Anlık Bildirim

Intel ATX12VO standartını Alder Lake-S’te ucuz anakartlarda yaygınlaştırmak istiyor

Yeni mimari ve 10 nm’nin donanımseverleri heyecanlandırmasının yanı sıra Alder Lake 10 yıldan uzun süredir standart haline gelen ATX güç standartının yerini halefine bırakacağı nesil olabilir.

Intel ATX12VO standartını Alder Lake-S’te ucuz anakartlarda yaygınlaştırmak istiyor Tam Boyutta Gör

Alder Lake yeni mimariye geçiş ve 10 nm’nin sonunda gelmesi nedeniyle merakla bekleniyor. Intel tarafı ise bundan fazlasıyla ilgili.

Gelen habere göre Intel yeni güç standartını bir an evvel yaygınlaştırmak istiyor. Buna karşın ne anakart üreticileri ne de güç kaynağı üreticileri ATX12VO konusunda Intel’le aynı görüşte.

Intel yeni standartta ısrarcı

Hali hazırda 20 yıla yakın bir süredir bilgisayar donanımında değişmeyen standart olan ATX güç standartına göre 3.3-5v gerilimleri güç kaynağından sağlanıyor. Depolama birimleri gibi donanımların doğrudan güç kaynağından beslendiği mevcut standartta anakartın kullandığı bu gerilimler de PSU’da dönüştürülüyor.

Her ne kadar sistemlerimizin kullandığı gücün çoğunluğu 12v kanalı üzerinden sağlansa da 3.3 ve 5v gerilimlerinin dönüşümünün anakarta alınacak olması anakart maliyetlerini arttıracak bir unsur.

Alder Lake’te raflarda bulabileceğimiz üst seviye anakartlarda ATX12VO standartına yer verilmesi düşük bir ihtimal olsa da Intel yeni standartında OEM üreticiler aracılığıyla hızlı bir başlangıç yapmayı planlıyor.

Hazır sistem üreticilerinin tercih ettiği giriş seviyesi anakartlar yeni standartın ilk kullanılacağı donanımlar olabilir. Buna neden olaraksa ATX 12VO’nun özellikle de sistem boşta iken sağladığı %50’ye varan tasarruf gösteriliyor.

Özellikle de sıkı güç düzenlemelerine sahip hükümetlere sistem satışı yapan OEM üreticilerin böylelikle önemli bir avantaj elde etmesi bekleniyor.

Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim