Anlık Bildirim

Samsung 10nm sürecine başlıyor

Bu yılın hayal kırıklıklarını silerek gelecek yıla bomba gibi başlamayı planlayan Samsung ilk adımı atıyor. Muhtemelen Galaxy S8 modelinde göreceğimiz 10nm süreci hacimli üretime başladı.

Yonga dökümü konusunda en büyük kapasiteye sahip firma konumundaki Samsung, yeni teknolojilere adapte olarak rekabette güçlenmeye çalışıyor. Geçen yıl sektörün ilk 14nm mobil işlemcisini üreten firma, şimdi 10nm sürecinde bir ilke imza atıyor.

10nm Sürecine Geçen İlk Firma

Firma yaptığı duyuruda resmi olarak 10nm fabrikasyon sürecinde hacimli üretime başlayacağını açıkladı. Sektörün ilk 10nm hacimli üretimine geçmeyi başaran firma, şu anda ilk nesil yani Low Power Early – LPE sürecini takip ediyor. Bilindiği üzere ilk nesil elbette bir önceki süreçten daha ileride ancak sonraki nesiller daha gelişmiş olacak. Alınan geri bildirimler ve Ar-Ge çalışmaları sonrasında ikinci nesil Low Power Plus – LPP  ile üçüncü nesil Low Power Compact – LPC teknolojilerine geçilecek.

Samsung’un verdiği bilgilere göre 10nm süreci ile birlikte zar alanında yüzde 30 tasarruf elde ediliyor. Böylece anakart üzerinde diğer bileşenler için daha fazla yer ayrılabilecek. Yine performans olarak yüzde 27, enerji verimliliği olarak yüzde 40 artış söz konusu.

Görüldüğü üzere yeni üretim süreci, enerji tasarrufu konusunda çok başarılı. Yine de tasarımcıların amiral gemi seviyesinde enerji tasarrufu yerine çekirdek hızlarını arttırma yoluna gittiğini göreceğiz. Daha aşağısında ise asıl önemli nokta enerji tasarrufu daha fazla ön plana çıkıyor.

10nm sürecinden ilk yararlanacak olan Exynos 8895 ve Snapdragon 830 yonga setleri olacak. Samsung’un yine en büyük ortağı ile yola devam edeceği ifade ediliyor. Her iki yonga setinde de aynı karakteristiği görebiliriz. Yani 4 adet özelleştirilmiş 64-bitlik çekirdek ve 4 adet muhtemelen Cortex-A53 olacak tasarruf odaklı çekirdek ile toplamda 8 çekirdek söz konusu.

Gelecek yılın başlarından itibaren ilk cihazlar piyasaya çıkmış olacak ancak ilk olma özelliğini hangi firma alacak belli değil. Samsung genelde Şubat sonunda sahneye çıkıyor. Bu bakımdan Çinli bir firmanın bu yıl olduğu gibi Snapdragon 830 ile boy gösterdiğine şahit olabiliriz.

Rakipler

Diğer taraftan TSMC de 10nm hazırlıklarını tamamlamış durumda. Henüz resmi duyuru yapılmadı ancak yıl sonuna doğru hacimli üretimin başlaması bekleniyor. TSMC’nin mobil taraftaki en büyük müşterisi şüphesiz Apple. iPhone 2017 modelinde 10nm sürecinde üretilen A11 yonga setinin kullanılması bekleniyor. Yine gelecek yılın sonlarında Huawei’nin de 10nm sürecine geçeceği belirtiliyor.

 
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
4236 kez okundu.
14 kişi, toplam 15 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, samsung galaxy s8 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim