Anlık Bildirim

Sadece üniversite kullanımı için hazırlanan dünyanın ilk süper bilgisayar sistemi, "Big Red 2"

Dünya üzerinde üst düzey teknoloji, uzay, sağlık ya da genel olarak bilimsel araştırma amaçları için geliştirilen süper bilgisayar modelleri farklı kurumlar tarafından aktif olarak kullanılabiliyor. Big Red 2 ise dünyanın en hızlı sistemi olmasa da, dünyanın sadece üniversite kullanıma açılmış ilk süper bilgisayar modeli olma özelliğini taşıyor.
1820 yılında kurulan Amerika merkezli Indiana Üniversitesi'nin kullanımına özel olarak geliştirilen ve Big Red 2 ismine sahip olan süper bilgisayar modeli, toplamda sunduğu 1 petaFLOPS hız ile üniversitenin daha önce sahip olduğu süper bilgisayar modelinin (Big Red) 28 teraFLOPS hızından çok daha üstün bir performans seviyesi ortaya koyabiliyor. Süper bilgisayar üreticisi Cray tarafından hazırlanmış olan Big Red 2, teknik olarak üzerinde 344 adet 16 çekirdekli AMD Abu Dhabi işlemci, bir 16 çekirdekli AMD Interlagos ve bir Nvidia Kepler K20 kullanarak 676 adet GPU, 43.648GB RAM miktarı ve 180TB depolama alanı yer alıyor.
Toplamda 21,824 işlemci çekirdeği ile Indiana Üniversitesi tarafından küresel iklim araştırmaları, astronomi vb. tarz oldukça yüksek hesaplama gücüne ihtiyaç duyan bilimsel araştırma ve geliştirme çalışmaları için kullanılacak olan Big Red 2, ayrıca üniversite bünyesine büyük araştırma bütçe ve desteği çekme sürecinde de büyük bir rol oynayacak.
Üniversite bünyesinde yer alan birçok profesör, araştırmacı ve personel tarafından heyecanla beklenen bilgisayar, Indiana Üniversitesi Tıp bölümü dekanı Dr. Craig Brater'a göre, özellikle sağlık alanında yapılan buluşların arttırılması ve yeni gelişmelerin önünün açılması noktasında oldukça kritik ve stratejik bir konumda bulunacak.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
1238 kez okundu.
11 kişi, toplam 11 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
Diğer Bilim
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim