Anlık Bildirim

Covid-19 karantinaları kuşların davranışlarını etkilemiş olabilir

Yapılan yeni bir araştırmaya göre Covid-19 sebebiyle uygulanan karantinalar yalnızca insanları değil kel kartallar gibi birçok kuş türünün davranışlarında değişikliklere yol açmış olabilir.

Yayınlanan yeni bir araştırmaya göre Covid-19 sırasında azalan insan hareketliliği Kuzey Amerika’da yaşayan kuşların davranışlarını da etkilemiş olabilir.

Covid-19 sebebiyle boş İngiltere sokakları Tam Boyutta Gör

 Manitoba Üniversitesi ve Cornell Ornitoloji Laboratuvarı’ndan iki araştırma ekibi, 2017 ile 2020 yılları arasındaki mart ve mayıs aylarında 4.3 milyon kuşun hareketlerini inceledi.

İncelemeler sonucunda ise şaşırtıcı şeyler ortaya çıktı. İncelenen 82 türün %80’inin pandemi sırasında şehirlerde, otoyollarda, havaalanlarında, yani insanların çok olduğu bölgelerde önceki zamanlara kıyasla çok daha fazla zaman geçirdiği ortaya çıktı.

Araştırmacılardan Nicola Koper bununla ilgili, “İncelenen birçok tür, bu tarz yerlerde insanlardan daha çok görülmeye başladı. İnsan faaliyetlerinden bu kadar fazla etkilenmiş olmaları beni çok şaşırttı” ifadelerini kullandı.

Kel kartal Tam Boyutta Gör

İncelenen türler arasında yer alan kel kartalların ve kırmızı boğazlı sinek kuşlarının bu tarz bölgelerde pandemi öncesine kıyasla 3 kat daha fazla olduğu da araştırmada belirtildi.

Azalan insan faaliyeti kuşlara yarar sağlıyor

Araştırmacılar, bu davranış değişikliklerinin uzun vadeli olup olmadığı konusunun ise henüz belirsiz olduğunu belirtiyor ve bu durumun daha kesin anlaşılması için pandemi bittikten sonra da çalışmalar yapılması gerektiğini vurguluyor.

Kırmızı boğazlı sinek kuşu Tam Boyutta Gör

Çalışmada bununla ilgili, “Pandemi sırasında azalan insan faaliyeti kuşları özgürleştiriyor, bu da bu durumun kuşlara kalıcı faydalar sağlayabileceğini gösteriyor olabilir” ifadeleri kullanıldı.  

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim