Anlık Bildirim

Hidrojen yakıtlı araçlar için olumlu gelişme

Hidrojenin temiz enerji kaynağı olarak kullanılması için yapılan çalışmalar devam ediyor. Araştırmacılar, amonyaktan hidrojen elde etmenin daha ucuz ve kirletici madde içermeyen bir yolunu keşfetti.

Hidrojen yakıtlı araçlar için olumlu gelişme Tam Boyutta Gör
 

Hidrojen yakıt pillerinin geleceği oldukça parlak görünüyordu. Hidrojenin otomobillerde ve elektrik santrallerinde temiz enerji kaynağı olarak kullanılması fikri, 1970’li yıllardaki petrol krizi zamanında zirveye ulaşmıştı. Ancak hidrojenin elde edilmesi oldukça zor ve maliyetli bir süreç gerektirdiği için bir türlü yükselişe geçemedi. Bunun sonucunda hidrojen yakıtı daha çevreci otomobiller geliştirmek isteyen mühendislerin laboratuvarlarında sınırlı kaldı.

Yapılan son çalışmalar doğrultusunda yüksek maliyetin aşağıya çekilebileceği ortaya çıktı. Bu da sonuç olarak hidrojen yakıtının temiz enerji kaynağı olarak yaygınlaşması fikrini yeniden alevlendirdi.

Çalışmalar meyvesini vermeye başladı 

Hidrojen zengini amonyak molekülü, son zamanlarda elektrik üretimi için gereken moleküler hidrojen kaynağı olarak ortaya çıkmıştı. Şimdi de araştırmacılar amonyak kullanımından doğan çevreyi kirletici maddeler oluşmadan hidrojen yakıtını açığa çıkarmanın ve güç üretmenin bir yolunu buldu.

Amonyak yalnızca süper yüksek ısılarda yandığı için geçmişte bu iş için kullanılamadı. Çünkü bu durum açığa çıkan hidrojeni normal koşullarda ulaşılamaz hale getiriyordu. Üstelik kimyasal reaksiyonlar sonucu oluşan azot oksit, akciğer enfeksiyonlarına neden olan hava kirliliğine yol açıyordu. Sonuç olarak bu durum hidrojenle çalışan araçlarda yakıt olarak amonyak kullanımını anlamsız hale getiriyordu.

Yeni bir kimyasal herşeyi değiştirebilir 

Araştırmacılar, yaptıkları son çalışmalarda uyguladıkları yeni bir kimyasalın – bakır, silisyum ve diğer metalleri içeren bir kristal – hem amonyakın düşük ısılarda yanmasına imkan verdiğini hem de ortaya çıkan azot oksit gazını bertaraf ettiğini keşfetti.

Şimdi ise sıradaki aşama bu çalışmaların kapsamını genişletmek. Laboratuvar koşullarında gerçekleştirilen bu çalışma her ne kadar umut vaat edici olsa da sadece bir başlangıç. Araştırmacıların bu çalışmayı daha uygun ortamlarda test etmesi ve kimyasal reaksiyonun değecek miktarda hidrojen ürettiğinden emin olması gerekiyor. Bunlar gerçekleştiği zaman belki de hidrojen temiz enerji kaynağı olarak hak ettiği yeri alabilir.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim