Anlık Bildirim

Intel, yeni nesil Xeon işlemcilerini detaylandırdı: Yüzde 240’lık performans artışı!

Intel, 2024 yılı için Granite Rapids ve Sierra Forest'ı içeren yeni nesil Xeon Data Center serisini detaylandırdı. Yeni E-Core çekirdekleri ile Intel, watt başına performansta sıçrayış hedefliyor.
Intel, verimlilikte rekor kıran yeni Xeon CPU’ları detaylandırdı Tam Boyutta Gör
Intel, yaptığı açıklamada, gelecek yıl piyasaya sürülecek yeni bir veri merkezi işlemci serisinin enerji tüketimini ciddi oranda düşüreceğini ve watt başına yüzde 240 daha iyi performans sunacağını açıkladı. Firma, önümüzdeki yıl modülerliğe odaklanan Granite Rapids ve Sierra Forest'ı içeren yeni nesil Xeon Data Center ailesini piyasaya sürmeye hazırlanıyor.

Intel’in Granite Rapids ve Sierra Forest'ı detaylandı

İnternet ve çevrimiçi hizmetlere güç sağlayan veri merkezleri büyük miktarlarda elektrik tüketiyor ve teknoloji firmaları kullandıkları enerji miktarını sabit tutma ya da azaltma konusunda giderek artan bir baskıyla karşı karşıya kalıyor. Bu bağlamda Intel, Sierra Forest çipinin mevcut nesil veri merkezi çipine göre watt başına %240 daha iyi performansa sahip olacağını duyurdu. HotChips 2023 kapsamında Intel, ilk kez veri merkezi işlemcilerini iki kategoriye ayırıyor: Performansa odaklanan (P-Core) ancak daha fazla güç tüketen "Granite Rapids" ve daha verimli (E-Core) olan "Sierra Forest" serisi.

Intel, verimlilikte rekor kıran yeni Xeon CPU’ları detaylandırdı Tam Boyutta Gör
Intel her iki CPU ailesini ayrı kategorilere koysa da bunlar ortak bir platform ve yazılım temelini kullanacak. Dolayısıyla her ikisi de aynı platformlarda birbirleriyle uyumlu olarak çalışabilecek. Yeni nesil SoC mimarisinin modülerlik yönlerine değinen Intel, Xeon CPU'larının, özellikle de Granite Rapids'in nasıl ayrı işlem ve IO silikon yongalarına sahip olacağını detaylandırıyor. Bu chipletler, yüksek bant genişliği ve düşük gecikmeli hatlar sunan EmiB yapısı kullanılarak aynı paket üzerinde birbirine bağlanacak.
Intel, verimlilikte rekor kıran yeni Xeon CPU’ları detaylandırdı Tam Boyutta Gör
Platformdan bahsetmişken, Intel Granite Rapids-SP Xeon CPU'lar 1S ve 8S platformlarına kadar ölçeklenirken, Sierra Forest çipleri 1S ve 2S çözümlerine kadar ölçeklenecek. Her iki CPU da değişken çekirdek sayılarına ve termal hedeflere sahip bir dizi modele sahip olacak. Yeni nesil Xeon CPU platformu ayrıca 12 kanala kadar DDR/MCR (1-2DPC) belleği, 6 UPI bağlantılı 136 adede kadar PCIe Gen 5 hattını (CXL 2.0) destekleyecek.

Intel Xeon Granite Rapids yongalarındaki Hesaplama kalıbı, en yeni Intel 3 işlem düğümünü kullanarak daha yüksek performans ve verimliliği hedefleyecek. Intel Xeon Sierra Forest ise sınıfının en iyisi enerji-performans yoğunluğu sağlayarak buluta özgü ve hiper ölçekli iş yükleri için belirgin avantajlar sunmayı hedefleyecek. Intel’e göre bu seri watt başına 2,4 kat daha yüksek performans sunacak. Bununla birlikte P-Core (Granite Rapids) Intel Xeon işlemciler, karma yapay zeka iş yükleri için 2-3 kat daha iyi performans sağlayacak.

Mevcut yol haritasına göre, Intel'in 5. Nesil Emerald Rapids Xeon CPU'ları 2023'ün 4. çeyreğinde piyasaya sürülecek ve bunu 2024'ün ilk yarısında Sierra Forest izleyecek. Ardından ise P-Core destekli Granite Rapids ailesi takibini sürdürecek.

Intel Xeon CPU aileleri

DH Granite Rapids Sierra Forest Emerald Rapids
İşlem süreci Intel 3 Intel 3 Intel 7
Platform Intel Mountain Stream
Intel Birch Stream
Intel Mountain Stream
Intel Birch Stream
Intel Eagle Stream
Çekirdek mimarisi Redwood Cove Sierra Cove RaptorCove
MCP (Çok Yongalı Paket) Evet Evet Evet
Soket LGA 4677 / 7529 LGA 4677 / 7529 LGA 4677
Maksimum çekirdek sayısı 136? 144 64
Maksimum iş parçacğı sayısı 272? 144 128
Maksimum L2 önbellek ? 108 MB L3 320 MB L3
Bellek desteği 12 kanala kadar DDR5-5600 8 kanala kadar DDR5-6400 8 kanala kadar DDR5-5600
PCIe desteği PCIe 5.0 (136 hat) PCIe 5.0  PCIe 5.0 (80hat)
TDP (PL1) 500W 350W 350W
Rakip AMD EPYC Turin AMD EPYC Bergamo AMD EPYC Genoa
Çıkış tarihi 2024 2024 2023
Bu haberi, mobil uygulamamızı kullanarak indirip,
istediğiniz zaman (çevrim dışı bile) okuyabilirsiniz:
DH Android Uygulamasını İndir DH iOS Uygulamasını İndir
Sorgu:

Editörün Seçtiği Sıcak Fırsatlar

Tavsiyelerimiz

Yeni Haber
şimdi
Geri Bildirim