Anlık Bildirim

ABD ve Çin gerginliğine RISC-V feda mı ediliyor?

Açık kaynak RISC-V yonga girişiminden Çin’in önemli faydalar sağladığını düşünen ABD hükümeti olası ambargolar için inceleme başlattığını duyurdu. Bu hamle girişime darbe vurabilir. 
RISC-V Tam Boyutta Gör
Yonga dünyasının son yıllardaki en önemli projelerinden birisi kabul edilen RISC-V girişimi üzerinde kara bulutlar dolaşıyor. ABD ve Çin arasında devam eden ambargo gerginliği RISC-V girişimine kabarık bir fatura çıkabilir.

RISC-V girişimi tehlikede

Mobil yonga çalışmalarına açık kaynak bir yaklaşım sunan RISC-V girişimi, şirket tarzındaki ARM mimarisinin aksine çok katılımlı bir çalışmayı benimsiyor. Kâr amacı gütmeyen girişim İsviçre merkezli yönetiliyor.

ARM tarafında yeniliklere erişimi kesilen Çin yönünü RISC-V alanına çevirmişti. Dünyanın ilk RISC-V AI yongasını geliştiren Çin ayrıca Huawei, Tencent, Alibaba gibi devlerle hızlı bir şekilde gelişim göstermişti. ABD’nin yonga ambargosunu aşmayı başaran Çin haliyle ABD yetkililerinin radarına girdi.

Bir süredir devam eden hukuk temsilcileri ile senato üyelerinin baskısı sonuç verdi ve ABD Ticaret Bakanlığı mevcut RISC-V gelişimini ve Çin’in bu gelişimdeki payını inceleme altına aldı. Hükümet olası dezavantajları da göz önüne alacak.

Gerilimin RISC-V tarafına sıçraması girişimi tehdit etmeye başladı. Android işletim sisteminde varsayılan RSC-V desteğinin kaldırılması, tasarımcılara ek bir yazılım yükü çıkaracak. Ayrıca muhtemel bir RISC-V yasağı sonrasında girişimde yer alan ABD ve müttefik ülkeler çekilmek zorunda kalacak. Bu da global tedarik zincirinin çökmesine sebebiyet verebilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5339 kez okundu.
13 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
risc-v, arm ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim