Anlık Bildirim

Fiber ağlar üzerinden 255Tbps veri aktarım hızlarına ulaşıldı

Fiber ağlar üzerinden 255Tbps veri aktarım hızlarına ulaşıldı

Dünya üzerinde kullandığımız internet altyapılarının daha hızlı ve daha güvenli olması için sürekli yeni çalışmalar yapılıyor ve test ortamlarında inanılmaz rakamlara ulaşılıyor. Son ulaşılan rakam fiber ağlar için bir rekor niteliğinde. 

Hollandalı ve ABD'li araştırmacılardan oluşan bir ekip fiber altyapılar üzerinden 255Tbps veri aktarım hızlarına ulaşmayı başardı. Dünyadaki tüm internet trafiğinin en tepe noktalarında bile bu seviyeye ulaşılamadığı belirtiliyor. Bu hız ile 1TB boyutundaki veriyi 31 milisaniye içerisinde aktarmak mümkün hale geliyor. 

Genelde tüm internet altyapısının omurgası sadece bir tek ışık modu taşıyabilen tek modlu cam ve plastik fiber kablolar kullanıyor. Bu sistemde en fazla 100Gbps deneysel hızlarına ulaşmak mümkün oldu. 

Ancak ekip deneylerinde birden fazla taşıyıcı ışık kullanan çok modlu/çekirdekli fiber kablolar kullanmış. Ekip her biri 5.1 Tb taşıyan 50 adet taşıyıcıyı 7 adet çekirdeğe sığdırmış ve bu çekirdekleri bir altıgen şeklinde sıralamış. Deneyde kablo mesafesi ise 1 kilometre olarak belirlenmiş. 

Normalde çok modlu fiber kablolar üretmek hem çok pahalı hem de çok zor bir süreç gerektiriyor. Ancak bu engellerin artık aşılmak üzere olduğu belirtiliyor. 

Dünyadaki internet altyapısının tek modlu fiber kablolardan çok modlu fiber kablolara geçmesi için milyar dolarlar, yeni donanımlar, kilometrelerce uzunlukta kablolar ve yıllar gerekiyor. Zira hali hazırdaki tüm altyapının bu yüksek hızlardan faydalanması için değiştirilmesi şart. Ancak sürekli artan internet kullanıcısı ve veri kullanım boyutları nedeniyle çok modlu fiber kablolama bir ihtiyaç haline gelecek.  


Kaynak:http://www.lightwaveonline.com/articles/2014/10/tu-e-creol-researchers-reach-255-tbps-over-multi-core-fiber.html Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
892 kez okundu.
29 kişi, toplam 29 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
uygulama haber
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim