Anlık Bildirim

AMD ve GlobalFoundries arasında dev anlaşma

AMD eski ve olgun üretim sürecine sahip yonga plakalarının üretimi için GlobalFoundries ile 4 yıllık bir anlaşma imzaladı. 4 yıl boyunca GlobalFoundries ortağına yonga plakası tedarik edecek.

AMD

Küresel çip krizinin yoğun bir şekilde etkisini hissettirmesi ve TSMC üretim hatlarının çok kalabalık olması yonga tasarımcılarının farklı çözümler aramasına sebep oluyor. AMD ve GlobalFoundries ortaklığı bunun son örneği.

AMD ve GlobalFoundries ortaklığı

AMD yeni nesil yongalarını ağırlıklı olarak Tayvanlı TSMC’ye ürettiriyor ancak 12nm/14nm sürecini gerektiren eski Ryzen işlemciler ve yongalarda kullanılan bağlantı bileşenlerini GlobalFoundries üretiyor. Şimdi bu kapasite daha da artacak. 

AMD’nin döküm tesislerini ayırmasıyla ortaya çıkan GlobalFoundries sonrasında Arap sermayesinin kontrolüne geçmişti. Samsung ile önemli teknoloji ortaklıkları yapan firma 14nm sürecine kadar döküm sektörünün önemli bir oyuncusuydu. Ne var ki yeni süreçler için teknoloji geliştiremeyince havlu attı. Geçtiğimiz dönemde bazı üretim hatlarını da elde çıkarmıştı. Intel’in GlobalFoundries’i satın alarak üretimin bir kısmını aktarma planlarının olduğu biliniyor. 

AMD ve GlobalFoundries arasında 2024 yılına kadar devam edecek 1.6 milyar dolarlık plaka üretimi anlaşması geçtiğimiz Mayıs ayında imzalanmıştı. Şimdi bu anlaşma 2025 yılına kadar uzatıldı ve meblağ da 2.1 milyar dolar oldu. AMD ister üretsin ister üretime gerek duymasın anlaşma gereği bu parayı ödemek zorunda. 

Henüz anlaşmanın neden yapıldığı bilinmiyor ancak ilk ihtimal AMD’nin küresel çip krizi nedeniyle eski süreçlerde üretimi arttırmak istediği yönünde. İkinci ihtimal ise 2025 yılına kadar bu süreçteki tasarımlara olan talebin devam edeceğini tahmin etmesi. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim