Anlık Bildirim

Epilepsi nöbetini tespit eden akıllı bileklik binlerce kişiyi kurtarabilir

Hollandalı bilim insanları epilepsi nöbetlerini yüzde 85 doğruluk oranıyla tespit eden bileklik geliştirdi. Bileklik SUDEP(Ani Beklenmedik Ölüm) vakalarının önüne geçebilir.
Epilepsi nöbetini tespit eden akıllı bileklik binlerce kişiyi kurtarabilir
 
Epilepsi hastalarında ani beklenmedik ölüm(SUDEP) olarak ifade edilen ölüm vakaları, epilepsiden kaynaklı ölüm vakalarının neredeyse yüzde 20'sini oluşturuyor. Epilepsi nöbeti esnasında hastanın çevresinde bir tanıdığının ya da bir sağlık personelinin olmaması bu vakanın yaşanma riskini artırıyor. Hollandalı bilim insanları ise geliştirdiği Nightwatch isimli bileklik ile bu vakaların azalmasını sağlayabilir. Eindhoven Teknik Üniversitesi'nin geliştirdiği bileklik epilepsi nöbetlerini tespit edebiliyor.

Yüksek başarı yüzdesi 

Araştırmacılar epilepsi nöbetini tespit edebilmek adına iki önemli etkene odaklandı: anormal derecede hızlı kalp atışı ve ritmik sarsıntı hareketleri. Epilepsi hastalarında bu iki faktörün ortaya çıkmasının epilepsi nöbeti anlamına geldiğini belirten araştırmacılar, bilekliğe yerleştirdikleri sensörlerle kalp atışındaki değişimin ve hareketliliğin fark edilebildiğini belirtiyor. Bu önemli etkenleri fark eden bileklik; bakıcılara, hemşirelere veya hastanın yakınına kablosuz sinyallerle uyarı göndererek hastanın nöbet geçirdiğini bildiriyor.
Tabi özellikle nöbet esnasında vücut sarsıntılarını takip etmek Nightwatch'a özgü bir yetenek değil. Yatağa yerleştiren ve titreşimlere tepki veren sensörler halihazırda epilepsi hastalarının takibi için kullanılıyor ancak bu sensörler ciddi epilepsi nöbetlerinin sadece yüzde 21'ini tespit edebiliyor. 28 epilepsi hastası üzerinde 65 gece boyunca test edilen Nightwatch ise ciddi epilepsi nöbetlerinin yüzde 85'ini ve çok daha ağır vakaların ise yüzde 96'sını tespit etmeyi başardı. Araştırmacılar bu oranın, özellikle benzer araçlarla kıyaslandığında, umut verici olduğunu belirtiyor.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim