Anlık Bildirim

Nvidia'dan dünyanın en hızlı GPU'su: Tüm detayları ile GeForce GTX Titan

Nvidia yüksek performans segmentine ekleyeceği GeForce GTX Titan isimli ekran kartı için geri sayıma başlamış durumda. Lansman tarihinde bir iki günlük ötelemeye gidilen yeni kart, sahip olduğu teknik veriler ve sızdırılan bir takım performans değerleri doğrultusunda tek grafik işlemcili erkan kartı arenasında tüm zamanların en hızlı çözümü olacak gibi görünüyor. Hatta sahip olduğu performans yer yer çift grafik işlemcili kartlara da yakın olacak.

Nvidia'dan dünyanın en hızlı GPU'su: Tüm detayları ile GeForce GTX Titan
Bir gün içerisinde duyurusunun yapılması ve 21 Şubat itibariyle resmi anlamdaki ilk bağımsız testlerin yayınlanması beklenen GeForce GTX Titan, Nvidia'nın son kullanıcı kategorisinde GK110 grafik çipine yer verdiği ilk ekran kartı olmasıyla da büyük önem taşıyor. Kepler mimarisine sahip en güçlü GPU olan GK110, şu ana kadar sadece süperbilgisayarlarda da kullanılan, yüksek başarımlı bilgi-işlem sistemlerine yoğunlaşan Tesla K20 kartında yer almıştı. Peki GeForce GTX Titan neler vaad ediyor, gelin detaylara yakından bakalım.

- 28nm GK110 Grafik birimi, Kepler mimarisi.
- 224 adet doku ünitesi, 48 ROP birimi.
- 384-bit bellek veri yolu desteği, 6GB GDDR5 bellek.
- GPU hızı standart olarak 837MHz, GPU Boost ile 878MHz.
- Bellek hızı 6008MHz.
- Isıl tasarım gücü yani TDP değeri 250 Watt.

GeForce GTX Titan, tasarım olarak GeForce GTX 690'dan önemli oranda etkilenmiş, büyük benzerlikler gösteren bir kart. Daha yüksek soğutma performansı için Vapor Chamber tabanlı ve üst kısmı magnezyum alaşım kaplı özel bir soğutma ile donatılan kart, aynı zamanda Nvidia'nın yeni nesil tasarımlarındaki gibi üst kısmında GeForce GTX logosu taşuyor.

Nvidia'dan dünyanın en hızlı GPU'su: Tüm detayları ile GeForce GTX Titan
7.1 milyar transistör ile kendi alanındaki en karmaşık silikon tasarımı olan GK110 grafik yongası için Nvidia, özellikle güç yönetiminde önemli geliştirmeler yaparak ısıl tasarım gücünü 250 Watt seviyesinde tutmayı başarmış. Tabiatı gereği çalışmak için ek güç girişine ihtiyaç duyan ekran kartında, bir adet 6pin ve bir adet te 8pin güç konnektörüne yer veriliyor. Geçtiğimiz yılların güncelliğini kısmen de olsa koruyan ekran kartı modelleri dikkate alındığında, hem Kepler mimarisinin hem de 28nm fabrikasyon sürecinin katkılarıyla bu seviyedeki bir kart için TDP'nin makul bir düzeyde tutulduğunu söyleyebiliriz.

Nvidia'dan dünyanın en hızlı GPU'su: Tüm detayları ile GeForce GTX Titan
Teknik özellikleriyle oldukça heyecan verici olan ekran kartı, aynı zamanda daha da fazlasını isteyenler için SLI seçeneği de sunuyor. Yani uyumlu anakarta sahip olan ve güçlü bir işlemci seçeneğini sisteminde bulunduran kullanıcılar, birden fazla GeForce GTX Titan ekran kartını aynı bilgisayarda kullanabilecek. 6GB GDDR5 bellek kapasitesini sağlayabilmek adına üzerinde 24 adet bellek çipi bulunan ekran kartı için kuşkusuz soğutma performansı da önemli zira bu denli güçlü bir GPU'ya sahip olan bir kartın yoğun yük altında serin çalışması beklenemez. Nvidia yeni kartı için GeForce GTX 690'daki soğutma sisteminin geliştirilmiş bir versiyonunu kullanıyor. RPM ve voltaj değerine bağlı olarak hızını otomatik olarak ayarlayabilen cüsseli bir fanla donatılan soğutucu da ayrıca grafik birimi, bellekler ve VRM kısmını kapsayan Vapor Chamber tabanlı soğutma plakası da bulunuyor.

Görüntü aktarımı olarak iki adet DVI, HDMI ve DisplayPort konnektörlerine yer verilen ekran kartı, tek hassasiyette 4.5 TeraFLOP, çift hassasiyette ise 1.3 TeraFLOP işlem gücü sunuyor. PCI Express 3.0 arayüzünü kullanan ekran kartı Nvidia Kepler mimarisiyle gelen modern teknolojilerin hepisini bünyesinde barındırıyor. Peki tek GPU'lu en hızlı ekran kartı olarak lanse edilen GeForce GTX Titan, performans noktasında neler sunuyor ?
Nvidia'dan dünyanın en hızlı GPU'su: Tüm detayları ile GeForce GTX Titan

Nvidia'nın resmi dökümanlarna göre GeForce GTX Titan, Crysis 3'te GeForce GTX 680'den %29 oranında daha hızlı olmayı başarırken, aynı zamanda daha sessiz çalışıyor. GeForce GTX Titan'ın üç tanesiyle kurulacak SLI düzenek ise, çift grafik işlemcili GeForce GTX 690'ın iki tanesi ile oluşturulan Quad SLI kurulumuna karşı Crysis 3'te %75'e varan oranda, Max Payne 3'te %100, Skyrim'de %40, Far Cry 3'te ise %95 daha fazla performans sunuyor. Kağıt üzerindeki teknik değerleri ve ortaya çıkan performans verileri ile büyük merak uyandıran GeForce GTX Titan'ın bugün içerisinde 1000 dolar civarı bir fiyatla tanıtılması bekleniyor.
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Önceki Haftalar
Tüm Zamanların En İyi Yorumcuları
ANLIK GÖRÜNTÜLEMELER
1 Kişi Okuyor (0 Üye, 1 Misafir) 1 Masaüstü

GENEL İSTATİSTİKLER
3777 kez okundu.
56 kişi, toplam 61 yorum yazdı.

HABERİN ETİKETLERİ
nvidia, geforce
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Sıcak Fırsatlar Forumunda Tıklananlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim