Anlık Bildirim

Piyasadaki nForce 4 anakartların karşılaştırması

Etrafta oldukça fazla nF4 anakart olduğu halde gerçekten overclock kapasitesi yüksek olanlar çok az. Hatta Anandtech'in yaptığı bu teste kadar sadece bir tane yüksek fsb'lere çıkabilen bir anakart olduğu bunun da DFI olduğu biliyniyordu. Ancak Athlon XP overclock anakartı olarak tanınan Epox nihayet Soket-939'da efsane olabilecek bir anakart çıkartmayı başardı. Yine de bu seferki rakibi DFI her zamanki rakiplerinden oldukça güçlü.

Toplam 7 markanın anakartlarının katıldığı testte ilginçtir sadece iki marka DFI ve Epox'un nF4 Ultra modelleri mucizevi 300 FSB'nin üstüne çıkabilmişler. Epox fiyat avantajı sağlarken, DFI ramlarına yüksek voltaj verebildiği için kendisi için özel üretilmiş ramlarıda destekliyor. Tabii ki yüksek voltajlı ramlar daha yüksek hızlara çıkabiliyorlar fakat bu ramlar oldukça pahalı olabilmekte. Tam olarak söylemek gerekirse Epox'da maksimum 3.1 Volt verebilirken DFI 4.0 Volt verebiliyor ama fiyat farkı Türkiye'de 45$'ı bulabiliyor.


Epox 9NPA+ Ultra

Diğer yandan yapılan diğer testlerde Nvidia'nın nForce 4 Ultra çipsetinin hem USB 2.0 hem, LAN, hem de ses sistemi performansını ölçmüş. SATA II'de kontrolcüsünde SATA I diski kullanılmasına rağmen IDE disklere %25 fark atmayı başaran kontrolcü ne kadar kaliteli olduğunu kanıtlamış. USB 2.0 performansıda beklenilenin üstünde çok başarılı bir performans çizmiş. Nvidia'nın LAN'deki başarısıda yeniden tescillenmiş, zira en yüksek transfer hızı ve en az işlemci kullanımı Nvidia çipsetinde gerçekleşmiş.

Ses sistemi olarak ise Nvidia'nın çipsetini taşıyan anakartlar Msi, Abit ve DFI haricinde yüksek işlemci kullanımı ile karşılaşmış. Msi, Creative'in Sound Blaster Live ! 'ını kullanarak en iyi seçimi yapmış, Abit ve DFI'da özel çözümler kullanarak Live ! a yakın düşük işlemci kullanımı sağlayan çiplerle donatılmış. Kısaca eğer yukarda bir tür özel çözümü olan anakartlardan almayı düşünmüyorsanız harici iyi bir ekran kartı almayı düşünebilirsiniz. Bazı kişiler herhalükarda bunu dert etmeyecektir çünkü overclock'un yüksek seviyesi sayesinde işlemci hızı artacağından büyük ihtimal fark etmesi çok zor olacak.

İki ürün arasındaki tek fark Epox'un modeli kesinlikle sessizlik arayanlar için daha uygun bir çözüm zira kuzey köprüsü DFI'da direkt ekran kartının altına denk geldiğinden dolayı çok sesli bir çözüm olduğu aşikar. Diğer yandan Epox'un soğutucusu daha büyük ve gerektiğinde özel bir çözümle tamamen fansız bir kuzey köprüsü ile değiştirilebilecek olması bile yeterli. Bu durumda tahminen sadece bir adet x1 PCIe yuvasını kullanabileceksiniz ama sessiz ve güçlü bir sistem için bu yeterli. DFI'ın çözümü iki adet x16 PCIe ekran kartı yani PEG slotuna sahip olduğundan (SLI değil) bu yuvaların ikiside kuzey köprüsünün üzerinde durduğundan pek yapacak bir şey yok.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim