Anlık Bildirim

Baikal işlemcisini temel alan bilgisayarlar, Rusya'da boy göstermeye başladı

Rusya'nın uzun süredir üzerinde çalıştığı milli bilgisayar sistemi projesinin ilk örnekleri ortaya çıkmaya başladı. Baikal-T1 işlemcisini temel alan, ilk bilgisayar modeli, yakında piyasaya sürülüyor.

Rusya'nın ABD bağımlılığından kurtulmak için başlattığı yenilik hareketi, ilk meyvelerini vermeye başladı. Imagination Technologies ile ortak geliştirilen Baikal adındaki işlemci, yavaş yavaş bilgisayar sistemlerindeki yerini alıyor.

Baikal nedir?


Rusya'nın uzun süredir Intel, AMD, Microsoft gibi ABD'li teknoloji devlerinin ürünlerinden uzaklaşmak istiyor ve bu konuda çalışmalar yapıyordu. Kurumsal taraftaki tüm bilgisayar ve sunucu sistemlerini bu konsept içerisinde yenilemek isteyen hükümet, bunun için RISC mimarisi ile Linux platformlarını tercih etti.

Imagination ile bir araya gelen Baikal Technologies, MIPS tabanlı Warrior P serisinden P5600 çekirdeğini kullanarak Baikal-T1 adında bir yonga geliştirdi. 32-bitlik olan bu yonga, çift çekirdekli ve 1GHz saat hızında çalışıyor. DDR3-1600 MHz bellek kontrolcüsü bulunan yonga, 5Watt altında enerji tüketiyor. Imagination, bu çekirdeğin Watt başına en iyi performansı sunduğunu belirtiyor.


Aslında sadece Imagination ile değil ARM ile de bir ortaklık söz konusu zira Baikal adındaki bu yeni işlemcide iki farklı mimari yer alıyor. Baikal-M ise 64-bitlik ARM çekirdekleri kullanıyor ve Mali-T628 grafik birimi ile geliyor. Baikal-M daha çok sunucu, NAS ve iletişim altyapılarını hedefliyor. ARM ve MIPS mimarileri, RISC temelli olduğu için benzer oranlarda enerji tüketiyor ve performans sergiliyor.

Tavolga Terminal TB-T22BT


Tavolga adındaki firma, işte bu Baikal-T1 yonga setini temel alarak Terminal TB-T22BT hepsi-bir-arada bilgisayar sistemini geliştirdi. 21.5 inçlik Full HD ekrana sahip olan cihaz, 8GB'a kadar DDR3 RAM, 8GB-64GB arasında depolama kapasitesi, USB 2.0 portları, Gb Ethernet portu gibi özellikler sunan sistemde, Debian 8 işletim sistemi kullanılıyor. Firma bunun haricinde SF-BT1 adında Baikal-T1 tabanlı geliştirici kartı ve bir masaüstü bilgisayar daha geliştiriyor. Cihazlar, önümüzdeki aylarda piyasada olacak.

Rusya, yenilenme hareketi kapsamında kurumlara 700.000 yeni PC ve 300.000 sunucu satın alacak. Bu girişimin ABD'li şirketlere milyarlarca dolar zarara mal olacağı ifade ediliyor.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
6909 kez okundu.
25 kişi, toplam 26 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
imagination technologies, mips ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim