bandında 60Mbit civarı, 5GHz bandında 250-300Mbit sularında gezdi.
Bu arada, cihaz tek bir SSID ile geliyor, aynı 2.4GHz ve 5GHz aynı ad altında, cihaz sinyal gücüne göre sizi bu bantlar arasında gezdiriyor, Mesh Wi-Fi sistemleri gibi otomatik bir süreç işliyor orada. Dizüstüyü alıp 75 metre karelik evin diğer ucuna götürünce sinyali yarı yarıya koruyabildi, 5GHz bandında 100-130Mbit sularında gezdi.

Keenetic Extra DSL. Bu videonun çekildiği tarih itibarıyla fiyatı 550TL civarında. Öne çıkan özellikleri şunlar, amfili antenler, yönetilebilir portlar, KeeneticOS modüler yazılım, Torrent desteği ve WPA3 güvenlik protokolü, her şeyden öte WPA3 avantajı benim güvenlik anlamında ilgimi çekti. Artık cihazı, özeliklerini, hızını, menzile göre hızını biliyorsunuz, biz detaylarına indik, bundan sonra tercih sizin.
Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim