Anlık Bildirim

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, katkı maddesi titanyum dioksitin güvenli olmadığını duyurdu

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, sakız ve şekerleme gibi ürünlerde sıklıkla kullanılan E171 kodlu titanyum dioksitin, güvenli olmayan katkı maddeleri sınıfına alındığını duyurdu.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, katkı maddesi titanyum dioksitin güvenli olmadığını duyurdu
E171 koduyla bilinen, gıdalarda nem tutucu, renklendirici ve boyar madde olarak kullanılan titanyum dioksitin gıdalarda bir katkı maddesi olarak güvenli olmadığına karar verildi. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) söz konusu kararı yıllar süren bir araştırma sonucunda aldı.

EFSA, şekerlemeler, hazır tatlılar, sakızlar, beyaz un, sofra tuzu ve kabartma tozu gibi ürünlerde sıklıkla kullanılan E171’in sağlı zararlı olduğu konusunda net bulgular olmadığı gerekçesiyle 2016 yılında yaptığı değerlendirmede kimyasalı zararlı kategorisine almamıştı.

Söz konusu kararın alındığı dönemde, E171’in özellikle nanoparçacıklar (örneğin püskürtmeli güneş koruyucular vasıtasıyla) halinde vücuda girmesi halinde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğine dair bazı görüşler ortaya atılmıştı.

Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu, katkı maddesi titanyum dioksitin güvenli olmadığını duyurdu Tam Boyutta Gör

Günün sonunda EFSA adına açıklama yapan Maged Younes adlı yetkili, “Ortaya konan araştırmada halen daha bazı belirsizlikler var. Ancak kimyasalın genotoksik (hücrelerin genetik materyalinde ortaya çıkan toksik bir etki) etkisi üzerindeki endişeleri görmezden gelmemiz de beklenemezdi. Bu sebeple E171’i yeniden sınıflandırmaya karar verdik.” dedi.

EFSA’nın aldığı karar, E171’in hemen yasaklanması anlamına gelmiyor. Tavsiye niteliğindeki kararın Avrupa Parlamentosu’nda da kabul edilmesi gerekiyor. Fransa, 2020 yılında aldığı kararla titanyum dioksiti yasaklayan ülkelerden biri olmuştu.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
10804 kez okundu.
31 kişi, toplam 31 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
titanyum dioksit, gıda boyası ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim