Anlık Bildirim

Nvidia'dan Intel'in Atom işlemcilerine yanıt; Tegra serisi yeni mobil çözümler

Nvidia uzun süredir merakla beklenen Tegra serisi yeni nesil mobil çözümlerini duyurarak Intel'in Atom platformuna da resmen rakip oldu. Özellikle akıllı telefonlar ve medya oynatıcılar için hazırlanan APX 2500 kod adlı mobil işlemcisinden sonra firma Tegra serisi dahilinde hazırladığı ve computers-on-a-chip olarak tanımlanan yani tek yonga da komple sistem çözümleriyle pazara hızlı bir giriş yapmaya hazırlanıyor. MID olarak bilinen mobil internet cihazları başta olmak üzere kompakt yapılı taşınabilir sistemlerde yeni bir devri başlatmayı hedefleyen Nvidia'nın Tegra serisi dahilinde hazırladığı yeni nesil mobil çözümlerin detaylarına ve vaat ettiklerine gelin birlikte bakalım.

Geniş bant internentten sonra kablosuz iletişim teknolojilerinin de hızlı bir şekilde yaygınlaşmasına paralel olarak ultra-taşınabilir yapıdaki kompakt cihazlar giderek önem kazanmaya başladı. Asus'un Eee PC'si ve Apple iPhone gibi portatif cihazlar ile mobil dünyada başlayan yeni dönem pek çok değişikliğe de gebe olacak gibi görünüyor. Hızlı bir şekilde büyüyen mobil pazardan sağlam bir pay kapma yarışında olan üreticilerin bu yöndeki çalışmaları da aralıksız olarak devam ediyor. Intel'in ultra-taşınabilir sistemler için Atom platformunu resmen duyuruyor olmasına yanıt olarak Nvidia da Tegra serisi yeni nesil mobil çözümlerini pazara sunmaya hazırlanıyor. Akıllı telefonlar için geliştirilen APX 2500'ü de kapsayan Tegra ailesinde iki yeni mobil çözüm yer alıyor.

Nvidia'dan Intel'in Atom işlemcilerine yanıt; Tegra serisi yeni mobil çözümler

Tek yongada komple sistem çözümleri olarak hazırlanan Tegra ailesi dahilinde Tegra 600 ve Tegra 650 olmak üzere iki yeni çip bulunuyor. Tabi firmanın zamanla Tegra ailesini yeni modeller ve özellikler ile zenginleştirmesi de bekleniyor. Tegra ailesi kimilerince AMD'nin Fusion projesine de benzetilmiyor değil. Zira Tegra serisi dahilinde yer alan yongalar ARM tabanlı işlemci çekirdeğine ve GeForce serisi grafik işlem birimine sahipler. Microsoft Windows Mobile ve CE tabanlı mobil çözümlerde yeni nesil görsel işlem dünyasının kapılarını aralamayı hedefleyen Nvidia'nın iki yeni ürünü Tegra 600 ve Tegra 650 arasındaki fark yaratan detayların başında ise işlemci çekirdek hızları geliyor. Zira Tegra 600'de 700MHz'de çalışan çekirdek, Tegra 650'de ise 800MHz'de görev yapıyor.

Nvidia'dan Intel'in Atom işlemcilerine yanıt; Tegra serisi yeni mobil çözümler

Nvidia'nın gelişmiş çoklu ortam özelliklerini düşük güç tüketimiyle buluşturduğunu iddia ettiği ve 65nm üretim teknolojisi ile hazırlanan Tegra 600 serisi dahilinde yer alan yeni çipler belirttiğimiz üzere temel olarak Arm tabanlı işlemci çekirdeği ve GeForce serisi ultra-düşük güç tüketimli entegre grafik işlemciden oluşuyorlar. İşlemci ve bellek alt sistemi olarak değerlendirdiğimizde Arm çekirdeği 16/32-bit LP-DDR ve NAND bellek desteği sunan çözümler, yüksek tanımlı ses/görüntü işlemcisi sayesinde Full HD çözünürlüğünde yani 1080p H.264 video oynatımını da olanak tanıyabiliyorlar. Öte yandan düşük güç tüketimli entegre GeForce gpu'su ile programlanabilir shader teknolojisine sahip yeni yongalar, 12MP'e kadar sensör desteği de sunabilmekte.

Genel özellikleriyle Tegra 600 serisi;

- 1080p'ye kadar yüksek tanımlı video oynatımı
- Ultra-düşük güç tüketimli GeForce GPU'su ile 3 boyutlu kullanıcı arayüzü, gelişmiş 2D/3D grafik ve OpenGL ES 2.0 desteği
- Entegre medya işlemcisiyle 100 saate kadar ses ve 10 saate kadar yüksek tanımlı video oynatımı
- Gelişmiş DSC ve HD kayıt yeteği ile desteklenen imaj işlemcisi
- Web 2.0 ve sosyal medya uygulamalarına dönük bağlnatı desteği
- 1080p HDMI, WSXGA+ LCD, SXGA CRT, ve NTSC/PAL TV-Out farklı görüntü arayüz ve formatlarına yönelik destek

Kısacası Nvidia'nın Tegra ailesi tek başına işlemci yada grafik çözümü demek pek mümkün değil. ARM11 tabanlı işlemci çekirdeği ve GoForce (yeni adıyla ULV GeForce) grafik işlemcisine sahip olan Tegra serisi yeni mobil çözümler bir anakart üzerindeki neredeyse temel tüm komponentleri 144 mm2 boyutundaki yani 10 sent'ten daha küçük bir (GT200'ün yaklaşık 1/4'ü kadar) çip üzerinde biraraya getiriyor. Compact Flash bellek kartları ve solid state diskler (SSD) için geliştirilmiş IDE desteği ile geldiği belirtilen Tegra 600'ün özellikle GPS cihazları ve otomotoiv uygulamaları (merkezi medya sistemleri ve kontrol panelleri) kullanılması da gündeme gelebilir zira güç tüketiminin 720p'lik bir video oynatımı esnasında 1 watt olduğu belirtiliyor.

Nvidia'dan Intel'in Atom işlemcilerine yanıt; Tegra serisi yeni mobil çözümler

166MHz'de çalışan ve düşük güç tüketimine sahip entegre DDR bellek ile gelecek olan Tegra APX 2500 ve 600'ün aksine serinin "GTX" modeli diyebileceğimiz Tegra 650 yazı dahilinin de belirttiğimiz üzere MID'lere daha yakın olacak gibi görünüyor. 800MHz'de çalışan ARM11 işlemci çekirdeğine sahip olan ürünün 2.5-4 watt arası güç tüketimine sahip olduğu belirtiliyor. 30 fps'de (24 ve 29.99)1080p video çözümleyebilen Tegra 650 diğer iki modelin aksine 166MHz değil 200MHz'de görev yapan entegre DDR bellek ile donatılmış durumda. Bu arada Nvidia'nın 2009 ve 2010 yıllarında başta SATA desteği de olmak üzere yeni nesil Tegra çözümlerini duyurmayı planladığını da belirtelim. Şimdi isterseniz benzer segmentlere hitap ediyor gibi görünen ama temel bazı farklılılar içeren Nvidia'nın Tegra ve Intel'in Atom serisi arasındaki farklara baklım.

Nvidia'dan Intel'in Atom işlemcilerine yanıt; Tegra serisi yeni mobil çözümler

İlk dikkat çeken nokta Nvidia'nın Tegra çözümleri SoC formunda yani tek bir yonga üzerinde tüm komponentleri barındırıyorken Atom ise işlemci ve entegre grafik özelliğine sahip yonga seti olarak iki temel parçadan oluşuyor. Öte yandan boyut olarak ta sahip olduğu ekstra özelliklere rağmen Tegra serisinin Intel'in Atom işlemcilerinden daha küçük olduğunu görmekteyiz ki bilindiği üzere Atom ailesi 45nm, Tegra ailesi ise 65nm üretim teknolojisi ile hazırlanıyor. Belirtilen rakamlara göre Tegra 144mm2'lik pakete Intel Atom ise sadece işlemci olarak 182mm2, çipsetle birlikteyse 484mm2'lik bir boyuta sahip. Zaten özellikle çipset boyutu itibariyle Intel'in ilk jenerasyon Atom platformu ile akıllı telefonlara girmesi pek mümkün değil. Firmanın 2010 yılında duyurmayı hedeflediği Moorestown platformu ile akıllı telefonlara giriş yapmayı planladığı da bilinmekte.

Nvidia'dan Intel'in Atom işlemcilerine yanıt; Tegra serisi yeni mobil çözümler

Farklar tabi ki bunlar ile sınırlı değil elbette. Bilindiği üzere x86 tabanlı olan Atom'un aksine ARM tabanlı işlemci çekirdeği kullanan Tegra malesef uygulama desteği konusunda Intel'in Atom platformu ile rekabet edebilme şansına sahip olmamakla birlikte Nvidia'nın yazılım desteği konusunda farklı adımlar atabileceği de ifade edilmiyor değil. Öte yandan Tegra serisinin bazı dezavantajları da yok değil. Öncelikle yeni yongalar sadece Windows Mobile patformunu destekliyor yani en azından şu aşamada Symbian yada Google'ın eli kulağındaki yeni platformu Android desteklenen çözümler arasında yer almıyor. Öte yandan Tegra ailesi için harcanan yoğun mesainin başta Playstation 4'e yönelik çalışmalar olmak üzere yeni nesil grafik çözümlerinin geliştirilme çalışmalarına nasıl etki ettiği de merak konusu olan bir diğer nokta.

Nvidia'dan Intel'in Atom işlemcilerine yanıt; Tegra serisi yeni mobil çözümler

Nvidia, Tegra projesine son derece ciddi yatırım yapmış durumda ve firmanın büyük umutlar beslediği de bir gerçek. Eğer Tegra çözümeri başarılı olursa firmanın önümüzdeki üç yıl içerisinde 150 milyona yakın çip satabileceği belirtiliyor. Yine yeni nesil çözümleri başarılı olması durumda şu an Infineon ile çalışan Nokia gibi devleri de Nvidia yanına çekebilirse gelecek yılda mobil endüstri de Nvidia'nın ismini çok daha sık bir şekilde duymaya da başlayabiliriz. Yılın son çeyreği ile birlikte duyurulmaya başlanması beklenen Tegra tabanlı yeni nesil mobil cihazların neler yapabildiğini bekleyip göreceğiz.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim