Anlık Bildirim

Şok iddia: AMD Radeon RX 480 ekran kartı, PCI güç standartlarını karşılamıyor

Piyasaya yeni çıkacak iddialı ürünlerde problemlerin baş göstermesi, elbette firma için de büyük bir dezavantaj barındırıyor. AMD Radeon RX 480 buna son örnek.

AMD’nin Polaris grafik mimarisini taşıyan ilk ve en iddialı ekran kartı Radeon RX 480, bu hafta itibariyle raflardaki yerini almaya başladı. Uygun fiyata en iyi performansı arayan tüketicilerin merakla beklediği yeni ekran kartının çıkışına gölge düşürecek gelişmeler yaşanıyor.

Her zaman yaşandığı gibi, konusunda uzman pek çok siteye ilk örnekler gönderildi ve piyasaya çıkışı ile aynı anda inceleme puanları da gelmeye başladı. Bir Reddit kullanıcısı, incelemeleri analiz ederek kartın önemli bir eksikliğini ortaya çıkarmış.

Problem

Reddit üzerinde paylaşılan bir gönderiye göre, Radeon RX 480 ekran kartının güç tüketim değerleri, PCI Express onayı alınırken kabul edilen standartların üzerine çıkıyor ve kullanıcının sistemini tehdit eder hale geliyor.

Yapılan testlerde, PCIe 12V hat üzerinden ekran kartının 79W ortalama güç tükettiği görülüyor. PCIe yüksek güçlü bilgisayar şartlarına göre, 12V hat üzerinden maksimum 66W enerji çekilmesi gerekiyor. Ayrıca PCIe için anakart üzerinden sunulan enerji miktarı 75W. Yani her iki durumda sınır aşılmış oluyor.

Diğer bir nokta ise kartın genelinde meydana gelen enerji tüketimi 164W ortalamaya sahip. Normal şartlarda kartın 150W TDP değeri olduğu belirtilmişti. Bunun 110W civarı grafik birimi için ayrılıyor. Devre kartı ve bellek ise toplam 40W civarı enerji çekiyor. Bununla birlikte bu sınırın da aşıldığı görülüyor. Hatta Tom’s Hardware sitesi, bu nedenle hız aşırtma testlerini es geçtiğini ifade ediyor.

Muhtemel Sonuçlar

Kaliteli bileşenler ve uygun bir güç kaynağı kullanıldığı zaman PCIe üzerinden olması gerekenden fazla enerji çekmek sisteme çok fazla zarar vermiyor ancak Radeon RX 480, fiyatına göre alt seviye anakartı olanların da tercihi olacak. Bu noktada, anakartın zarar görmesi söz konusu.

Forumlarımızda da dikkat çekmeye başlayan konu ile ilgili diğer bir sıkıntı da, ABD Ticaret Komisyonu – ITC’nin devreye girmesinden kaynaklanacak. Normalde standartları karşılamıyorsa, ekran kartının bilgi kısmında PCIe uyumlu ibaresinin kaldırılması gerekiyor. AMD bu durumda ya bu ibareyi kaldırıp 6-pinli bir güç bağlantısı ekleyecek ya da kartın güç tüketimini yasal sınırlara göre ayarlayacak. 3 ay içerisinde halen PCIe uyumlu ibaresi duruyorsa, bu kez ITC kartın satışının yasaklanması yoluna gidecek.

AMD mühendisleri, kullanıcının bu gönderisine cevap vermiş ve konu ile ilgili araştırma yaptıklarını belirtmişler. Mühendisler, sorunun bazı örnek ekran kartlarında yaşandığını ve genele tesir edecek bir durumun söz konusu olmadığını iddia ediyor. Ayrıca mühendisler, kullanıcıdan bunu bir gerçek problem gibi göstermesinin yanlış olduğunu da dile getirmiş. Kullanıcı bununla birlikte iddiasından vazgeçmeyeceğinin altını çiziyor.

Piyasaya yeni çıkacak iddialı ürünlerde bu tarz problemlerin baş göstermesi, elbette firma için de büyük bir dezavantaj barındırıyor. Eğer AMD sıkıntıyı kısa sürede gidermezse, tüketici tarafında tedirginlik baş gösterebilir. Bu da, satışlara olumsuz yansır. Diğer taraftan Radeon RX 470 ve 460 ekran kartlarında da bu tarz sorunlar olup olmadığı da tartışılmaya başlandı. 

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
23482 kez okundu.
26 kişi, toplam 27 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd rx 480 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim