Anlık Bildirim

AMD Radeon HD 7990 için referans kart tasarımı olmayacak

AMD uzun süredir merakla beklenen çift grafik işlemcili yeni amiral gemisi olacak Radeon HD 7990 için sessizliğini korumakta. İlk yol haritasında Mart ayı için planlanan ancak çeşitli nedenlerle sürekli ertelenen Radeon HD 7990'ın resmi olarak ne zaman lanse edileceği henüz bilinmiyor. Grafik profesyonelleri için özel bir sürümü de hazırlanan Radeon HD 7990 için üreticilerden gelen yeni bir bilgiye göre referans tasarımlı kart sunulmayacak.
Son jenerasyona kadar güç verimliliği konusunda rakibi Nvidia'nın önünde yer alan ancak Radeon HD 7000 serisi ile rakibi Nvidia'nın sunduğu GeForce 600 serisinin gerisinde kalan AMD'nin bugün en hızlı grafik yongası olan Tahiti XT2, aynı kategoride yer alan Nvidia'nın GF104 grafik yongasından daha fazla güç tüketiyor. Bu durum hiç şüphe yok ki Nvidia ile kıyaslandığında AMD'nin işini daha da zorlaştırıyor. Kepler mimarisinin lanse ettikten kısa bir süre sonra çift grafik işlemcili GeForce GTX 690 modelini, daha önce sunduğu çift grafik işlemcili modellerin tamamından daha hızlı bir şekilde pazara sunan Nvidia, performans liderliğini de pekiştirirken, AMD ise rakibine yanıt verebilmiş değil.
AMD'nin referans tasarımlı bir Radeon HD 7990 sunmamaya karar vermesi, ekran kartı üreticilerini ön plana çıkartacak gibi görünüyor. AMD'ye zaman kazandıran bu karar, üreticilere kendi tasarımlarını hazırlama konusunda ciddi esneklikler sunacaktır. PowerColor, Radeon HD 7970 X2 Devil13 modelini sunmayı planlarken, bazı diğer üreticilerin de bu benzer kartlar sunacak. Bu sayede üreticiler, üzerinde üç adet PCIe konnektörü bulunan, özel VRM tasarımlarına sahip, herhangi bir güç sınırlamasına tabi olmayan kartlar sunacaklar.
Nvidia içinse durum tam tersi. Referans tasarımlı GeForce GTX 690 lanse edilirken, aradan geçen birkaç aylık zaman sürecine rağmen özel tasarımlı modeller için üreticilerin aktif bir hamle görebilmiş değiliz. Ancak geçtiğimiz günlerde GeForce GTX 690 için geliştirdiği çift fanlı yeni soğutucusunu duyuran Arctic, özelleştirilmiş GeForce GTX 690 modellerine zemin hazırlayabilir. Tabi diğer taraftan su soğutmalı GeForce GTX 690 modelleri de varlığını koruyacaktır ki bu noktada EVGA ve Inno3D gibi firmaların çözümleri bulunmakta.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6849 kez okundu.
23 kişi, toplam 25 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, radeon
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim