Anlık Bildirim

Karşınızda ilk Pascal tabanlı ekran kartı: Tesla P100

Nvidia’nın merakla beklenen Pascal grafik mimarisi nihayet resmiyet kazandı ancak son kullanıcılar olarak biraz daha beklememiz gerekecek. Zira yeni kart veri merkezlerine hitap ediyor.

Nihayet uzun bir bekleyişin ardından, Nvidia’nın çok iddialı Pascal grafik mimarisi ile tanıştık. Üretim geometrileri ve bellek teknolojileri anlamında Nvidia için bir ilk olacak Pascal mimarisi, bununla birlikte şimdilik bizden oldukça uzak.

Başlıktan da anlayacağınız üzere, Pascal grafik mimarisini taşıyan ilk ekran kartı Tesla P100, daha çok veri merkezleri ve süper bilgisayarlara yönelik olarak tasarlandı. Tesla P100 için süper ekran kartı tabirini de kullanmak mümkün zira hem 16nm FinFET süreci ile üretiliyor hem de HBM 2 bellek barındırıyor.

Üretim Geometrisi

16nm FinFET üretim süreci, TSMC’nin hem masaüstü yongalarında hem de mobil yongalarda sunduğu en ileri teknoloji durumunda. Bu üretim süreci ile zar alanları küçülürken, harcanan enerji miktarı değişmeden performans değerleri iki katına çıkabiliyor. Pascal mimarisi de, bu imkandan sonuna kadar faydalanıyor. Nvidia da, watt başına performansta iki kata kadar artıştan bahsediyor.

Elbette bu konuştuklarımız, son kullanıcıya yönelik ekran kartları için. Tesla P100 ise apayrı bir sınıfta yer aldığı için, sunduğu performans değerleri de oldukça yukarılarda. Örneğin tek hassasiyetli kayar nokta performansı 10.6 TFLOPS, çift hassasiyetli kayar nokta performansı 5.3 TFLOPS ve FP16 performansı da 21.2 TFLOPS seviyesine ulaşıyor. Nvidia NVLink iç bağlantı teknolojisi ile de iç bağlantılarda 160GB/s bant genişliği elde ediliyor.

HBM 2 Bellek

Kartın en can alıcı noktası belki de bellek teknolojisi. Esas olarak son kullanıcıya yönelik Pascal ekran kartlarında HBM 2 bellek teknolojisinin tanıtılması bekleniyordu ancak üretim maliyetlerinden olsa gerek, şimdilik ilk olarak kurumsal tarafta görebileceğiz.

HBM bellekler, baskılı devre kartına dikey konumda üst üste dizilerek elde ediliyor. Grafik birimine yakın olduğu için verilerin uzun bir mesafe kat etmesi gerekmiyor. Böylece daha az yer kaplayan, daha yüksek bant genişliği sunan ve daha az enerji harcayan bir yapı ortaya çıkıyor. HBM 2 belleklerde şu anda en fazla 16GB kapasiteye erişilebiliyor ve pin başına 2Gbps hız ile 256GBps bant genişliği sunabiliyor.

HBM bellek teknolojisi, AMD ve SK Hynix ortaklığıyla geliştiriliyor. Geçen yıl özel anlaşma gereği, teknolojiyi ilk kullanan AMD olmuştu ve Fury serisi ile R9 Nano ekran kartlarında çok yüksek bant genişlikleri sunulmuştu. Bu yıl Nvidia da yarışa katıldı. SK Hynix'in yanında Samsung da verimli bir şekilde HBM2 bellek üretimi yapıyor.

HBM 2 belleklerde, 1TB/s bant genişliklerine ulaşılması bekleniyor. Tesla P100 ekran kartında ise 720GB/s bant genişliğine sahip 16GB HBM 2 bellek kullanılıyor. Grafik mimarisinin kendisinde 17 milyar transistör bulunurken, bellek kısmında ise tamı tamına 133 milyar transistör yer alıyor. Yani toplamda 150 milyar transistöre sahip bir karttan bahsediyoruz.

Tesla P100 ekran kartı için henüz net bir çıkış tarihi verilmiyor. Zaten HBM 2 belleklerin hacimli üretimi için de sonbahar dönemi konuşuluyor. Bu bakımdan, Tesla P100’ün piyasaya çıkışı sonbaharı bulursa, şaşırtıcı olmayacaktır. Tabii, bizi daha çok son kullanıcıya yönelik Pascal ekran kartları ilgilendiriyor ancak GTC 2016 konferansında henüz bir duyuru olmadı. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
7166 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, nvidia tesla p100 ve
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim