Anlık Bildirim

Kırmızı, sarı, yeşil ve beyaz? Yeni trafik ışığı geliyor

Akıllı ve otonom araçlar yaygınlaşmaya devam ediyor. Bu süreç giderek hızlanırken geleneksel trafik ışıklarının da değiştirilmesi ve “beyaz” gibi bir rengin eklenmesi gündemde.
Kırmızı, sarı, yeşil ve beyaz? Yeni trafik ışığı geliyor Tam Boyutta Gör
Trafik ışıkları yüz yılı aşkın bir süredir hayatımızda ve beklendikleri gibi çalışmaya devam ediyor. Ancak araştırmacılara göre akıllı ve otonom araçların yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte bu sistemlerde büyük bir değişiklik yaşanabilir. Aktarılanlara göre trafik ışıklarına kırmızı, sarı, yeşil renklerinden sonra “beyaz” ışık da eklenebilir.

Yeni trafik ışığı beyaz olabilir

Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesi'nde, mühendislik profesörü Ali Hajbabaie liderliğindeki ekip, günümüzün trafik sinyallerini ortadan kaldırmak yerine, yolda sorumluluğu üstlenecek ve yol gösterecek yeterli sayıda otonom araç olduğunda bunu belirtmek için dördüncü bir ışık (muhtemelen beyaz) eklemeyi öneriyor. Bu yaklaşımda beyaz ışık, önünüzdeki aracı takip edeceğiniz anlamına geliyor.

Araştırmacılara göre böyle bir yaklaşımın işe yaraması için yoldaki araçların yüzde 40 ila 50'sinin sürücüsüz olması gerekiyor. Dolayısıyla bu yaklaşımın kullanılması için önümüzdeki birkaç yıldan daha fazlası bulunuyor.

Farklı bir yaklaşım da mevcut

Kırmızı, sarı, yeşil ve beyaz? Yeni trafik ışığı geliyor Tam Boyutta Gör
Öte yandan trafik ışıklarıyla ilgili farklı bir araştırma da Michigan Üniversitesi araştırmacıları tarafından yapıldı. Araştırmacılar, Detroit'in banliyösü Birmingham'da, General Motors araçlarında bulunan hız ve konum verilerinden elde edilen bilgileri kullanarak şehrin trafik ışıklarının zamanlamasını değiştirmek için bir pilot program yürüttüler Michigan'daki araştırma tamamen otonom araçlarla değil, sürücüsü olan araçlarla ilgili olduğundan, daha geniş çaplı bir uygulamaya çok daha yakın bir zamanda yapılabilir.

Birmingham sokaklarındaki araçların yüzde 6'sı GM sistemine bağlı olsa bile araştırmacılara göre trafiği daha akıcı hale getirmek için trafik ışıklarının zamanlamasını ayarlamaya yetecek kadar veri elde edilebilir. Bu yöntemin güzelliği ise herhangi bir altyapıya dokunmanıza veya yeni kurulum yapmanıza gerek olmaması. Zira veriler altyapıdan değil, otomobil şirketlerinden geliyor. Bu verileri trafik ışıklarının zamanlamalarında kullanmak yeterli oluyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
25385 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
trafik ışığı, otonom araç ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim