Anlık Bildirim

Kullanıcı verilerine sızdıran Facebook'a 645 bin dolar para cezası

İngiliz yetkililer, bu yılın başında ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalıyla ilgili ilk para cezasını belirledi. Cirosu 40 milyar doları aşan Facebook, sadece 645 bin dolar ödeyecek.

Kullanıcı verilerine sızdıran Facebook'a 645 bin dolar para cezası Tam Boyutta Gör
 

Bu yılın başında ortaya çıkan Cambridge Analytica skandalıyla yaklaşık 87 milyon Facebook kullanıcısına ait veriler İngiliz veri analiz şirketi Cambrdige Analytica tarafından ele geçirilirken ve bu verilerin bir kısmı 2016 yılında ABD'deki başkanlık seçimlerini manipüle etmek için kullanılmıştı. Facebook, yaklaşık 2.5 yıl boyunca göz ardı ettiği bu skandalla ilgili olarak hem Avrupa'da hem de ABD'de yetkili makamların önünde konuyla ilgili açıklamalar yaparken İngiltere, skandalla ilgili ilk cezayı verdi.


7 dakikalık geliri ile cezayı ödeyebilir 

Hükümet organı olan Bilgi Komisyonu Ofisi(ICO), Facebook 2007-2014 yıllarında kullanıcı verilerini üçüncü tuygulama araf geliştiricileriyle paylaşırken kullanıcıların rızasını gerektiği şekilde almadı. Cambridge Analytica skandalının da bu durumun sonucunda ortaya çıktığı belirten ICO, İngiltere'deki en az 1 milyon kullanıcıya ait verilerin de skandalda ele geçirildiğini vurguladı. Komisyon, Facebook'un 500 bin pound(645 bin dolar) para cezası ödemesine hükmetti.


Tabi Facebook'un geçtiğimiz yıl 40.7 milyar ciroya ulaştığını düşünürsek 645 bin dolarlık cezanın şirket için pek de önemli olmadığını söyleyebiliriz. Nitekim bu yılın ikinci çeyrek verilerine göre Facebook, her dakika yaklaşık 100 bin dolar gelir elde ediyor. Buna göre şirketin 7 dakikada elde ettiği gelir söz konusu cezayı ödemesi için yeterli olacak.


Öte yandan ceza çok eski bir yasal düzenlemeye dayandığı için bu denli hafif kalmış durumda. 25 Mayıs 2018 tarihinden itibaren Genel Veri Koruma Tüzüğü(GDPR) Avrupa'da yürürlüğe girdi. Bu tüzük veri ihlali halinde şirketlerin küresel cirosunun yüzde 4'üne varan(Facebook için 1.6 milyar dolar) para cezaları öngörüyor ancak Cambridge Analytica skandalı bu tüzük yürürlüğe girmeden önce yaşandığı için İngiliz yetkililer bu tüzüğe göre ceza veremiyor. ICO'nun verdiği ceza 30 yıl önce yürürlüğe giren ve o dönem için büyük meblağlar olsa da günümüz için komik rakamlarda para cezalarını öngören Veri Koruma Kanununa dayanıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim