Anlık Bildirim

Huawei dünyanın ilk 7nm mobil yongasını duyurdu

Yarı iletken sektörüne büyük yatırımlar yapan Huawei ve Hisilicon ortaklığı meyvelerini toplamaya devam ediyor. Firma dünyanın ilk 7nm mobil yongasını duyurdu.

Son yılların mobil dünyada en yenilikçi markası belki de Huawei. Akıllı telefon pazarına girdiği günden bu yana pek çok rakibi gibi mevcut yenilikleri kullanmak yerine kendisi yenilik geliştirmeyi tercih etti. Milyarlarca dolar Ar-Ge yatırımını gözden çıkaran Huawei bugün pazara yön verir hale geldi.

Kirin 980 özellikleri

IFA 2018 fuarında tanıtılan Kirin 980 yonga seti bunun en büyük örneği durumunda. 7nm süreciyle üretilen dünyanın ilk mobil yongası Kirin 980 önemli ilkleri bünyesinde barındırıyor.

Huawei’nin yaklaşık 3 yıldır üzerinde çalıştığı Kirin 980 yonga seti için yaklaşık 5000 prototip denenmiş. 10nm sürecinden sonra ilerleyiş silikon yanında yeni yarı iletken maddeler gerektirdiği için bunun en verimli hale getirilmesi epey zaman almış.

Huawei Kirin 980 yonga seti bir önceki modele göre yüzde 75 daha iyi performans ve yüzde 58 daha iyi enerji verimliliği sunuyor. Firma piyasadaki henüz çıkmamış rakiplere göre bile çok daha önde olduklarını ifade ediyor.

Kirin 980 yonga seti daha farklı bir dizilimle karşımıza çıktı. Yine 8 çekirdekli ancak MediaTek’ten hatırladığımız 3 kümeli bir çalışma sistemi benimsiyor. Böylece yoğun yüklerde iki farklı küme devreye girmiş oluyor.

Cortex-A76 çekirdeğini kullanan ilk yonga seti olma ünvanına sahip Kirin 980, 2 adet 2.6GHz saat hızında çalışan ve 2 adet de 2GHz frekansında çalışan çekirdek barındırıyor. Yoğun yüklerde bu iki küme paylaşım yapıyor.

Huawei her bir Cortex-A76 için 512KB Seviye 2 önbellek ayırmış. Yani toplamda 2MB Seviye 2 önbellek var bu kümeler için. Düşük yoğunluk için ayrılan 4 adet Cortex-A55 çekirdeği için ise 128KB olmak üzere toplam 1MB ön bellek var. Tüm kümeler için ARM’ın yeni DynamicIQ destekli 4MB ön belleği kullanılıyor.

 

Huawei dünyanın ilk 7nm mobil yongasını duyurdu Tam Boyutta Gör

Grafik birimi tarafında 10 işlem birimli Mali-G76 yer alıyor ve 720MHz seviyesinde çalışıyor. 4 kanal LPDDR4X bellek 2133MHz desteğine sahip. Yapay zekâ için ise çift çekirdekli bir birime yer verilmiş. Bu sayede videolarda da artık yapay zekâ desteği mümkün hale geliyor.  Yonga setinde toplam 6.9 milyar transistör yer alıyor.

Diğer taraftan yonga seti 1.4Gbps hızlara ulaşan ilk modeme de sahip. Cat. 21 LTE modem bir anlamda 5G hızlara geçişi ifade ediyor. Yeni çift ISP ise kamera performansını yüzde 48’e kadar arttırıyor. Dikkat çekici diğer bir konu ise Huawei’nin kendi WiFi yongasını kullanıyor olması. Bu yonga 1700Mbps hızlara çıkarak sektörde rekor kırdığını iddia ediyor.

Kirin 980 yonga seti ilk olarak Huawei Mate 20 serisinde karşımıza çıkacak. Sonrasında Magic 2 modelinde görüneceği ifade ediliyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4957 kez okundu.
16 kişi, toplam 16 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
huawei, huawei kirin 980 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim