Anlık Bildirim

İddia : Samsung, Exynos 5 Octa işlemcisinin 8 çekirdeğini aynı anda çalıştıran bir güncelleme hazırlıyor

İddia : Samsung, Exynos 5 Octa işlemcisinin 8 çekirdeğini aynı anda çalıştıran bir güncelleme hazırlıyor

Samsung, kısa süre önce 60 ülkede piyasaya sürdüğü Galaxy S4 amiral gemi modeli ile başarılı satışlar yapmayı beklerken, özellikle iki farklı işlemcili versiyon olmasına rağmen firma cihazda hangi işlemcinin çalıştığının aslında bir önemi olmadığını duyurmuştu.

Ancak yine de firmanın Exynos 5 Octa işlemcisine yüzde 10 performans artışı sağlayacak bir güncelleme üzerinde çalıştığı iddia edildi. İddianın kaynağı ise Linaro kuruluşu.

Kar gütmeyen bir kuruluş olan Linaro, ARM üzerinde Linux ve Android optimizasyonları yapıyor. Bilindiği gibi Exynos 5 Octa işlemcisi ARM'ın big.LITTLE tasarımına göre 4 çekirdekli Cortex-A7 ve 4 çekirdekli Cortex-A15 gruplarını yapılan işe göre sırayla devreye sokuyor ve asla 8 çekirdek aynı anda çalışmıyor. Böylece enerji tasarrufu sağlanıyor. İşlemci teknolojilerinde tüm çekirdeklerin aynı anda belli bir simetri altında çalıştığı mimariye Simetrik Çoklu İşleme - SMP adı verilir. Ancak big.LITTLE tasarımı bu prensibi benimsememişti. 

Linaro ise bu tasarım içerisinde tüm çekirdeklerin aynı anda çalışmasını sağlayan bir optimizasyon üzerinde çalışıyor ve bu Heterojen Çoklu İşleme - HMP olarak biliniyor. Bu optimizasyon Linux çekirdeğinde ve dolayısıyla Android işletim sisteminde yapılıyor. Linaro uzun süredir yaptığı çalısmalar neticesinde bir kod paketi hazırladı ve Samsung gibi ARM ortaklarına dağıtmaya başladı. ARM bu optimizasyonu yılın ikinci yarısında kullanmayı planlıyor.

Exynos 5 Octa işlemcisinde 8 çekirdeğin aynı anda çalışması elbette performansın zirveye çıkması anlamını taşımıyor. Enerji tasarrufu odak noktası olduğu için ARM, aynı enerji tüketimi seviyesinde HMP mimarisi ile yüzde 10 performans artışı elde etmeyi başarmış.

Kaynaklar Samsung'un Galaxy S4 için yaz aylarında bir güncelleme ile Exynos işlemcili versiyonlarda performans artışı sağlayabileceğini düşünüyor. Ancak bazı kaynaklar da Snapdragon 600 işlemcili Galaxy S4 sahiplerinin rahatsız olmaması için Samsung'un Note III gibi sonraki modellerde bu optimizasyona yer vereceğini ifade ediyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
2392 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Samsung, samsung exynos
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim