Anlık Bildirim

DisplayPort 1.4 standardı tamamlandı

Yeni nesil görüntü aktarım standartlarından birisi olan DisplayPort, 1.4 sürümüne geçiş yaparak hem görüntü hem de ses aktarımını daha kaliteli hale getirmeyi amaçlıyor.
VESA olarak da bilinen Video Elektronik Standartlar Birliği, kendisine ait olan DisplayPort standardı üzerindeki güncelleme çalışmalarını sona erdirdi ve DisplayPort 1.4 olarak kullanıma hazır hale getirdi. Yeni sürümde akış sıkıştırması, hata düzeltme, genişletilmiş ses aktarımı gibi özellikler yer alıyor. 


DisplayPort nedir?


Yeni nesil görüntü aktarım standardı olarak da adlandırılan DisplayPort, çok yüksek bant genişliklerine ulaşması ile biliniyor. Doğrudan görüntü aktarım özelliği olan DP, ayrıca tek bir kablo üzerinden 4 monitöre kadar da destek sunulabiliyor. Son olarak Eylül 2014 tarihinde DisplayPort 1.3 standardı kullanıma sunulmuştu.

DisplayPort 1.4


DisplayPort 1.4 standardı, bir önceki 1.3 standardı üzerinde şekilleniyor. Yeni standartta 60Hz 4K ekranlarda 4 hat üzerinden toplamda 21.6Gbps bant genişliği elde edilirken, 120Hz 4K ekranlarda toplamda 32.4Gbps bant genişliğine ulaşılıyor. 60Hz 8K ekranlarda ise yine toplamda 32.4Gbps bant genişliği söz konusu. Bu sayede, sıkıştırılmamış ekran çözünürlüğü de 5120×2880 piksel seviyesine yükseliyor. Ayrıca MST desteği ile, tek kablo üzerinden aynı anda iki 4K monitöre görüntü aktarımı yapılabiliyor.


DP 1.4 ile gelen en önemli yenilik ise VESA'nın ekran akış sıkıştırması - DSC 1.2 versiyonunun entegre edilmesi. Yeni versiyon 3:1 sıkıştırma oranı ve tamamen kayıpsız görüntüler sunuyor. Ayrıca HDR ve geniş renk yelpazesi desteği de mevcut. DSC 1.2 ile yapılan aktarımlarda, hataların düzeltilmesi de sağlanıyor.

Ses tarafında da yenilikler mevcut. Bunlar; 32 ses kanalı, 1536kHz örnekleme oranı ve bilinen tüm ses formatlarının desteklenmesi şeklinde sıralanabilir. Ayrıca Thunderbolt, USB Type-C gibi bağlantılar da destekleniyor. Yeni standart özellikle dijital televizyon platformları ve araç eğlence sistemleri gibi hızlı yükselen pazarları hedefliyor.
 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim