Anlık Bildirim

Bu yıl grafik kartı pazarında AMD'nin hamlesine en iyi cevabı vermek için çalışan Nvidia, Nisan ayında düzenlenecek Nvidia GPU teknolojileri konferansında yeni silahlarını tanıtmaya hazırlanıyor. Pascal mimarisini temel alacak yeni kartlardan ilk etapta 4 tanesinin satışa sunulacağı tahmin ediliyor. 

Hindistan, elektronik cihaz ve devre kartlarının en büyük test merkezi konumunda. Bu bakımdan sık sık üreticilerin yeni ürünleri, test amacıyla ülkeye gönderiliyor. Ülkenin en büyük kargo veritabanı Zauba'da, yeni ürünlerin izlerine rastlamak mümkün oluyor. Nvidia'nın da ülkeye gönderilen 4 adet ekran kartı prototipi bulunuyor. 

Prototipler, TSMC'nin tesislerinden yola çıkmış. Nvidia'nın Pascal mimarisi için TSMC'nin 16nm FinFET üretim geometrisini tercih ettiği biliniyor. Muhtemelen ekran kartlarının örnekleme süreci başladı ve test aşamasına geçildi. Veritabanında yer alan ekran kartları şu şekilde:

699-2H403-0201-500 
699-1G411-0000-000 
699-1H400-0000-100 
699-12914-0071-100   

Daha önce sızan bilgilere bakarsak, bu kartlardan iki tanesi GTX 980 ve GTX 980 Ti ekran kartlarının devamı niteliğinde olacak. Seri numarası daha farklı olan en sondaki kartın ise, GTX Titan X2 olabileceği düşünülüyor. Diğer kart ise muhtemelen 970 veya 960 serisinden olacak. Yeni versiyonların, önceki nesle göre 1.5-2 kat performans artışı sunacağı ifade ediliyor. 


Nvidia'nın Pascal mimarisinde HBM 2 bellek teknolojisini kullanmasına kesin gözüyle bakılırken, GDDR5X teknolojisinin de kendisine yer bulacağı ifade ediliyor. Muhtemelen orta seviye Pascal ekran kartlarında GDDR5X, üst seviye ekran kartlarında ise HBM 2 bellek teknolojisine yer verilecek. 

HBM 2 bellek teknolojisi istifleme yöntemini kullandığı için daha yoğun kapasiteler ve daha yüksek bant genişliklerine ulaşabiliyor. Üst seviye ekran kartlarında 16GB HBM 2 bellek desteğiyle 1TB/s bant genişliğine ulaşılması bekleniyor ancak HBM 2 oldukça maliyetli bir teknoloji. 

Hali hazırdaki GDDR5 üzerinde büyük tasarım değişikliği gerektirmeyen GDDR5X bellek teknolojisi ise, hücrelere erişimde artırım sunarak yüksek bant genişliklerine ulaşıyor. 800GBps-1000GBps arasında değişen bant genişliğine sahip teknoloji, HBM 2'ye göre daha düşük maliyetli. Bu maliyet farkını orta ve üst seviye Pascal ekran kartlarında net bir şekilde görebileceğiz. 

Genelde Hindistan'a test için gönderilen ürünlerin piyasaya çıkışı bir kaç ayı bulabiliyor. AMD'nin Polaris tabanlı bazı prototip ürünleri de geçtiğimiz haftalarda Hindistan'a gönderilmişti. Bu bakımdan her iki firmanın da birbirine yakın dönemlerde kartlarını piyasaya süreceği düşünülüyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim