Anlık Bildirim

Sakızdan sensöre giden yol

Tıp alanında çeşitli yeniliklerle, tedavi ve araştırma yöntemlerinin daha düşük maliyetli olmasına çalışılıyor. Son gündeme gelen yenilik ise sensör konusunda yaşanıyor.

Genelde filmlerden hatırladığımız ve patlayıcıyı duvara yapıştırmak için pratik bir şekilde kullanılan sakız, bu kez bilim adamlarının işine yarıyor. Kanada Manitoba Üniversitesi bilim adamları çiğnenmiş sakızdan dayanıklı bir tıbbi sensör elde ettiklerini duyurdu.

Doublemint marka bir sakızı yarım saat boyunca çiğneyen bilim adamları daha sonra çiğnenmiş sakızı ethanol ile yıkadı ve bir katlama-germe tekniği ile karbon nano tüpler enjekte edildi. Nano tüplerin esnek ve iletken yapısı sayesinde ortaya tıbbi bir sensör çıkmış oldu. Sakız sensörler; nefes alırken göğsün hareketi veya kan akışının geçişi gibi zor algılanan vücut hareketlerini takip edebiliyor. Ayrıca nefes alırken salınan su buharını da tespit edebiliyor. Sensörün ilgili bilgisayara bağlantısının yapılması sonrasında izleme işlemleri de başlıyor. 

Sakız sensörler vücuda daha kolay yapılıyor ve vücut ile beraber düşmeden hareket edebiliyor. Oldukça dayanıklı olan sakız sensörler hareket esnasında hassasiyetlerinden de birşey kaybetmiyor. Ayrıca esnek olmaları dolayısıyla da her türlü şekle girebiliyor. Bu bakımdan diğer metal veya farklı materyallerden oluşan sensörlere karşı önemli bir avantaj sağlıyor.
Sakız sensörün en önemli avantajı ise 3$ civarındaki maliyeti. Daha önce de deriyi izleyebilen dövme şeklinde bir sensör gündeme gelmişti. Bu tür akıllı sensörlerin 2020 yılında 600 milyar dolarlık bir pazar oluşturacağı tahmin ediliyor.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim