Anlık Bildirim

Araştırma: Antidepresanlar COVID-19’dan ölme riskini düşürüyor

15 Kasım 2021’de JAMA Network Open’da yayınlanan yeni bir araştırma, antidepresan kullanımının COVID-19’dan ölme riskini önemli ölçüde düşürdüğünü ortaya çıkardı.

Yayınlanan yeni bir araştırma, antidepresan kullanımının COVID-19’a yakalanan hastalarda daha az ölüm riski ile ilişkili olduğunu gösterdi.

Antidepresanlar COVID-19'dan ölme riskini düşürüyor

Sonuçlara, geçtiğimiz yıl Amerika Birleşik Devletleri’nde COVID-19 hastalığına yakalanan 80.000 hastanın sağlık kayıtlarının incelenmesinden sonra ulaşıldı. Bulgular, seçici seratonin geri alım inhibitörleri (SSRI) alan COVID-19 hastalarının hayatta kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu gösterdi.

California Üniversitesi, San Francisco Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi’nde bulunan araştırmacılar yaptıkları açıklamada, “Fluoksetin ve fluvoksamin kullanan hastalarda ölüm riskinin %28 oranında düştüğünü gözlemledik” ifadelerini kullandı.

Araştırmada; SSRI ilaçları kullanan 3.401 kişi incelendi. Bu insanlar, ilaç kullanmayan bir kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Bunun sonucunda da SSRI ilaçlarının virüse karşı küçük de olsa koruma gösterdiği bulunmuş oldu.

Uzmanlar, verilerde bir korelasyonun görüldüğünü ancak kesin bir kanıt sunmadığını da araştırmalarında belirtti. Daha önce de bazı çalışmalar antidepresan kullanımının COVID-19’a karşı etkili olduğunu belirten bulgular ortaya çıkarmıştı.

Bu yeni çalışmayla birlikte de bilim insanları, konu hakkındaki analizlerinde ilerlemeler kaydettiklerini söyledi. Araştırmacılar, antidepresanların COVID-19 sebebiyle oluşan ölüm ve ciddi hastalık riskini nasıl düşürdüğü ile ilgili şunları aktardı: “Daha önceki araştırmalarda da SSRI’ların antienflamatuvar özelliğe sahip olduğu görülmüştü. Bunun yanı sıra da SSRI’ların koronavirüsün vücutta tutulmasını engelleyebilme özelliği olduğunu düşünüyoruz.”

Hücrelerin enfekte edilmesini engelleyebilir

Araştırmaların artırılması gerekiyor

Buna ek olarak çalışmada, SSRI’ların SARS-CoV-2’nin bağlantı noktası olarak kullandığı molekülleri bozarak virüsün hücreleri enfekte etmesini zorlaştırmasının mümkün olduğu da ifade edildi.

Çalışma ne kadar umut verici olsa da daha fazla araştırma yapılmasına ihtiyaç var. Uzmanlar da konu hakkında hâlen çok fazla bilinmeyen şeyin olduğunu; ancak yeni bulguların hayat kurtarıcı sonuçlar ortaya çıkarabileceğini ifade ediyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim