Anlık Bildirim

Gelecek yıl iki yeni GCN tabanlı AMD ekran kartı geliyor

AMD'nin gelecek yıl için hazırladığı yol haritası yavaş yavaş belli oluyor. Üretim teknolojilerinden sonra ne tür ekran kartlarının piyasada olacağına dair bilgiler de ortaya çıktı.
Gelecek yıl hem işlemci hem de grafik kartlarında üretim tarafını GlobalFoundries'in 14nm FinFET LPP teknolojilerine emanet eden AMD, yol haritasını kısmen de olsa açıkladı. Gelecek yıl iki yeni GCN tabanlı AMD ekran kartı piyasaya sürülecek. 

Yeni kurulan AMD Radeon Teknoloji Grubu başkanı Raja Koduri bilgiyi bizzat verirken, yeni nesil GCN mimarisi ve FinFET üretim teknolojisi ile birlikte iki kat daha fazla enerji verimliliği elde edileceğini ifade etti. Koduri yeni kartların hangi ismi taşıyacağını açıklamadı. 

Bir süredir AMD'nin gelecek yıl iki farklı seri tanıtacağına dair kanaatler güçleniyordu. Koduri'nin açıklamasıyla da bu kanaatler gerçeğe dönüştü. AMD'nin gelecek yıl kullanacağı GCN teknolojisinin 2.0 olarak adlandırılması bekleniyor. AMD üzerinden bir kaç nesil geçmiş olsa da bu yeni mimarinin üçüncü nesil olacağını belirtiyor. 

Aynı bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da iki farklı seri bizleri bekliyor olacak. Bir tanesi Radeon R400 serisi olurken diğeri de şimdiki Fiji modellerine benzeyen üst seviye bir seri olacak. Elbette GCN 2.0 mimarisinin tüm grafik kartlarında temel alınması söz konusu değil. Üst seviye seride tamamen yeni GCN mimarisi kullanılacak ancak muhtemelen Radeon R400 serisinin orta ve alt seviye üyelerinde Hawaii, Tonga veya Fiji mimarisinin elden geçirilmiş bir versiyonunu göreceğiz. Bununla birlikte iki yeni ekran kartının iki ayrı seriye sahip olacağı, elden geçirilmiş mimarilerin ise üçüncü bir seri altında piyasaya çıkacağını iddia edenler de mevcut. 

Bellek tarafında ise AMD'nin HBM 2 teknolojisine geçiş yapacağı kesin gibi. Daha yoğun bellek modülleri ve daha az enerji tüketimi değerlerine sahip olacak HBM 2 belleklerde 18 milyar transistör ve 32GB'a kadar da kapasite olacağı tahmin ediliyor ancak firma şimdilik 8GB veya 12GB seçeneklerine yer verecek. 

Yine bu noktada diğer bir iddiadan bahsetmek gerekirse, AMD'nin en üst seviye yeni ekran kartlarının HBM 2 bellekler ile, diğer üst seviye yeni ekran kartlarının HBM bellekler ile, alt seviye olacak üçüncü serinin ise GDDR5 bellekler ile geleceği dile getiriliyor. 

AMD resmi bir lansman yapmadığı için şimdilik bunlar iddiadan ibaret ancak kesin olan bir şey var ki Nvidia masaüstü grafik kartı pazar payını yılın ikinci çeyreğinde yüzde 80'in üzerine çıkarmış durumda. AMD en azından 2016 ve 2017 yıllarında bu farkı azaltamazsa bu, pazarda sıkıntılı günlerin başlangıcı olabilir.  
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
5329 kez okundu.
13 kişi, toplam 14 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
amd, amd radeon r400 ve
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim