Anlık Bildirim

Türk bilim insanı 2 saat süren FBI testini 34 dakikaya indirdi

İzmir’de bir üniversitede çalışmalarını sürdüren Doç. Dr. Hüseyin Onay, FBI tarafından 2 saatte yapılan DNA temelli kişi tanımlama testini geliştirdiği kit ile yarım saate düşürmeyi başardı.
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı öğretim üyelerinden olan Doç. Dr. Hüseyin Onay, yaklaşık 1,5 yıl önce üniversitenin teknoloji merkezinde kurduğu şirket ile DNA konusunda birçok farklı genetik testler yapmaya başladı.

Çalışmalarının sonucunda yüzde 100 oranında doğru ve güvenilir sonuçlar veren "DNA temelli kişi tanımlama kiti" geliştiren bilim insanı, test süreçlerini daha hızlı gerçekleştirebilmek için -DNA’nın hücrelerden izole edilme sürecine gerek duymadığı için- tükürükte serbest halde bulunan DNA örneklerinden yararlandığını ifade ediyor.

Testin laboratuvar ortamında en az 6 saat sürdüğünü ve FBI’ın ise rutinde yaklaşık 2 saate tamamladığını belirten Onay, geliştirdiği kit sayesinde DNA bazlı kişi tanımlamayı 34 dakikaya indirmeyi başardı. Genetik test kitlerinin yurt dışından alındığına ve her yıl onlarca milyon lira harcandığına dikkat çeken araştırmacılar, böylelikle zamanın yanı sıra büyük bir maddi tasarruf yapılacağı görüşünde. Kitin yüzde 100 doğruluk payına sahip olmasından dolayı adli tıp birimlerinin yanı sıra pasaport kontrollerinde, kozmik oda girişlerinde ve bankalarda kişisel kasaya ulaşımda kullanılabileceği söyleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5407 kez okundu.
22 kişi, toplam 22 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
izmir, DNA ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim