Anlık Bildirim

NASA, InSight aracını iki saat içerisinde Mars yüzeyine indiriyor [Güncellendi]

NASA, Mars yüzeyini araştırmak için yolladığı InSight aracını Türkiye saati ile 22:53’te Mars yüzeyine indiriyor. Heyecanlı bekleyişin sürdüğü inişi gelin birlikte takip edelim.
NASA, InSight aracını Mars yüzeyine indiriyor Tam Boyutta Gör
NASA’nın 7 ay önce Dünya’dan uğurladığı InSight aracı Mars’a varmak üzere. Türkiye saati ile tam olarak 22:53’te gerçekleşecek büyük iniş için son 2 saat kaldı. NASA en son 6 yıl önce Mars’a ulaşmayı başarmıştı, bu bakımdan kurum için önemli bir adım gerçekleşecek.

Aylar süren yolculuk

5 Mayıs 2018 tarihinde fırlatılan uzay aracı, 828 milyon dolar bütçe ile geliştirilmişti. 146 milyon kilometrelik yolculuğu başarıyla tamamlayan uzay aracı en önemli sınavını birazdan vermek üzere. Yolculuk boyunca 10,000 km/saat hızlara kadar varan InSight aracı, Mars yüzeyinden merkezine doğru yapacağı kazıdan sonra sismometre ve ısı transfer sondası ekipmanları yardımıyla gezegenin jeolojik evrimini araştıracak. Aracın herhangi bir hareket kabiliyeti ise bulunmuyor, indiği nokta üzerinde sabit kalacak ve sondaj yaparak kızıl gezegenin katmanlarını inceleyecek.
NASA çalışanları iniş noktası için tüm hazırlıklarını tamamladı ve heyecanla inişin gerçekleşmesini bekliyorlar. InSight başarılı bir şekilde inerse robot kolların, gerekli araçları ayarlaması iki ile üç ay arası sürecek ve bu ayarlamadan sonra araştırmalarına başlayabilecek. Araştırmaların sadece Mars konusunda değil, diğer gezegenlerin oluşumu konusunda da önemli bulgulara yol açması bekleniyor.

Güncelleme 

  • 22:46- Marco uyduları ayrıldı ve çalışıyorlar
  • 22:47- Atmosfere giriş sağlandı
  • 22:49- Insight en yüksek sıcaklığına ulaştı
  • 22:51- Paraşütler açıldı, InSight yavaşlıyor
  • 22:52- Alt ısı kalkanı ayrıldı22:53- Bacaklar açıldı
  • 22:54- InSight, Mars yüzeyine başarılı bir şekilde indi!
InSight aracı Mars yüzeyine başarılı bir şekilde inmeyi başardı. Yardımcı uyduları Marco A ve B'de devrede. Çok kısa bir zaman sonra InSight aracı çektiği ilk temiz fotoğrafı bizlere gönderdi;
NASA, InSight aracını Mars yüzeyine indiriyor Tam Boyutta Gör
Mars atmosferine girdikten sonra InSight'ın iniş için sadece 6,5 dakikası olacak. Canlı yayın sona erdi ve iniş başarılı bir şekilde tamamlandı. Yayının tekrarını izleyebilirsiniz.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
8567 kez okundu.
128 kişi, toplam 516 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nasa, Mars ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim