Anlık Bildirim

Microsoft'un son mali tablosu olumlu, tek düşüş mobil tarafta

Microsoft'un akıllı telefon kanadında işler iyi gitmiyor. Şirketin satışları ve gelirleri büyük ölçüde geriledi, görünen o ki Windows 10 da mobil sektörde kurtarıcı olamayacak.
Microsoft geçtiğimiz yıllarda Nokia'nın telefon departmanını satın alarak sektörü ne kadar ciddiye aldığını göstermişti, ancak satın alma sonrasında işler pek de istendiği gibi gitmedi. Şirket ilk etapta bir süre daha Nokia adını kullanarak Lumia satışlarına devam etti. Bir süre sonra Lumia modelleri kendi markasıyla piyasaya süren üretici beklediği ilgili görmedi.
Son aylarda ise Microsoft akıllı telefon departmanının hızlı bir düşüşe geçtiğini görüyoruz. Yapılan yanlış hamleler Microsoft'un sektörden elde ettiği kazancı %46 oranında azalttı, akıllı telefon satışları ise geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %73 gibi önemli bir düşüş yaşadı. Bir önceki çeyrekte (2015'in son çeyreği) de akıllı telefon satışları %54 gibi sert bir düşüş yaşamıştı. Rapora göre 2016 yılının ilk çeyreğinde üretici 2.3 Milyon Lumia satışı gerçekleştirmiş.
İşin ilginç kısmı ise Microsoft sektörden gelir elde etmeye devam ediyor. Özellikle HTC ve BlackBerry gibi üreticilerin mali anlamda zor dönemler geçirdiğini göz önüne alırsak Microsoft'un 3.8 Milyar dolarlık geliri ve 20.5 Milyon dolarlık net kârı çok da kötü sayılmaz.
Akıllı telefon dışında Microsoft'un işleri iyi gidiyor. Surface segmentinde satışlarını geçen yıla göre %61 arttırmayı başaran üretici buradan son 3 ayda 1.1 Milyar dolar geliri kasasına koymuş. Raporda hangi Surface modelinin ne kadar sattığına ise yer verilmemiş. Office, Azure ve diğer bulut tabanlı çözümler de gelir kapısı olmaya devam ediyor. Office gelirleri %7 oranında artarken, reklam ağı kazançları ise %6 yükselişte. Son çeyrekte Office 365'in 22.2 Milyon aylık kullanıcıya ulaştığı, Azure gelirlerinin de %120 gibi önemli bir boyutta yükseldiği belirtiliyor.
Son olarak Xbox Live'ın aylık aktif kullanıcı sayısı da 46 Milyon olarak açıklandı. Bu rakam geçtiğimiz yıla göre %26'lık bir büyüme yaşandığı anlamına geliyor. Arama motoru gelirlerinde ise %18'lik bir artış söz konusu. Genel tabloya baktığımızda üreticinin iyi bir kazanç sağladığını söyleyebiliriz, buna rağmen Windows'un mobil tarafta tutunması çok zor görünüyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3961 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Windows Phone, microsoft ve
2 etiket daha lumia Mobil Teknolojiler
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim