Anlık Bildirim

Meteoroloji yıldırımın düşeceği noktayı önceden tespit edebiliyor

Meteoroloji tarafından Erzurum'a kurulan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi faaliyetlerine başladı. Bu sistem sayesinde yıldırımların önceden takibi ve tedbir alınması sağlanıyor.

Meteoroloji yıldırımın düşeceği noktayı önceden tespit edebiliyor Tam Boyutta Gör

Havayolu ulaşımı, enerji sektörü ve can güvenliğini önemli derecede etkileyen yıldırımların anlık takibinin yapılabileceği araştırma merkezi kurulumu tamamlandı. Erzurum’a konumlandırılan Yıldırım Tespit ve Takip Sistemi faaliyetlerine başladı.

Bu sistem sayesinde yıldırım ile şimşekler anlık olarak takip edilebilecek. Olası tehlikelere karşı tedbirlerin alınmasını sağlayacak. Yıldırım Tespit Sistemi'yle 'Şu ilçede, şu yerde yıldırım düşecek' diye uyarılar yayınlanacak, onunla ilgili tedbirli olmasını istiyoruz. Can ve mal kaybına sebep olacak olumsuz hava şartlarının etkilerini en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Hava olayları ile ilgili vatandaşa uyarılarda bulunulacak

Erzurum’a kurulan Meteoroloji Radarı ile yağışların da anlık takibi sağlanacak. Hangi bölgeye ne kadar yağış yağacağı ve yoğun yağışlar ile ilgili bilgilendirmeler yapılacak. Meteoroloji radarı, Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki Ağrı, Kars, Iğdır, Erzincan, Erzurum ve Ardahan'a hizmet verecek.

Rötarların önüne geçilecek

Meteoroloji 12. Bölge Müdürü Yalçın Ün, Meteoroloji Radarı ve Yıldırım Takip Sistemi’nin uçuş rötarlarının önüne geçeceğini belirterek, “Sistemde daha hassas ve yenilikçi ölçüm yapılarak, havalimanında sis, yağış gibi olumsuz meteorolojik koşullardan dolayı pist görüş mesafesinin 300 metreye kadar düşmesi durumunda bile uygun pistlerde uçuşların devam etmesi sağlanmaktadır. Yani artık uçak seferleri kolay kolay iptal edilmeyecek. Atmosferin dikey olarak tabakalarını gözlemlemek ve alınan verileri iklim değişikliğinden günlük hava tahminine kadar kullanmak gayesiyle ülkemizde 9 noktadan günde iki kez 35 kilometreye kadar yüksekliğe çıkabilen meteorolojik balon uçuruluyor."

Erzurum’a kurulan sistem kullanılmaya başlandı. Bundan böyle Erzurum ve çevresinde hava olaylarına karşı erken uyarılar yapılıyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim