Anlık Bildirim

Küresel çip krizi Hollandalı ASML’i uçurdu

Döküm sistemleri üreticisi Hollandalı ASML son 5 yılda değerini 6’ya katladı ve 300 milyar dolara ulaştı. Küresel çip krizi kendi devlerini yaratmaya devam ediyor.

ASML 5 yıldır büyüyor

Pandemi ile birlikte tüm sektörlerde etkisini hissettirmeye başlayan küresel çip krizi kendi devlerini oluşturmaya başladı. TSMC yarı iletken sektörünün zirvesine oynamaya başlarken ekipman üreticileri de adeta coştu. 

ASML uçuşa geçti

Yonga üretiminde Hollandalı ASML çok kritik bir rol oynuyor. Üretimde verimliliği, hızı ve kaliteyi arttıran 180 tonluk EUV makinelerinde ASML tartışmasız lider. Tanesi 150 milyon dolar olan bu makineler TSMC, Intel ve Samsung gibi dev dökümcüler tarafından satın alınıyor. 

Yılın ikinci çeyreğinde yüzde 20 artışla 13.2 milyar dolar gelir elde eden firma beklentilerin üzerine çıktı. Hisseleri tavan yapan firma son 5 yılda 6 kat değerlenerek 300 milyar dolar seviyesine ulaştı.

ASML 2030 yılına kadar yarı iletken harcamalarının 1 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. ABD ambargoları nedeniyle tedariğin büyük kısmını Asya ülkelerine yapan ASML biraz endişeli ancak Avrupa ve ABD’nin yonga üretimi konusundaki yatırımları bu boşluğu doldurabilir. 
 

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim