Anlık Bildirim

Yeni görüntü sensörleri tamamen karanlıkta bile başarılı sonuçlar veriyor

Canon’un üzerinde çalıştığı foton diyot teknolojisi görüntüleme sektörünü değiştirecek potansiyele sahip. Karanlık ortamlarda bile geleneksel yöntemlerin kat kat üzerinde ışık algılayabiliyor. 

Canon SPAD Tam Boyutta Gör

Bugün görüntü sensörleri en iyi dönemini yaşıyor olsa da halen üstesinden gelinemeyen bir problem var: Düşük ışık koşulları. Zaman zaman karanlığa varan düşük ışık koşullarında iyi bir performans için yıllardır farklı çözümler geliştiriliyor. Sensör tabanlı iyileştirmelerin yanında yapay zekâ da dahil yazılımsal iyileştirmeler de yapılıyor. 

Canon yeni sensörü ile iddialı

Fotoğrafçılık sektörünün önemli isimlerinden Canon yeni geliştirdiği sensör ile geleneksel sensörlerin neredeyse 10 katı kadar daha fazla ışık alarak karanlık denebilecek ortamlarda dahi başarılı sonuçlar elde edebiliyor. Bu teknoloji SPAD olarak adlandırılıyor. 

Canon’un 2020 yılında ilk prototipini ürettiği SPAD sensör teknolojisi CMOS olarak bildiğimiz metal oksit tabanlı sensörlere göre önemli avantajlara sahip. CMOS sensörler ışığın yoğunluğunu ölçerek elektrik sinyallerinde dönüştürüyor. Her pikselin belirli bir zaman diliminde algıladığı fotonların sayısına göre görseller üretiyor. Daha fazla ışık daha kaliteli görseller anlamına geliyor. 

SPAD olarak adlandırılan tek foton diyot teknolojisi sensörün piksellerine giren tek bir fotonu güçlendirerek büyük miktarda elektrik enerjisi atımına dönüştürüyor. Tek bir fotondan çoklu elektronlar üretmek çok ciddi bir hassasiyet kazandırıyor. Böylece kamera çok düşük ışığın olduğu alanları rahat bir şekilde algılayabiliyor. 3.2 milyon piksel ile birleştiğinde ekstrem görsel kaliteye ulaşılıyor. 

Canon Tam Boyutta Gör

SPAD teknolojisi ayrıca nesnelerin arasındaki mesafeyi ölçerek ışığın yansımalarını hesap edebiliyor. Böylece 3 boyutlu nesnelerin arasındaki alanı hesaplayabiliyor ve çevrenin modellemesini yapabiliyor. Otonom araçlar ve navigasyon sistemleri için de önemli bir gelişme olduğu söylenebilir. 

SPAD sensörler CMOS sensörler ile aynı üretim teknolojisini kullandığı için maliyet tarafında önemli bir etkisi olmuyor. Canon gelecek yıl SPAD sensörünü piyasaya sürmeyi planlıyor. Canon haricinde Panasonic ve Sony gibi oyuncular da SPAD teknolojisi üzerinde çalışıyor. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim