Anlık Bildirim

Yapay zeka işleri değil “maaşları” tehdit ediyor

Yapay zekanın yükselişiyle birlikte işlerini risk altında gören milyonlarca çalışan bulunuyor. Ancak güncel raporlar yapay zekanın işleri değil, maaşları tehdit ettiğini söylüyor.
Yapay zeka işleri değil “maaşları” tehdit ediyor Tam Boyutta Gör
Yapay zekanın yükselişi pek çok çalışan tarafından endişe ile karşılanıyor zira işleri otomatikleştirilebilecek olanlar pozisyonlarını kaybetme riskiyle karşı karşıya. Ancak Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, yapay zekanın hızla benimsenmesi iş kaybından ziyade öncelikle ücretleri düşürebilir. Öte yandan yapay zeka, şu ana kadar özellikle genç ve yüksek vasıflılar için istihdamı yok etmek bir yana yeni istihdam alanları yaratıyor.

Yapay zeka işleri tehdit etmiyor -şimdilik

Firmaların yapay zekâya büyük yatırımlar yapması, ekonomistlerin işgücü piyasası üzerindeki etkilerini anlamaya çalışmasına ve toplum genelinde insanların işlerinin geleceğine dair endişe duymasına yol açıyor. Aynı zamanda, işverenler, normalde işgücü piyasası baskılarını hafifletecek bir durgunluğa rağmen, nitelikli işçi bulmakta zorlanıyor.

ECB tarafından yayınlanan araştırmada, 16 Avrupa ülkesinden oluşan bir örneklemde, yapay zekaya maruz kalan sektörlerin istihdam payının arttığı, düşük ve orta vasıflı işlerin büyük ölçüde etkilenmediği ve yüksek vasıflı pozisyonların en büyük artışı elde ettiği belirtildi. Bunun yanında araştırmada aynı zamanda yapay zekanın kazançlar üzerinde “nötr ila hafif olumsuz” etkilerinden de bahsedildi ve bunun artabileceği belirtildi.

Araştırmada bu sonuçların ileride değişebileceğine işaret ediliyor. Zira yapay zeka destekli teknolojiler geliştirilmeye ve benimsenmeye devam ediyor. Bu süreç devam ettikçe yapay zekanın istihdam ve ücretler üzerinde, dolayısıyla da büyüme ve eşitlik üzerindeki etkileri olmaya devam edecek.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim