Anlık Bildirim

MSI Big Bang Trinergy gün ışığına çıktı

ATi ve Nvidia ekran kartlarının bir arada çalışmasına olanak tanıyan Lucid Hydra teknolojili MSI Big Bang Trinergy görüntülendi.

Intel'in platform kontrol merkezi olarak tanımladığı ve geçtiğimiz ay duyurduğu tek çip tasarımlı P55 yonga seti ile şimdiye kadar pek çok anakart hazırlandı. Lynnfield kod adını taşıyan Core i5 ve Core i7 800 serisi işlemcilerle kullanılan yeni anakartlar arasında, farklı üreticilerce hazırlanmış dikkat çekici pek çok çözüm bulunuyor. Öte yandan pazara sunulan ilk modellerde olmasa bile üreticiler yıl sona ermeden SATA-III ve USB 3.0 gibi yeni nesil teknolojilere destek veren ikinci jenerasyon P55 anakartlarını da pazara sunmayı planlıyorlar. Ancak birkaç gün içerisinde lanse edilmesi beklenen P55 çipsetli iki yeni anakart pazardaki dengeleri değiştirmenin yanı sıra grafik endüstrisinde yeni bir dönemin fitilini ateşleyecek ilk adım olabilir. İşte karşınızda MSI'ın büyük patlaması; Big Bang Trinergry.

Daha önceki haberlerimizde İsrail merkezli Lucid firmasının geliştirdiği Hydra yongasından bahsetmiştik. Yatırımcları arasında Intel'in de bulunduğu (Intel Capital ile) Lucid firması, Hydra adını verdiği yongada sistem formundaki yeni bir çip ile ATi ve Nvidia tabanlı ekran kartlarının bir arada çalışacağını iddia etmiş ve bir anda dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştı. Üstelik Hydra yongasının ATi ve Nvidia tabanlı grafik kartlarını bir arada çalıştırmanın yanı sıra aynı üreticinin farklı modellerini (örneğin GeForce GTX 260+ ve GeForce 9800GT) çalıştırabileceği, aynı modellerde ise takılacak ikinci, üçüncü ve dördüncü grafik kartıyla performansın aynı oranda ölçeklendirilebileceği yani çoklu ekran kartı kurulumlarında SLI ve Crossfire X teknolojilerine kıyasla performans kaybının olmayacağını idda edilmişti.

Hydra teknolojisi ELSA tarafından yüksek performanslı bilgi-işlem pazarı için hazırlanan özel bir platform dışında henüz karşımıza herhangi bir çözüm ile çıkmış değil. Ancak tasarım çalışmaları devam eden yonganın önümüzdeki aylarda Hydra teknolojili pek çok donanımın hazırlanabileceği belirtilmekte. Ağırlıklı olarak anakartlara entegre olarak gelmesi beklenen Hydra yongası için Lucid, harici bir kart planlamasının olabileceğini aynı zamanda yüksek performans segmenti için hazırlanan çift GPU'lu ekran kartlarında köprü yonga olarak kullanabileceğini de değinmişti. Son iki yaklaşım hakkında henüz herhangi bir bilgi olmamakla birlilkte Hydra yongalı ilk anakartlar için geri sayım başladı. MSI, endüstride ilk defa Hydra yongalı P55 anakartlarını birkaç gün içerisinde lanse etmeye hazırlanıyor.

Donanım dünyasının önde gelen oyuncularından MSI, P55 çipsetli anakartlarıyla beğeni toplamayı başarmış zira firma tek tuşla hız aşırtma olanağı tanıyan OC Genie ve multimetre ile volraj değerlerinin donanımsal olarak takip edilebilmesine olanak tanıyan V-Point gibi hem son kullancıları hem de profesyonelleri hedef alan pek çok özelliği bir arada sunmuştu. Firmanın uzunca bir süredir merakla beklenen Big Bang modeli ise anakart dünyasındaki rekabette MSI adına büyük önem taşısa da kağıt üzerinde vaat ettikleriyle grafik endüstrisinde ciddi değişikliklere neden olabilir. Gelen bilgilere göre Trinergy ve Fuzion olmak üzere bazı farklılıklarla ayrılan, Hydra teknolojili iki yeni anakart hazırlayan firma, hafta sona ermeden yeni anakartlarını en yenilikçi P55 çözümleri olarak pazara sunmayı planlıyor.

MSI'ın Big Bang kod adını taşıyan, Hydra teknolojili yeni anakartlarından Big Bang Trinergy'nin ilk görselleri elimize ulaştı. Tasarım özellikleriyle oldukça agresif bir görünüme sahip olan anakart, Siyah renkli baskılı devre, Mavi komponentler ve ısı iletim teknolojisini temel alan özel soğutucu tasarımı ile daha önce satışa sunulan P55-GD80 modelini hatırlattığını söyleyebiliriz. Dört adet DIMM slotu üzerinden yüksek hızlı çift kanal DDR3 kitlerine destek veren anakart, daha önce bazı ekran kartlarında da kulalnılan Hi-C Cap kapasitörleriyle dikkat çekmeyi başarıyor. Üzerinde üç adet PCIe x16, iki adet geleneksel PCI ve iki adet te PCIe x1 slotuna sahip olan MSI Big Bang Trinergy, THX ses teknolojilerine destek veren ve kart üzerindeki PCIe x1 slotlarından birisini kullanan ses kartı ile geliyor.

Voltaj ve frekans değerlerini değiştirerek tek tuşla hız aşırtma yapılabilmesine olanaak tanıyan OC Genie teknolojisinin rakip firmaların benzer çözümlerinden farklı olduğunu dile getiren MSI, kullanıcıların OC Genie butonuna basmasıyla birlikte çipset te dahil olmak üzere ilgili tüm parametreler için hız aşırtma verilerin kontrol edildiğini, bu sayede saat hızı arttırımının stabilite çerçevesinde gerçekleştirildiğine dikkat çekiyor. Big Bang Trinergy'de güç tasarrufu ve enerji verimliliği için DrMOS teknolojisi de destekleniyor. Yeni nesil MSI anakartların hemen hepsinde yer alan DrMOS teknolojisi iile güç fazlarının dinamik olarak kontrol edilerek iş yükü olmayanların kapatılabildiği Big Bang Trinergy'de kart üstü güç, reset, ve Clear CMOS butonlarıyla birlikteV-Check gerilim kontrol noktalarına da yer veriliyor.

Sahip olduğu gelişmiş özelliklerine rağmen MSI'ın Big Bang Trinergy modeli Hydra teknolojisi ile konuşulacak gibi görünüyor. Açıklanan bilgilere göre x16 + x8 +8 hızlarında çalışan üç adet PCIe x16 slotuna yer verilen anakartta Hydra yongasının üst çözümlerinden (ilk etapta 3 farklı versiyonu olacak) birisine yer veriliyor. SLI ve Crossfire X teknolojileriyle uyumlu olan anakart, Lucid'in Hydra yongası ile Windows 7 altında ATi ve Nvidia kartlarını bir arada çalıştırmayı vaat ediyor. Intel Geliştiriciler Forumu'nda çalışan bir örneği gösterilen ve deneme şansı bulunların Far Cry 2 gibi bazı oyunlarda ATi ve Nvidia kartlarının birlikte çalıştırabildiğini söylediği MSI Big Bang, hardcore olarak tabir edilen sıkı oyuncular ve yüksek performans tutkunları için önümüzdeki günlerde satışa sunulacak.

Trinenergy ve Fuzion olmak üzere iki farklı versiyonu olacak Lucid Hydra teknolojili MSI Big Bang'in 29 Ekim'de resmi olarak lanse edilmesi bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2295 kez okundu.
10 kişi, toplam 10 yorum yazdı.
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim