Anlık Bildirim

Yeni nesil Core i5 ve Core i7 işlemciler, Hyper-Threading farklılığı ile geliyor

Yeni nesil Core i5 ve Core i7 işlemciler, Hyper-Threading farklılığı ile geliyor

Lynnfield kod adını taşıyan yeni nesil Core i5 ve Core i7 işlemcilerini 8 Eylül'de lanse etmeye hazırlanan Intel, ilk etapta üç yeni modelinin satışına başlayacak. Intel tarafından kullanıma sunulması beklenen modellerden birisi Core i5 serisi altında tanıtılacak Core i5 750 diğerleri ise Core i7 serisi altında hazırlanan Türkiye'de ilk defa incelediğimiz Core i7 860 ve Core i7 870 modellerini pazara sunacak.

Nehalem mimarisini temel alan ve çift kanal bellek desteği sunan LGA1156 formundaki yeni nesil işlemcileri birbirlerinden ayıran bazı önemli farklılıklar bulunuyor. Bilindiği üzere işlemciler sırasıyla 2.66GHz, 2.83GHz ve 2.93GHz olmak üzere farklı saat hızlarına ve tek çekirdekli için Turbo Boost teknolojisi ile otomatik olarak çıkılan 3.2GHz, 3.46 ve 3.6GHz farklı saat hızlarına sahipler.

P55 yonga setiyle kullanılacak yeni nesil işlemcileri satın almayı planlayan kullanıcılar için çok önemli bir farklılığın üzerinde duruluyor. Intel'in Core i5 serisi altında kullanıma sunacağı Core i5 750 modeli Core i7 jenerasyonu altında lanse edilecek Core i7 860 ve Core i7 870 modellerinden farklı olarak Hyper-Threading desteği sunmuyor yani her çekirdek için sadece tek bir thread (izlek) desteği ile geliyor.

AMD'nin Bulldozer mimarisi ile destek vereceğini açıkladığı, Intel'in yeni nesil işlemcilerinde ise modeline göre farklılık gösterecek Hyper-Threading teknolojisi hakkında son günlerde sıkça sorular geldiğini de görmekteyiz. Peki nedir bu Hyper- Threading teknolojisi. Aslında genel özellikleri itibariyle Hyper-Threading teknolojisi ile işlemci kaynaklarının daha verimli kullanılmasını amaçlandığı söylenebilir.

Çok sayıda işlem ünitesine sahip olan CPU'larda yani merkezi işlem birimlerinde, kaynakların verimli kullanımı oldukça önemli. Çünkü işlemci ünitelerinden herhangi biri, bir komut dizesi ile ilgilenirken diğeri boşta kalabiliyor dolayısıyla bu durum kaynak kullanımında verimsizliğe neden olabiliyor.

Hyper-Threading teknolojisinde ise işlemci çekirdeklerine birden fazla komut zinciri yollanarak kaynak kullanımında verimlilik sağlanıyor ve paralelinde performans artışı sağlanabiliyor. İşte bu doğrultuda fiziksel her bir çekirdek, çift çekirdek gibi gösterilerek Windows tarafından 8 çekirdekli gibi algılanıyor. Bu işlemin sonucunda ise program-işletim sistemi-işlemci arasında komut trafiği sunulan thread yani izlek desteğine uygun olarka düzenlenerek verimlilik ve performans artışı sağlanabiliyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim