Anlık Bildirim

Güncel kalmak isteyenler için taze donanım haberleri

XFX AGP'de Tam Gaz İlerliyor

Daha önceki haberlerimizde Nvidia'nın AGP tarafında rakip ATi'nin yaptığı ataklara cevap verme adına GeForce 7900GS ve 7950GT modellerinin AGP versiyonlarının hazırlanacağını takip eden günlerde ise XFX'in hazırladığı GeForce 7900GS AGP modelinin detaylarını Türkiye'de ilk defa sizler ile paylaşmıştık. Elimize gelen son bilgilere göre, Nvidia tabanlı ekran kartı üreticileri arasında son dönemin popüler firması olan XFX, GeForce 7900GS AGP modelinden sonra 7950GT AGP modelini de hazırladı.

XFX'in hazırladığı GeForce 7950GT 550M modeli AGP 8x ver i yolunu kullanıyor. An itibariyle Nvidia tarafında hazırlanmış en hızlı AGP çözümü olan XFX GeForce 7950GT AGP'nin saat hızlarına baktığımızda, grafik işlemcisinin 550MHz, kartın sahip olduğu 512MB GDDR3 belleklerin ise 1300MHz'de çalıştığını görmekteyiz. Firmaya yakın kaynaklardan gelen bilgilere göre, bu kart AGP tarafında en azından şimdilik hazırlanmış en peformanslı kart olduğu iddia ediliyor. Tabii ATi tarafında GeCube'ün hazırladığı ve saat hızları X1950XTX seviyesine çıkarılmış X1950XT AGP modeli bulunmakta. Açıkçası iki model arasındaki düelloyu kim kazanır yakın çıkacak testler sonucunda görebileceğiz.

Güncel kalmak isteyenler için taze donanım haberleri

Güncel kalmak isteyenler için taze donanım haberleri

XFX'in ve Nvidia'nın en hızlı AGP modeli olan GeForce 7950GT 550M AGP modelinin kısa bir süre içerisinde marketlerdeki yerini alması planlanırken Japonya'da 270$ seviyesinden satılması beklenen kartın Avrupa satış fiyatının ise 250 avro'nun altında olmayacağı ifade ediliyor.

Intel 4 Çekirdekte Çıtayı Yükseltiyor

İlk 4 çekirdekli (Quad-Core) işlemcisini geçtiğimiz Kasım ayında lanse eden İşlemci devi Intel, masaüstü platformlarında şimdilik yoluna QX6700 (2x E6700) ve QX6600 (2xE6600) modelleri ile devam ediyor. Bilindiği gibi henüz doğal 4 çekirdekli yapıya geçemeyen Intel'in bu konuda çalışmalarını 45nm üretim teknolojisine kaydırdığı ve 2008 ile birlikte gerçek anlamda (native) 4 ayrı fizksel çekirdeğe sahip işlemcilerini pazara süreceği biliniyor.

Güncel kalmak isteyenler için taze donanım haberleri

Resmi açıklamayı önümüzdeki Pazartesi günü yapması beklenen Intel'in yeni 4 çekirdekli işlemcisi QX6800 bu anlamda atası Core 2 Extreme 6800 ile aynı saat hızına sahip. 2.93GHz'de çalışmakta olan QX6800 üzerinde toplamda 8MB seviye 2 ön bellek bulunuyor. 65nm üretim teknolojisi ile üretilen işlemcinin fsb hızı da 1066MHz ki Temmuz ayında çıkması beklenen "Conroe refresh" olarak ta bilinen 1333MHz fsb'ye sahip E6x50 serisi işlemciler çıkana kadar Intel'in masaüstüne herhangi bir yüksek fsb'li model hazırlaması da zaten söz konusu değil. Ortalama 120 watt güç tüketimine sahip olan QX6700 (2.67GHz) modeline nazaran QX6800 modelinin artan yüksek saat hızının da etkisiyle 150 watt'a yakın güç tüketim değerine sahip olması bekleniyor.

Yeni işlemcinin fiyatı konusunda ise Intel'in standart uygulamasının geçerli olması ve en iddialı model olarak QX6800'ün 1000'lik alımlarda 999$'lık fiyat etiketiyle piyasaya sürülmesi bekleniyor.

AMD'den Cevap Gecikmedi: 3GHz'lik Opteronlar...

Intel'in Core mimarisini esas alan masaüstü ile sunucu ve iş istasyonlarına yönelik işlemcileri piyasaya çıkana kadar hem masaüstü hemde diğer profesyonel segmentlerde Athlon64 ve Opteron işlemcileri ile ciddi başarı yakalayan AMD, sektör için analistlere göre, özellikle Opteron serisiyle hedeflediğinden bile fazlasını aldı. Zira fiyat/performans anlamında son derece başarılı olan Opteron serisi soket uyumluluğunun da etkisi ile sunucuların yanında masaüstü PC'lerde de kullanılmaya başlandı ve ciddi satış rakamlarına ulaştı.

AMD uzun süredir kod adı Barcelona olan doğal 4 çekirdeğe sahip sunucu odaklı işlemcileri üzerindeki çalışmalarını devam ettirirken rakip Intel'in ataklarına da sessiz kalması düşünülemezdi. Firma Intel'in fiyatları geçtiğimiz günlerde düşürülen 4 çekirdekli Xeon işlemcilere karşı 3GHz'lik Opteronları hazırladı. Yeni Opteronlar, Quad-FX platformu için hazırlanan FX-74 işlemcisi ve masaüstü için geçtiğimiz günlerde lanse edilip piyasaya sürülen Athlon64 X2 6000+ işlemcisinden sonra 3GHz seviyesine gelen firmanın yeni modelleri oldular.

Güncel kalmak isteyenler için taze donanım haberleri

AMD'nin hazırladığı çift çekirdekli yeni Opteron modelleri; 2222 SE ve 8222 SE. Özellikle çift işlemci desteğine sahip platformlarda Quad-Core (4 çekirdekli) olarak çalışabilme hedefine uygun olarak tasrlanan yeni işlemciler 3GHz gibi yüksek saat hızlarının yanı sıra 2MB seviye 2 ön bellek ile geliyorlar. 90nm üretim teknolojisi ile üretilen bu işlemciler tahmin edebileceği gibi soket F formunda hazırlanan anakartlar ile çalışmaktalar. 120 watt'lık termal güç tasarımına sahip oldukları belirtilen yeni işlemciler bu bakımından tipik Opteron SE serisinin güç tüketim özelliklerini taşıyorlar.

3GHz'lik işlemcilerin dışında AMD'nin sunucu tarafında senenin ağır topu olarak 65nm üretim tekniği ile üretilecek, doğal 4 çekirdeğe sahip, kod adı "Barcelona" olan ve daha önce iddia edildiği üzere farklı uygulamalarda rakip Clovertown'a %40'a varan ciddi farklar atacağı söylenen yeni Opteron işlemciler de açıkçası merakla bekleniyor.

Apple Cinema Display Serisinin Fiyatlarını İndirdi

İşinde iddialı olan veya olmak isteyen hemen her tasarımcının eğer kullanmıyorsa hayalinde çok büyük bir ihtimalle Apple tabanlı iki aslan yatıyordur. Bunlardan biri ihtiyaç duyulan gücü karşılamak adına Mac Pro bir diğeri ise görselliği şölene döndürebilmek için Apple'ın Cinema Display serisinden çıkan sahip olunabilecek en büyük monitörü alabilmek. Mac Pro tarafında geçtiğimiz günlerde çift Xeon 5300 işlemcili toplamda 8 çekirdeğe sahip en güçlü Mac Pro modelini duyuran Apple, Cinema Dipslay serisi monitör hayal edenlere yönelik olarakta müjdeli haberi verdi ve fiyatlarda indirime gitti.

Gelen bilgilere göre, 30-inç'lik Cinema Display'ın fiyatı 200$'lık indirimle 1,999$'dan 1,799$'a indirilirken serinin 20 ve 23-inç'lik modellerinde ise 100$'lık bir indirime gidilerek fiyatlar 599 ve 899$'a çekildi. Tasarım harikası olarak kabul gören Apple monitörlerinin fiyatlarında her ne kadar indirime gidilmiş olsa bile piyasada benzer boyutlarda daha rekabetçi modeller bulabilmekte mümkün. 30-inç tarafında alternatifin az olduğu pazarda 1,499$'lık fiyatı ile Dell'in 3007WFP-HC modeli tasarımcılara uygun fiyatlı alternatif olarak göz kırpıyor. Yine Dell tarafında 629$'a satılan 24-inç'lik 2407WFP modeli de Apple'ın 899$'a satılan 23-inç'lik monitörüne karşı uygun fiyatlı alternatif olarak dikkat çektiği belirtiliyor ama yüksek fiyatlarına rağmen trend yaratıcısı olmayı başaran Apple başta tasarımcılar olmak üzere birçok kişini gözdesi olma konumunu hala sürdürüyor.

En Çevreci Üretici: Lenovo

Güncel kalmak isteyenler için taze donanım haberleri

1971'den bu yana dünyanın dört bir yanında çevre katliamlarına karşı güçlü bir mücadele veren, çalışmalarını bilimsel kriterlere dayandıran bağımsız çevre kuruluşu Greenpeace, dünyanın önde gelen 14 büyük elektrnoik üreticisi üzerinde yaptığı çalışmaların sonucunu açıklayan raporunu yayınladı. Özellikle üretim sürecinde açığa çıkan toksik kimyasalların ölçümü esas alınarak yapılan araştırma sonucuna göre, üretim süreci boyunca çevreye en duyarlı olan firmanın geçtiğimiz dönemde IBM'in PC bölümünü satın alarak adını duyuran Çin kökenli Lenovo firması oldu. Lenovo'yu takip eden firmalar arasında sırasıyla Nokia, Sony Ericsson, Dell ve Samsung gibi dünya devi firmalar yer alıyor. Listenin sonunda ise son yılların trend merkezi olan ve 11 Haziranda iPhone ile patlama yapmaya hazırlanan Apple bulunuyor. Yine gelen bilgilere göre, Apple Greenpeace'in kriterlerini ve yaptıkları bu araştırmayı tanımadıklarını belirtmiş. Hatırlayanlar bilir, Apple özellikle geçen sene iPod serisinin üretiminde görev alan işçilerin aşırı sürelerde (yaklaşık 15 saat) çalıştırılmasına da göz yumduğu ortaya çıkmıştı.

Greenpeace'in yaptığı araştırmanın sonucuna göre firmaların aldığı puanlar;

  • Lenovo: 8
  • Nokia: 7.3
  • Sony/Ericsson: 7
  • Dell: 7
  • Samsung: 6.3
  • Motorola: 6.3
  • Fujitsu/Siemens: 6
  • Hewlett Packard: 5.6
  • Acer: 5.3
  • Toshiba: 4.3
  • Sony: 4
  • LG Elektronik: 3.6
  • Panasonic: 6
  • Apple: 2.7
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim