Anlık Bildirim

AMD Radeon HD 7990'ın 12GB bellekli versiyonu da hazırlanıyor

Nvidia tarafından dünyanın en hızlı ekran kartı olarak lanse edilen çift grafik işlemcili GeForce GTX 690, ay sona ermeden önce AMD imzalı rakibi ile tanışabilir. Yeni nesil ekran kartlarını Nvidia'dan önce piyasaya sürmesine ve Radeon HD 7990'ı orjinal planı kapsamında Mart ayına kadar piyasaya sürmeyi hedeflemiş olmasına rağmen, sessiz sedasız bir şekilde yol haritasında ertelemeye giden AMD, konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmamıştı.
Çift grafik işlemcili ekran kartı yarışında, Radeon HD 4780 X2, Radeon HD 5970 ve Radeon HD 6990 modelleriyle rekabeti alevlendiren AMD, Radeon HD 7000 jenerasyonu içinse şu ana kadar benzer bir çözüm tanıtabilmiş değil. PowerColor geride bıraktığımız Computex 2012 Fuarı'nda çift grafik işlemcili Radeon HD 7970 X2 Devil 13 modelini sergilemiş olmasına karşın, bu kart AMD'nin resmi modelinden ziyade firma mühendislerinin bir çalışmasının sonucu idi. Henüz AMD tarafından doğrulanmış olmamakla birlikte endüstri içerisindeki kaynaklar göre, beklenen model HD 7990'ın ay sona ermeden piyasaya giriş yapacak.
GeForce GTX 680 modelindeki GK104 grafik yongası ile performans ve verimlilik yarışında rakibini geride bırakmayı başaran ve bu tasarımın çiftini GeForce GTX 690 modelinde kullanarak adeta GeForce GTX 590 modelinin intikamını alan Nvidia'ya karşı AMD, Radeon HD 7970 GHz Edition'da kullandığı Tahiti XT grafik yongasını beklemiş olabilir. Aynı Nvidia gibi GPU Boost özelliğini bu kart ile birlikte devreye sokan AMD aynı zamanda yüksek performans segmenti için ilk defa standart GPU hızı 1GHz olan bir kart hazırlamış oldu. Radeon HD 7970 GHz Edition ile firma taraihinin en rekabetçi tek GPU'lu ekran kartını sunan AMD, bu tasarımın çiftini kullandığı Radeon HD 7990 modeliyle sahneye çıkacak gibi görünüyor.
AMD Radeon HD 7990 için gündeme gelen en dikkat çekici gelişme ise 12GB GDDR5 bellekli versiyonunun hazırlanıyor olması. Standart olarak 3GB GDDR5 bellek ile gelen Radeon HD 7970 için Sapphire firması, 6GB GDDR5 bellekli özel bir tasarım geliştirmişti. AMD ise çıtayı biraz daha yükselterek 12GB GDDR5 bellekli çok özel bir versiyon sunabilir. Tabi bu derece yüksek bellek kapasitesi oyun performansına doğrudan etki etmeyecektir ancak yüksek çözünürlüklü monitörler ile Eyefinity6 kurulumu yapmak isteyen profesyoneller için dikkat çekici bir alternatif olacak gibi görünüyor. GeForce GTX 680'den daha fazla güç tüketen Radeon HD 7970 dikkate alındığında, Radeon HD 7990'un rakibi GeForce GTX 690'dan daha fazla güç tüketmesi kaçınılmaz. Bu noktada AMD, Radeon HD 7990 için baz çalışma frekansını Radeon HD 7970'den daha düşük tutup, daha yüksek Boost profili ile rekabetçi olmayı da deneyebilir ancak kartın teknik detayları açıklanmadığı için net bir şey söylemek zor.
AMD'nin çift grafik işlemcili yeni amiral gemisi için üzerinde hemfikir olunan detaylar ise 2x 384-bit bellek veri yolu desteği ile geleceği ve 4096 adet paralel işlem birimine sahip olacağı yönünde. Nasıl bir soğutucu tasarımı kullanacağı merak konusu olan kartın FirePro serisi altındaki profesyonel versiyonundan üç fanlı özel soğutucuya yer veren AMD, son kullanıcı odaklı Radeon HD 7990 için de benzer bir alternatifi gündemine alabilir. Söz konusu soğutucu tasarımı olmuşken, 12GB'lık versiyon için bellek çiplerinin nasıl dizileceği de önemli. Bu noktada AMD, yüksek yoğunluklu çipler kullanabilir ya da baskılı devre kartının tasarımını özelleştirebilir. Öte taraftan Radeon HD 7990, Quadr Crossfire desteği de sunacak ki 12GB'lık versiyonun çifti ile grafik bellek kapasitesi 24GB olan sistemler de türeyebilir.
Bu ay içerisinde limitli adetlerde pazara gireceği düşünülen Radeon HD 7990 için AMD'nin önündeki zaman aralığı da kısalıyor gibi. Zira son çeyek için Radeon HD 8000 serisine yönelik beklentiler de yok değil. Ekim ayında yapılması beklenen Windows 8 lansmanını donanm üreticilerinin yeni modellerle karşılayacağı düşünülürken, AMD cephesinde Radeon HD 8000 serisine yönelik "tarih" dedikoduları da bu gelişme etrafında şekilleniyor. Ancak diğer taraftan 2013 başını işaret eden çeşitli haberler de yok değil. AMD Radeon HD 7990 ile birlikte Nvidia tarafında da GeForce GTX 690'a yönelik özellikle bulunabilirlik güncellemesine gidilebilir zira bu kartı bulmak diğer kartları bulmak kadar kolay değil.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5318 kez okundu.
19 kişi, toplam 20 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim