Anlık Bildirim

Çin'de genetiği değiştirilmiş ilk bebeklerin doğduğu iddiası

Çinli bir bilim insanı, tartışmaları da beraberinde getiren bir yöntemle bebeklere HIV virüsünün geçmesini engellediğini iddia ediyor. Detaylara haberimizde ulaşabilirsiniz.
Çinli bilim insanı He Jiankui, CRISPR tekniği kullanılarak genleri düzenlenen ilk bebeklerin dünyaya geldiğini iddia ediyor. Doktor He’nin Associated Press haber ajansına verdiği röportaja göre, Lulu ve Nana adlı ikizler doğmadan önce CCR5 (HIV virüsünün sağlıklı hücrelere hastalık bulaştırmasına neden olan gen) genleri CRISPR tekniği ile etkisiz hale getirildi. Projede Doktor He’ye, Amerikalı bilim insanı Michael Deem’inde yardım ettiği belirtiliyor.

Doktor He’ye göre, HIV virüsü taşıyan 7 çifte uygulanan yöntem sonucunda sadece 1 çiftte gebelik mümkün oldu. Gebelik sonunda da ikizler sağlıklı bir şekilde ve kanlarında HIV virüsü olmadan dünyaya gelmişler.

Tepkiler çığ gibi büyüyor

Haberlerin yayılmasının ardından, He’nin faaliyetlerini yürüttüğü iddia edilen “Şenzen Kadın ve Çocuk Hastanesi” bir basın bildirisi yayınlayarak söz konusu hiçbir faaliyetin hastanede gerçekleşmediğini iddia etmiş. Amerikalı bilim insanları arasından da gen düzenleme işlemi için “gayriahlaki” ve “etik değil” eleştirileri yükseliyor.

Diğer yandan, Doktor He’nin çalışması herhangi bir akademik hakemli dergide yayınlanmadığı için doğruluğu henüz teyit edilebilmiş değil. He’nin çalışmasının sonuç raporunu gören diğer bilim insanları, paylaşılan verilerin yeterli olmadığını ifade ediyor. Onlara göre gen düzenleme işleminin gerçekleştiğine dair bir kanıt yok. 

Tepkiler üzerine soruşturma açıldı 

Bilim ve tıp dünyasından gelen tepkilere Pekin yönetimi sessiz kalmadı ve Doktor He Jiankui hakkında soruşturma açıldı. Soruşturma gerekçesinin de gen düzenleme faaliyetinin insan sağlığını koruma yükümlülüğüne uygun olup olmadığının yürürlükteki yasaların ışığında incelenmesi olduğu ifade edildi.

Son olarak Doktor He'nin tedavi sonucu yaptığı açıklamayı aşağıdaki videodan da izleyebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim